لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۷

بن‌سلمان: اسرائیل به ایران حمله نکند؛ عارف: جهان منتظر وعده پایان جنگ ترامپ است


ولیعهد عربستان سعودی خواستار آن شده که اسرائیل به حاکمیت ایران احترام بگذارد و از حمله به خاک این کشور خودداری کند.

محمد بن‌سلمان که روز دوشنبه ۲۱ آبان ماه در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض سخن می‌گفت، از جامعه جهانی خواست تا اسرائیل را مجاب کند به حاکمیت ایران احترام بگذارد و با حمله به خاک این کشور آن را نقض نکند.

او همچنین در حاشیه این نشست با محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ایران، دیدار کرد.

ولیعهد عربستان سعودی در بخش دیگری از سخرانی خود، آنچه را که «نسل‌کشی» توسط اسرائیل علیه فلسطینی‌ها خواند، محکوم کرد.

این سخنان او تکرار اظهارات یک ماه پیش فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان، است که گفت پادشاهی سعودی مخالف نسل‌کشی فلسطینی‌ها در نوار غزه توسط اسرائیل است.

یک روز پیش از اظهارات محمدبن سلمان، رسانه‌های ایران از گفت‌وگوی تلفنی او با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، خبر داده بودند.

در همان روز رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان در سفری کم‌سابقه به تهران رفت و با همتای ایرانی خود دیدار کرد.

وزارت دفاع عربستان اعلام کرد که این دو مقام نظامی در این دیدار به بحث درباره «توسعه روابط دوجانبه در زمینه نظامی و دفاعی به گونه‌ای که به ارتقای امنیت و ثبات در منطقه کمک کند» پرداختند.

از سوی دیگر، محمدرضا عارف که در نشست سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب شرکت کرده بود،‌ در سخنرانی خود گفت که جهان منتظر «وعده» دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، «برای توقف فوری جنگ» علیه مردم غزه و لبنان است.

او مانند سایر مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایالات متحده را «پشتیبان اصلی» اسرائیل در جنگ غزه و همچنین جنگ با گروه حزب‌الله لبنان معرفی کرد.

معاون پزشکیان همچنین با اشاره به کشتن رهبران گروه افراطی حماس و حزب‌الله لبنان توسط اسرائیل اعلام کرد این اقدامات «قانون شکنی و تروریسم سازمان یافته» است.

اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی سابق حماس، در روز تحلیف مسعود پزشکیان در تهران ترور شد که مقام‌های ایرانی مسئولیت آن را متوجه اسرائیل می‌داند. اسرائیل به شکل رسمی این مسئولیت را برعهده نگرفته است.

پس از آن نیز رهبران حماس و حزب‌الله بر اثر حملات ارتش اسرائیل در غزه و بیروت کشته شدند.

آمریکا و اتحادیه اروپا حماس را گروه تروریستی تلقی می‌کنند.

دومین نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب با موضوع جنگ غزه دوشنبه ۲۱ آبان، در ریاض برگزار شد.

روابط دیپلماتیک ایران و عربستان بیش از هفت سال قطع بود و سرانجام اسفند ۱۴۰۱ علی شمخانی و مساعد العیبان، مشاوران امنیت ملی وقت دو کشور، در پکن تفاهم‌نامه برقراری رابطه امضا کردند.

اما پس از حمله گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل در مهرماه سال گذشته، ایران وعربستان سعودی به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای مهار جنگ در غزه، تماس‌های خود را در سطح بالا حفظ کرده‌اند.

با استفاده از خبرگزاری فرانسه، ایرنا و رادیو فردا؛ س.ب/ ع.م
XS
SM
MD
LG