در نخستین واکنش یک مقام ارشد عراقی به سخنان پنجشنبه شب نخست وزیر اسرائیل در تایید حملات کشورش به پایگاههای نیروهای شیعی عراقی همپیمان با ایران، جواد نوری المالکی «هشدار داد» که در صورت تداوم حملات، عراق با «مشارکت ایران» به اسرائیل «واکنشی سخت» نشان خواهد داد.
به گزارش رسانههای عراق، رییس دفتر جواد نوری المالکی جمعه اول شهریور در توییترش به نقل از آقای المالکی نوشت با ادامه حملات اسرائیلی به عراق، این کشور «به میدان جنگی مبدل خواهد شد که بیش از یک کشور، از جمله ایران، در آن مشارکت خواهند داشت».
واکنش آقای نوریالمالکی، نظر به جایگاه سیاسی او که نخست وزیر پیشین و نیز رییس فراکسیون «قانون» در مجلس عراق است، سریعا در رسانههای اسرائیل و جهان مانند واشینگتن پست بازتاب یافت.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که ۲۸ مرداد در مورد انفجارهای صورت گرفته در پایگاههای نیروهای متحد ایران در عراق گفته بود از نظر اسرائیل «ایران در هیچ جا مصونیت ندارد»، شامگاه پنجشنبه ۳۱ مرداد صریحا گفت «ما علیه ایران در همه منطقه اقدام میکنیم؛ نه تنها عراق».
نتانیاهو در گفتوگو با شبکه ۹ کشورش که تلویزیون ویژه مهاجران روسی در اسرائیل است، افزود «این قدرت (ایران) نابودی اسرائیل را بر پرچم خود حک کرده؛ ما در بخشهای بسیاری در برابر کشوری که در آرزوی نابودی ما است، اقدام میکنیم؛ من (به ارتش برای برخورد با ایران) آزادی عمل دادهام؛ به نیروهای امنیتی هم رهنمود دادهام تا هر اقدام لازم را برای خنثی کردن این توطئههای ایران انجام دهند».
در حالی که سخنگوی پنتاگون ۲۹ مرداد هر گونه دخالت آمریکا در حملات به پایگاههای نظامی عراق را رد کرد، روزنامه نیویورک تایمز جمعه اول شهریور تایید کرد که دست اسرائیل در کار است.
دو مقام ارشد امنیتی آمریکا در گفتوگو با نیویورک تایمز مشخصا به حمله به پایگاه آمرلی اشاره کرده و گفتند که «انبار تسلیحاتی ایران» در آن حمله هدف اسرائیل قرار گرفت.
آمرلی در استان صلاحالدین نخستین پایگاه نیروهای حشد الشعبی بود که ۲۸ تیر انبار راکتی آن منفجر شد؛ خبرگزاری آسوشیتدپرس ۲۹ مرداد در بازتاب گزارش کمیته تحقیق ارتش عراق نوشت، در انفجار آمرلی «دو فرمانده ایرانی کشته شدند».
رسانههای ایران «شهادت» سپاهیِ «مدافع حرم» و اعزامی از کرمانشاه ابوالفضل سرابیان «در حمله مشترک آمریکایی- صهیونیستی» در آمرلی را تایید کردند.
مایک پومپئو ، وزیر خارجه آمریکا در سفر بهار امسال به عراق به مقامات بغداد نسبت به عواقب انتقال تسلیحات ایرانی برای نیروهای حشد الشعبی هشدار داده بود.
بعد از حمله به پایگاه آمرلی، به ترتیب انبار تسلیحاتی حشد الشعبی در پادگان «ابو منتظر المحمداوی» (کمپ پیشین اشرف) در روز ۸ مرداد، سپس راکتهای انبار پادگان «الصقر» در جنوب بغداد در شامگاه ۲۱ مرداد، و سرانجام پادگان نیروی هوایی «البلد» در استان صلاحالدین در ۶۵ کیلومتری شمال بغداد، شامگاه سهشنبه ۲۹ مرداد منفجر شد.
دولت عراق تایید کرد که در رویداد «الصقر» یک تن کشته و ۲۸ نفر زخمی شدند؛ خبرگزاری آلمان گزارش داد در انفجار «البلد» نیز دو تن کشته و پنج تن زخمی شدند.
در هر یک از انفجارها دهها راکت انبار شده به هوا برخاسته و منفجر شده است.
یک گزارش کمیته تحقیق ارتش که این هفته منتشر شد، تایید کرد که پهپادها عامل حمله به «الصقر» بود. هنوز عراق نتیجه نهایی تحقیقات در خصوص سه حمله دیگر را منتشر نکرده است.
غیر از جواد نوری المالکی، که در زمان نخست وزیریاش مناسبات نزدیکی با ایران داشت، «گردانهای حزبالله» عراق نیز ۳۱ مرداد در بیانیهای نوشت، در صورت تکرار این رخدادها، «اقدام عملی صورت خواهد گرفت».
«گردانهای حزبالله» که بخشی از حشد الشعبی است، تاکید کرد که «آمریکا را مسئول حملات میداند» و مطلع شده که آمریکا «برای حملات دیگر نیز برنامهریزی میکند».
فالح الفیاض مشاور امنیت ملی عراق و رییس حشد الشعبی گفته بود، بیانیه اخیر معاونش، ابومهدی المهندس، که آمریکا را «مسئول اول و آخر» حملات نامید، موضع رسمی این سازمان نبوده است