لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۳۴

ورود خبرنگاران خارجی به کره شمالی برای گزارش پایان کار سایت اتمی


خبرنگاران خارجی در فرودگاه پکن
خبرنگاران خارجی در فرودگاه پکن

یک ماه پس از اعلام رسمی خبر اختتام کار یک سایت آزمایش اتمی توسط حکومت کره شمالی، گروهی از خبرنگاران خارجی روز سه‌شنبه، اول خردادماه، از چین پا به شمال این کشور گذاشتند تا پایان کار این تأسیسات را گزارش کنند.

خبرگزاری دولتی کره شمالی روز شنبه، اول اردیبهشت‌ماه، اعلام کرده بود که این کشور تمامی آزمایش‌های اتمی و موشکی خود را تعلیق کرده و یک محل و تاسیسات مربوط به آزمایش اتمی در شمال این کشور را خواهد بست.

خبرگزاری رسمی کره شمالی در همان زمان به نقل از بیانیه کیم جونگ اون، رهبر کره‌ شمالی، اعلام کرد که پیونگ‌یانگ دیگر نیازی به آزمایش هسته‌ای و موشک بالیستیک ندارد، «چرا که کشور به توانایی تولید سلاح اتمی دست یافته است».

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در واکنش به اعلام این خبر از آن استقبال کرد.

حال خبرگزاری رویترز گزارش می‌کند که گروهی متشکل از حدود ۲۰ خبرنگار و گزارشگر از شبکه‌هایی چون آسوشیتدپرس، سی‌ان‌ان، سی‌بی‌اس، راشاتودی، و تعدادی خبرگزاری چینی، حامی اصلی کره شمالی، وارد شهر وونسان در شمال کره شمالی شده‌اند.

این در حالی است که علاوه بر خبرگزاری رویترز، حکومت کره شمالی به رسانه‌های کره جنوبی نیز اجازه گزارش کردن این خبر را نداده است.

دولت کره جنوبی در همین زمینه در بیانیه‌ای از این اقدام حکومت کره شمالی ابراز تاسف کرده، اما گفت که متوجه است که پیونگ‌یانگ به «تعهد خود» برای بستن این سایت اتمی پایبند است.

این در حالی است که از سوی دیگر رابطه نوپای کره شمالی و ایالات متحده در چند روز اخیر به دنبال موضع‌گیری دونالد ترامپ و واکنش رهبر کره شمالی به آن، قدری تیره و تار شده و حتی برنامه دیدار این دو در ماه آینده میلادی زیر سوال رفته است.

پس از آن که آقای ترامپ خبر داد قرار است روز ۲۱ ژوئن، کمتر از سه هفته دیگر، با رهبر کره شمالی دیدار کند، مسئله خلع سلاح اتمی «کامل» این کشور توسط مقامات آمریکا از جمله رئیس جمهور ایالات متحده پیش آمد.

این مسئله چندان به مذاق مقامات پیونگ‌یانگ خوش نیامد: در همین زمینه هفته گذشته معاون وزیر خارجه کره شمالی تهدید کرد که در صورت ادامه فشارها بر کشورش برای این ‌که «یک‌طرفه» دست از جنگ‌افزار هسته‌ای خود بردارد، پیونگ‌یانگ در مورد مذاکرات پیش‌رو با ایالات متحده تجدید نظر خواهد کرد.

این مقام همچنین از سخنان جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیس ‌جمهوری آمریکا و دیگر مقام‌های ایالات متحده، در مورد لزوم پی‌گیری «گزینه لیبی» در مورد زرادخانه هسته‌ای کره شمالی و تن ‌دادن به «خلع سلاح اتمی کامل و برگشت‌ناپذیر» پیونگ‌یانگ انتقاد کرد.

معمر قذافی رهبر پیشین لیبی در سال ۲۰۰۳ به حذف برنامه هسته‌ای این کشور و نابودی سلاح‌های شیمیایی آن تن داد تا در ازای آن تحریم‌ها علیه لیبی لغو شود.

کمتر از یک دهه بعد از این رخداد، قذافی در پی قیام مردم لیبی و با دخالت سازمان پیمان آتلانیتک شمالی، ناتو، سرنگون و در نهایت کشته شد.

روز دوشنبه هم مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا، به کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، در خصوص نشست سران دو کشور در ماه آینده هشدار داد.

حال در روز سه‌شنبه رئیس جمهور کره جنوبی که در برقراری رابطه مجدد با پیونگ‌یانگ نقشی محوری ایفا کرده قرار است با دونالد ترامپ دیدار داشته باشد.

طبق گزارش‌ها، این دیدار تلاشی است برای رفع سوء‌تفاهم‌ها و موانع در راه دیدار تاریخی رئیس جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی.

XS
SM
MD
LG