استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، روز پنجشنبه ۱۷ آبان از قطع کامل دسترسی بانک مرکزی ایران و موسسات مالی تحریم شده از سوی آمریکا به شبکه تبادلات بین بانکی سوئیفت خبر داد.
آقای منوچین در توییتر خود نوشته است: می دانم که سوئیفت ارائه سرویس به بانک مرکزی ایران و نهادهای مالی تحریم شده را قطع خواهد کرد.
وزیر خزانه داری آمریکا اضافه کرده است: سوئیفت در حال اتخاذ تصمیم درستی برای حفاظت از یکپارچگی نظام مالی بینالمللی است.
این در حالی است که که سوئیفت روز دوشنبه در بیانیه کوتاهی اعلام کرده بود که همکاری با شماری از بانکهای ایرانی را به حال تعلیق در میآورد.
سوئیفت ضمن ابراز تاسف از قطع همکاری با بانکهای ایرانی گفته بود: این اقدام در راستای حفظ یکپارچگی و ثبات نظام مالی بینالمللی صورت میگیرد.
با این حال سوئیفت نام این بانکها و موسسات ایرانی را مشخص نکرده بود.
سوئیفت، که نام کامل آن جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است، یک شبکه مطمئن در زمینه ارسال پیام برای نقل و انتقال پول بین بانکهای جهان است. بدون خدمات این شرکت معامله بانکهای ایرانی حتی با مشتریانی که حاضرند با وجود تحریمهای آمریکا با آن کشور معامله کنند دشوارتر خواهد شد.
پس از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی در سال ۱۳۹۴ برخی از تحریمها علیه بانکها و صنایع نفت ایران لغو شدند. ولی با خروج آمریکا از برجام در روز ۱۸ اردیبهشت امسال، این تحریمها روز دوشنبه بار دیگر به اجرا گذاشته شدند.
استیو منوچین هفته گذشته به سوئیفت هشدار داده بود که باید رابطه مالی خود را با همه اسامی و نهادهای تحت تحریم قطع کند، در غیر این صورت این نهاد هم میتواند مورد تحریم قرار گیرد.
در همین زمینه، کمیسیون اروپایی از تصمیم سیستم مالی سوئیفت برای تعلیق دسترسی برخی از بانکهای ایرانی به این سیستم ابراز تاسف کرده است.
مایا کوتسیانچیچ، سخنگوی امور خارجه کمیسیون اروپایی، در این زمینه گفته بود، این تصمیم را مایه تأسف میدانیم.
این در حالی بود که یک نماینده اتحادیه اروپا نیز که نام او ذکر نشده به خبرگزاری روسی تاس گفته است که قطع دسترسی بانکهای ایرانی به سوئیفت «میتواند انسجام نظام مالی بینالمللی را بر هم بزند.»
او افزود که اتحادیه اروپا به پشتیبانی خود از برجام ادامه میدهد زیرا این توافق «به پیشبرد امنیت» کمک میکند.
در همین حال، پیش از این قانونگذاران آمریکایی حامی دونالد ترامپ در صدد تهیه یک طرحی در این رابطه بودند. طبق این طرح، در صورتی که سوئیفت دسترسی ایران را به سیستم خود قطع نکند، دولت آمریکا ملزم خواهد شد تحریمهایی را علیه اعضای سوئیفت، ازجمله برخی بانکهای آمریکایی، اعمال کند.
به نوشته آسوشیتدپرس، مخالفان قطع دسترسی ایران به سوئیفت در آمریکا میگویند چنین اقدامی اولاً ممکن است به دلیل روی آوردن ایران به سازوکارهای جانشین، نظارت بر تراکنشهای ایران را سختتر کند، و ثانیاً دسترسی ایرانیان به کالاهای بشردوستانه، نظیر دارو، را دشوارتر کند.