لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۹

محمدباقر قالیباف رئیس دورهٔ دوازدهم مجلس شورای اسلامی شد


محمدباقر قالیباف در جلسه علنی روز هشتم خرداد با کسب ۱۹۸ رای برای یک‌سال به عنوان رئیس مجلس انتخاب شد
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی روز هشتم خرداد با کسب ۱۹۸ رای برای یک‌سال به عنوان رئیس مجلس انتخاب شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه هشتم خرداد محمدباقر قالیباف را برای یک‌سال به عنوان رئیس دوره دوازدهم این نهاد انتخاب کردند.

دومین جلسه دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با حضور۲۸۷ نماینده و ریاست علاءالدین بروجردی به عنوان رئیس سِنی موقت مجلس آغاز شد.

محمد باقر قالیباف در انتخابات هیئت رئیسه دائم با کسب ۱۹۸ رأی بار دیگر به عنوان رئیس مجلس انتخاب شد. دیگر رقبای او، منوچهر متکی و مجتبی ذوالنوری، به ترتیب پنج و ۶۰ رأی به‌دست آوردند.

تعداد آرای باطله نیز ۲۴ رأی اعلام شد.

محمدباقر قالیباف در اجلاسیه اول و دوم دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی که با ردصلاحیت‌های گسترده و مشارکت پایین مردمی برگزار شد، با ۲۳۰ رأی به ریاست رسید، اما از اجلاسیه سوم کاهش آرای او شروع شد و به ۱۹۴ رأی رسید.

در اجلاسیه چهارم نیز با اندکی افزایش رأی، موفق به کسب ۲۱۰ رأی و در دور جدید نیز با کاهشی چشمگیر نسبت به دوره قبل، موفق به کسب جایگاه ریاست مجلس شد.

به گزارش خبرگزاری‌های ایران، حمیدرضا حاجی بابایی و علی نیکزاد نیز به ترتیب با ۱۷۵ و ۱۶۹ رأی به عنوان نواب رئیس اول و دوم مجلس شورای اسلامی انتخاب شدند.

عبدالرضا مصری با ۱۱۵ رای، حاجی دلیگانی با ۹۶ رأی، حمید رسایی با ۳۵ رأی، موسی غضنفرآبادی با ۱۶ رأی از مجموع ۲۸۷ رای نتوانستند به عنوان نواب رئیسی مجلس دست یابند.

هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی برای یک دوره یک ساله انتخاب می‌شود و با توجه به آئین‌نامه داخلی این نهاد، تکرار اعضای هیئت رئیسه مجلس منع قانونی ندارد.

هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی مرکب از یک رئیس، دو نایب رئیس، شش دبیر و سه ناظر است. رئیس مجلس که رئیس هیئت رئیسه است، وظیفه اداره مجلس را به عهده دارد و در صورت غیبت در جلسه، به ترتیب نواب اول و دوم رئیس عهده‌دار این سمت هستند.

موفقیت امروز قالیباف در حالی کسب شد که باتوجه به کسب اکثر کرسی‌های نمایندگی این دوره توسط اصولگرایان تندرو، زمزمه‌هایی مبنی بر خودداری او از نامزدی برای ریاست‌ مجلس به گوش می‌رسید.

این خبر به اندازه‌ای جدی بود که وب‌سایت خبرآنلاین در روزهای گذشته خبر داده بود آقای قالیباف در حال انتقال دفتر خود به حیاط مجلس شورای اسلامی است.

با این حال پس از کشته‌شدن ابراهیم رئیسی و هیئت همراه در جریان سقوط بالگرد و ضرورت برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست‌جمهوری، محمد باقر قالیباف اعلام کرد که در این دوره از مجلس نیز نامزد خواهد شد.

او که چهار سال ریاست مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم را نیز بر عهده داشت، تاکنون چندبار نیز برای انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد شده که هربار ناکام مانده است.

به نظر می‌رسد نامزدی دوباره او برای پست ریاست مجلس، با نظر علی خامنه‌ای صورت گرفته است.

به جز قالیباف، مجتبی ذوالنوری و منوچهر متکی نیز برای ریاست مجلس دوازدهم اعلام نامزدی کرده‌ بودند.

رقیب اصلی آقای قالیباف، مجتبی ذوالنوری از چهره‌های تندروی اصولگرا و نزدیک به سپاه پاسداران بود که از مخالفان شناخته‌شده برجام نیز به حساب می‌آمد.

منوچهر متکی وزیر خارجه ایران در دوران محمود احمدی‌نژاد نیز دیگر نامزد انتخابات ریاست مجلس بود.

محمدباقر قالیباف در ابتدا بیشتر به عنوان یک چهره نظامی شناخته می‌شد و سابقه فعالیت در نیروی انتظامی، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا و نیروی هوایی سپاه پاسداران را در کارنامه خود دارد. او بعد شهردار تهران شد و پس از ورود به مجلس از حوزه انتخابیه تهران، به عنوان نماینده مجلس و رئیس انتخاب شد.

نام قالیباف با پرونده‌های مهم و بزرگ فساد اقتصادی در جمهوری اسلامی گره خورده است.


از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ نام او در پرونده‌هایی چون املاک نجومی، پرداخت رشوه ۶۵ میلیون تومانی برای جلوگیری از تحقیق و تفحص از شهرداری در مجلس دهم، برداشت یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان برای انتخابات با امضای دو قرارداد و بدهی حدود ۵۰ هزار میلیارد تومانی شهرداری که چند برابر برابر بودجه فعلی این سازمان است، مطرح شده و البته به سرانجام نیز نرسیده است.

به جز او، نام زهرا مشیرالاستخاره، همسرش، نیز در پرونده‌هایی چون تخلف در مؤسسه خیریه «امام رضا»، راه‌اندازی یک صرافی همراه با برادرش در ترکیه، نام پسرش الیاس در ماجراهایی چون باغ ۲۲ هزار متری در سعادت‌آباد تهران، مدارس لاکچری «متعلق» به او در جزیره کیش و نام اسحاق فرزند دیگرش در ماجراهایی چون سفرهای متعدد به کشورهای اروپایی و نیز درخواست اقامت از دولت کانادا بارها مطرح شده است.

یکی از جنجالی‌ترین پرونده‌هایی که نام همسر و دختر قالیباف، مریم، در آن مطرح شد و در فضای مجازی فارسی‌زبان جنجال به راه انداخت، پرونده موسوم به «سیسمونی‌گیت» بود که در اوج بحران اقتصادی ایران برای خرید سیسمونی به ترکیه رفته بودند.

با استفاده از پخش مستقیم مجلس و گزارش‌ خبرگزاری‌های ایران و رادیو فردا/ب.ب./ک.ر
XS
SM
MD
LG