با گذشت بیش از دو هفته از اعتراضهای آبان ۹۸ در ایران، برخی مقامهای رسمی و روزنامهنگاران نزدیک به حکومت جزئیات بیشتری از ابعاد این اعتراضها را منتشر کردهاند.
علی دارابی، معاون امور استانهای صداوسیمای ایران در یادداشتی که روز ۹ آذر در خبرگزاری فارس منتشر شده، نوشته است که «بیش از ۲۰۰ شهر بزرگ و کوچک کشور» درگیر اعتراضها بودهاند.
پیش از این مقامهای وزارت کشور و سپاه پاسداران به وقوع درگیری در ۲۷ تا ۲۹ استان اشاره کرده بودند و یک نماینده مجلس از وقوع اعتراضها در ۷۱۹ نقطه خبر داده بود ولی به تعداد شهرهای درگیر اعتراضات اشاره دقیقی نشده بود.
آقای دارابی در این یادداشت تاکید کرده که اعتراضهای مردم ایران نشان داد که «تحقیر و بیاعتنایی به آنان مهمتر از افزایش قیمت سوخت بوده است».
وی همچنین بدون اشاره به آمار معترضانی که کشته شدهاند، نوشته است تعداد کشتهشدگان «قابل ملاحظه» بوده و «نسبت به سایر حوادث کشور از نظر آمار پیشی گرفت». به نظر میرسد منظور از سایر حوادث، برخی رویدادهای اعتراضی مانند دیماه ۹۶ و اعتراضهای پس از انتخابات سال ۸۸ باشد.
معاون صداوسیما همچنین خواستار این شده که ممنوعیتهای سلیقهای کنار گذاشته شود و به خواستههای جوانان و زنان که «با رویکرد انقباضی فعلی در اداره امور کشور در تضاد است» توجه شود.
این درخواست در حالی مطرح میشود که محمد سرافراز، رئيس سابق صداوسیما در کتاب خاطرات خودش توضیح داده که فهرستی چندهزارنفره از استادان دانشگاهها، هنرمندان، مجریان و ... به دستور حراست سازمان صداوسیما در فهرست ممنوعشدگان قرار دارند و اجازه حضور در برنامههای صداوسیما را ندارند.
اما عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان وابسته به سپاه هم در یادداشتی که روز ۹ آذر در این روزنامه منتشر شده، آورده است که ۲۵ درصد افرادی که در تهران در جریان اعتراضها بازداشت شدهاند، «گرایش سلطنتطلبی» داشتند.
رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران نیز روز چهار آذر امسال گفته بود نظام جمهوری اسلامی نتوانسته است درباره حکومت پهلوی آگاهیبخشی کند و نسل جوان در ایران در این زمینه «دچار شک شده است».
او با اظهار اینکه «دشمن» به دنبال «تطهیر» دوران حکومت پهلوی «در ذهن جوانان ماست» گفت که «در این شرایط نسل جوان ما دچار یک چالش جدی شده است» و «حداکثر رفتاری را انجام میدهد که جبهه دشمن از او میخواهد».
در جریان اعتراضهای آبان ۹۸، معترضان شعارهایی در حمایت از خانواده و حکومت پهلوی سر دادند. آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۲۶ آبان گفته بود اعتراضهای اخیر با تشویق خانواده پهلوی و سازمان مجاهدین خلق صورت گرفته است.
«حمله» به مراکز نظامی و انتظامی
یک نکته دیگر مطرح شده در یادداشت عبدالله گنجی مربوط به حمله به مکانهای نظامی و انتظامی است. او نوشته است که «۸۰ مرکز نظامی و انتظامی» حمله شده است و «بخشی از تلفات انسانی در چنین مکانهایی بوده است».
او ننوشته است که تعداد «تلفات انسانی» که به معنای کشتهشدن معترضان است، چند نفر بوده است.
پیش از این عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور ایران گفته بود که به ۵۰ مرکز نظامی و انتظامی حمله شده است.
آقای گنجی همچنین نوشته است که در جریان این اعتراضها، در بیش از ۱۰ شهر در حوادث اخیر جنگ شهری مسلحانه بوده است» و وزیر اطلاعات ایران در این زمینه یک جلسه توجیهی برای برخی فعالان سیاسی برگزار کرده است.
مدیرمسئول روزنامه جوان به زمان این جلسه اشاره نکرده است ولی فرماندهان سپاه در روزهای اخیر از اعتراضهای آبان ماه به عنوان «جنگ در خیابان» و «جنگ جهانی» نام بردهاند.
حسین سلامی روز دوشنبه ۴ آذر در تجمع هواداران جمهوری اسلامی در میدان انقلاب تهران گفت: «باور کنید جنگی که در خیابانهای ما آغاز شد، یک نقشه جهانی بود».