لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۸

انتخابات پرتنش مولداوی؛ رقابت نزدیک برای آینده پیوستن به اتحادیه اروپا


دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری در مولداوی
دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری در مولداوی

جمهوری مولداوی در دوراهی روابط راهبردی با غرب یا افزایش نفوذ حامیان روسیه در این کشور، روز یک‌شنبه ۱۳ آبان دور دوم از انتخابات ریاست‌جمهوری خود را برگزار می‌کند.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، مردم مولداوی در این روز باید انتخاب کنند که مایا ساندو، رئیس‌جمهور کنونی و حامی مناسبات با غرب و عضویت در اتحادیه اروپا را برای ادامه قدرت ترجیح می‌دهند یا الکساندر استایونوگلو، نامزد سوسیالیستی را که پشتیبان رابطه سنتی و نزدیک با مسکو است، برای چهار سال آینده به قدرت می‌رسانند.

نتیجهٔ این انتحابات می‌تواند نقشی کلیدی در آینده اروپایی این کشور داشته باشد و مردم این کشور در میان نگرانی‌های ناشی از دخالت روسیه در انتخابات کشورشان به پای صندوق‌های رأی رفتند.

این انتخابات در کشوری که در همسایگی اوکراین جنگ‌زده قرار دارد، دو هفته پس از یک همه‌پرسی برای پیوستن مولداوی به اتحادیه اروپا برگزار می‌شود که در آن تنها با ۵۰.۳۵ درصد آراء موافق تصویب شد.

دور نخست انتخابات ریاست‌جمهوری مولداوی دو هفته پیش، ۲۹ مهر، برگزار شد که در آن خانم ساندو ۴۲ درصد از آرا را کسب کرد که کمتر از حد نصاب لازم بود. آقای استایونوگلو، رقیب خانم ساندو در مرحله دوم، دادستان کل پیشین مولداوی است که از سوی حزب سوسیالیست که رهبری آن در دست رئیس‌جمهور پیشین کشور است، نامزد شده است. او در دور اول ۲۶ درصد از آرا را کسب کرد که ظاهراً بیشتر از انتظارات قبلی بود.

دو هزار ناظر داخلی و بین‌المللی بر ور دوم انتخابات که تا ساعت ۹ شب به وقت محلی ادامه دارد، نظارت می‌کنند. رای‌گیری در ۳۶ منطقه، شامل سفارتخانه‌های مولداوی در چند کشور در جریان است.

انتخابات در این کشور کوچک حوزه بالکان در شرایطی برگزار شده که روسیه به دخالت در این روند متهم است.

مایا ساندو دو هفته پیش «عوامل خارجی» را متهم کرد که ۳۰۰ هزار رای را با «ده‌ها میلیون یورو» در مخالفت با او «خریده‌اند» زیرا نتایج نظرسنجی‌های پیش از آغاز مرحله نخست، پیروزی آسانی را برای خانم ساندو پیش‌بینی کرده بود. خانم ساندو روسیه را تهدید جدی برای امنیت و ثبات کشورش نامیده است.

شمار کلی صاحبان حق رای ۳ میلیون و ۲۰ هزار نفر است که شامل شهروندان ساکن در کشورهای خارجی نیز می‌شود.

مقام ریاست‌جمهوری در کشوری که یکی از فقیرترین سرزمین‌های اروپا محسوب می‌شود، تشریفاتی است، اما سیاستمداری که به این جایگاه می‌رسد معمولاً دارای نفوذ قابل توجهی در صحنه سیاست کشورش است.

نتیجه انتخابات امروز همچنین برای انتخابات پارلمانی تابستان سال آینده مهم توصیف شده است.

مایا ساندو، ۵۲ ساله، دانش‌آموخته هاروارد و کارمند پیشین بانک جهانی، ۴ سال پیش نخستین زنی بود که با پیام حمایت از عضویت کشورش در اتحادیه اروپا و مبارزه با فساد به ریاست‌جمهوری دست یافت.

پس از یورش روسیه به اوکراین، خانم ساندو که کشورش هم‌مرز با اوکراین نیز هست، تأکید داشت که رسمیت یافتن عضویت کشورش در اتحادیه اروپا پس از دریافت تضمین از سوی اتحادیه، فوریت بیشتری یافته است. او حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد که مسکو در واکنش به آن، نمایندگان سیاسی خود را از مولداوی فرا خوانده بود.

الکساندر استایونوگلو با رد اتهاماتی که او را «عامل مسکو» توصیف می‌کند، گفته است که هیچ وابستگی سیاسی به روسیه ندارد. او با این حال، تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم نکرده است.

رقیب خانم ساندو همچنین دارای گذرنامه رومانیایی است؛ کشوری که عضو اتحادیه اروپاست و دخترش کارمند بانک مرکزی اروپا است.

نظر به این‌که مولداوی در جنوب شرقی اروپا تا پایان جنگ جهانی دوم بخشی از رومانی بود، بسیاری از ساکنان این کشور تابعیت رومانیایی نیز دارند که امکان سفر و کار در اتحادیه اروپا را برای آن‌ها فراهم کرده است.

با این حال، مولداوی بعد از جنگ جهانی دوم بخشی از شوروی شد و به دنبال فروپاشی نظام کمونیستی مسکو، به استقلال رسید.

اقلیتی بزرگ از ساکنان این کشور نیز روس‌تبار هستند. ترانس‌دنیستر در ساحل غربی رودخانه دنیستر در مولداوی منطقه جدایی‌طلب مورد حمایت مسکو محسوب می‌شود.

XS
SM
MD
LG