لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۲

بلینکن: نیروهای ناتو همزمان با نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج می شوند


سربازان ناتو در کابل، پایتخت افغانستان
سربازان ناتو در کابل، پایتخت افغانستان

وزیر خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه ۲۵ فروردین گفت که نیروهای بین‌المللی تحت فرمان ناتو با هماهنگی آمریکا تا ۱۱ سپتامبر سال جاری میلادی از افغانستان خارج خواهند شد.

دولت آلمان نیز تایید کرد که نیروهای این کشور همزمان با نظاميان آمریکايی از افغانستان خارج می‌شوند.

در حال حاضر، حدود هفت هزار نیروی کشورهای عضو ناتو و همچنین استرالیا، نیوزیلند و گرجستان در افغانستان مستقر هستند و از نظر پوشش هوایی، برنامه‌ریزی و هدایت ماموریت‌های آموزشی نیروهای افغانستان به نیروهای آمریکایی تکیه دارند.

وزیر خارجه آمریکا در سخنان خود در مقر مرکزی ناتو در بروکسل بر این نکته تاکید کرد که نیروهای کشورهای عضو ناتو همزمان در افغانستان مستقر شدند و به‌طور همزمان نیز از آن کشور خارج خواهند شد.

او تصریح کرد: «من برای همکاری نزدیک با متحدان و همکاری با دبیرکل ناتو بر اساس اصلی که از ابتدای این ماموریت تعیین کرده بودیم به بروکسل آمده‌ام: ما با یکدیگر وارد عملیات شدیم، با همراهی یکدیگر خود را با مقتضیات این عملیات انطباق دادیم و با هم خارج می‌شویم».

آموزش نیروهای دولتی افغانستان برای مقابله با گروه طالبان از مهم‌ترین بخش‌های ماموریت نیروهای ناتو در این سال‌ها بوده است.

بالاترین شمار نظامیان غیرآمریکایی مستقر در افغانستان در سال ۲۰۰۸ به حدود ۴۰ هزار نفر رسید؛ کشورهای اروپایی، استرالیا و کانادا علاوه‌ بر اعزام نیرو به افغانستان، در اعطای کمک مالی و پرداخت هزینه‌های بازسازی آن نیز نقش مهمی ایفاء کرده‌اند.

آنتونی بلینکن در نشست خبری مشترک با دبیرکل ناتو افزود: «ما در ماه‌های آینده در زمینه خروج امن، سازمان‌یافته و هماهنگ نیروهای نظامی از افغانستان همکاری نزدیکی خواهیم داشت».

تاریخ ۱۱ سپتامبر که از سوی جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا برای خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان تعیین شده، به دلیل همزمانی با بیستمین سالگرد حملات تروریستی القاعده به شهرهای آمریکا از جنبه‌ای نمادین برخوردار است. این حملات عامل اصلی اشغال افغانستان توسط آمریکا و متحدانش و سرنگونی رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ بود.

آمریکا و ناتو پس از خروج نظامیان خود از افغانستان برای حفظ امنیت در این کشور به نیروهای ارتش و پلیس افغانستان تکیه خواهند کرد که در سال‌های گذشته توسط نظامیان آمریکايی و ناتو آموزش دیده‌اند.

با وجود این، شواهد نشان می‌دهد که ادامه روند مذاکرات صلح بین دولت مرکزی و طالبان با مشکلات جدی روبه‌رو است و حملات این گروه کاهش نیافته است.

تعيين مهلت اول ماه مه بخشی از توافق صلح بین دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، و گروه طالبان بود که فوریه پارسال امضا شد. با این حال، جو بایدن در هفته‌های اخیر و به اشکال مختلف اعلام کرده بود که این مهلت ممکن است تغییر کند و رفته‌رفته نیز مشخص شد که خروج منظم حدود دو هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی مستقر در افغانستان قبل از این تاریخ عملی نخواهد بود.

یکی از دلایل مهم هماهنگی و همزمانی خروج تمامی نیروهای خارجی اتکای نظامیان ناتو به ترابری هوایی ارتش آمریکا برای انتقال نفرات و تجهیزات است. ناتو در عین حال قصد دارد تجربه خروج نظامیان آمریکایی از عراق تکرار نشود. پس از خروج آمریکا از آن کشور بخش قابل توجهی از تجهیزات و سلاح‌های آمریکایی به دست گروه‌های شورشی افتاد.

جیمی شی، از مقامات پیشین ناتو که اکنون کارشناس پژوهشکده «دوستان اروپا» است، به خبرگزاری رویترز گفت: «نیروهای بین‌المللی تعداد بسیار زیادی خودروی زرهی و بالگرد و میزان قابل ملاحظه‌ای مهمات در افغانستان دارند و خارج کردن این سلاح‌ها طی چهار ماه کار ساده‌ای نخواهد بود. بسیاری از کشورهای اروپایی نمی‌خواهند این تسلیحات که ارزش آن‌ها میلیاردها دلار است را رها کنند. هر چند بخشی از آن را می‌توانند به ارتش افغانستان اهدا کنند».

وزیران دفاع و خارجه کشورهای عضو ناتو شامگاه چهارشنبه در جلسه‌ای ویدئویی جزئیات این طرح را بررسی خواهند کرد.

وزیر دفاع آلمان نیز روز چهارشنبه گفت هیچ‌یک از اعضای ناتو با تصمیم جو بایدن و موکول کردن خروج کامل نظامیان آمریکایی به ۱۱ سپتامبر مخالفت نخواهد کرد.

او تاکید کرد: «ما همواره گفته‌ایم که با هم به این ماموریت می‌رویم و با هم خارج می‌شویم».

رئیس‌جمهوری آمریکا قرار است بعد از ظهر چهارشنبه به وقت محلی تصمیم خود در این‌باره را به‌طور رسمی اعلام کند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز/ ش.ر/ ک.ر
XS
SM
MD
LG