ناتو اعلام کرد برای کمک به دولت افغانستان در نبرد با طالبان و سایر گروههای شورشی، نیروهای خود در آن کشور را از ۱۳ هزار به ۱۶ هزار تن افزایش خواهد داد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، با اعلام این موضوع در پایان جلسه ملاقات وزرای دفاع کشورهای عضو این پیمان، در روز پنجشنبه ۱۸ آبان تاکید کرد که این نیروها در عملیات رزمی درگیر نخواهند شد ولی بخشی از نیروهای ناتو برای آموزش، مشاوره و کمک به نیروهای دولتی افغانستان خواهند بود.
تصمیم ناتو چند ماه پس از اعلام استراتژی جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام شد که راهکارهای جدیدی برای افغانستان و پاکستان را در برداشته است.
آقای استولتنبرگ همچنین گفت: در حال حاضر حدود ۱۳ هزار تن از ۳۹ کشور مختلف به عنوان نیروهای مشاور و آموزشی در افغانستان حضور دارند.
دبیرکل ناتو با اعلام اینکه این سازمان از توضیحات آمریکا در مورد تاثیر استراتژی جدید آن کشور بر آسیای جنوبی و ماموریت نیروهای ناتو استقبال می کند، اضافه کرد: «تحت تاثیر این سیاست، میزان مشارکت نیروهای آمریکایی در این ماموریت افزایش یافته است و ۲۷ کشور دیگر نیز متعهد شدهاند که طی ماههای آینده بر تعداد نیروهای خود بیفزایند».
جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا، نیز از تعهد کشورهای دیگر برای اعزام نیرو به ماموریت افغانستان قدردانی کرد و گفت: «بیش از ۱۰ کشور متعهد شدهاند که به تعداد نیروهای اعزامی خود به افغانستان اضافه کنند. برخی از آنها کشورهای کوچکی هستند و برای آنها این بزرگترین ماموریت نظامی برونمرزی است که تاکنون در آن مشارکت کردهاند».
آقای متیس پس از پایان اجلاس گفت:«ما از اقدامات آنها برای ایجاد ثبات در منطقه جنوب آسیا قدردانی میکنیم».
با این همه، فرماندهان آمریکایی گفتند میزان نیرویی که ناتو متعهد به اعزام آن شده کمتر از نیاز عملیاتی است.
آنها به اجلاس وزیران دفاع ناتو گفتند با وجود گذشت سه ماه از اعلام استراتژی جدید دولت آمریکا هنوز حضور نیروهای ناتو در زمینه آموزش ارتش افغانستان در حدی نیست که انتظار میرود.
فرماندهان آمریکایی حاضر نشدند بگویند که در این جلسه در مورد چند درصد از افزایش نیرو توافق شده است ولی اذعان کردند که هنوز کمبود نیرو وجود دارد. مقامات ناتو که حاضر نشدند نامشان گفته شود پس از پایان اجلاس تایید کردند که کمبود نیرو هنوز در حد ۱۰ درصد است.
ژنرال جان نیکلاس فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان گفت: «ما برای کشورهای متحدمان کاملا مشخص کرده ایم که میزان کمبود نیرو برای پر کردن جاهای خالی چقدر است». به گفته او، این کمبودها باعث شده که به نسبت ۱۶ سال گذشته، نازلترین توانایی را داشته باشیم و با «بالاترین میزان خطر مواجه باشیم».
ژنرال آمریکایی، کورتیس اسکامپاروتی، عالی رتبه ترین مقام نظامی ناتو نیز تاکید کرد که میزان نیروهایی که برای اعزام به افغانستان تعیین شده است هنوز کافی نیست و افزود:«ما هنوز با چند کشور در حال مذاکره هستیم که نیروی بیشتری اعزام کنند. بنابراین من امیدوارم».
رویترز به نقل از دو دیپلمات که نامشان را ذکر نکرد نوشت به احتمال زیاد، آمریکا حدود ۲۸۰۰ تن و متحدان آمریکا نیز حدود ۷۰۰ پرسنل اعزام خواهند کرد که روی هم رفته می تواند ۳۵۰۰ تن به نیروهای موجود در افغانستان اضافه شود.
آمریکا و متحدانش در سال ۲۰۰۱ با حمله به افغانستان حکومت طالبان را سرنگون کردند و شبکه تروریستی القاعده را که مسئول حملات تروریستی به آمریکا بود از این کشور بیرون راندند.
برای دوره ای آمریکا، ناتو و متحدانشان حدود ۱۰۰ هزار نظامی در افغانستان داشتند. اما از سال ۲۰۱۴ که نیروهای ناتو به عملیات رزمی خود در این کشور پایان دادند حضور و عملیات طالبان افزایش یافته است. گروه حکومت اسلامی (داعش)