کلیسای ۸۶۰ ساله نتردام، پنج سال پس از آتشسوزی گستردهٔ، با حضور دهها تن از رهبران و شخصیتهای مختلف جهان بازگشایی شد.
روز شنبه ۱۷ آذر در حالی که واژه «Merci»، سپاسگزارم، روی نمای کلیسای نتردام نقش بسته بود، لوران اولریش، اسقف اعظم پاریس، سه بار عصای خود را بر درهای این کلیسا زد و در میان تشویقهای گرم حاضران رسما نتردام بازگشایی شد.
پاپ فرانسیس این روز را روزی برای «شادی، جشن و ستایش» خواند و در پیامی که از سوی او خوانده شد ابراز امیدواری کرد که «تولد دوباره این کلیسای تحسینبرانگیز نشانهای از تجدید حیات کلیسا در فرانسه باشد».
اما دقایقی پیش از بازگشایی، زنگهای کلیسا به صدا درآمد و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه از مهمانان خود، از جمله دونالد ترامپ، رئيسجمهور منتخب ایالات متحده، استقبال کرد و از کسانی که در نجات، کمک و بازسازی نتردام نقش داشتند از سوی مردم فرانسه قدردانی کرد.
این سفر، نخستین سفر خارجی دونالد ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا است.
از زمان انتشار خبر سفر دونالد ترامپ، زمزمههای دیدار ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین که یکی دیگر از شرکتکنندگان بود، شنیده میشد.
دیدار سه جانبه ترامپ، مکرون و زلنسکی پیش از مراسم بازگشایی نتردام
ساعتی پیش از بازگشایی رسمی کلیسای نتردام، روسایجمهور فرانسه و اوکراین به همراه رئیسجمهور منتخب آمریکا در کاخ الیزه به گفتوگو نشستند.
ولودیمیر زلنسکی این دیدارسه جانبه را «خوب و سازنده» توصیف کرد و گفت که با امانوئل مکرون و دونالد ترامپ در مورد وضعیت میدانی اوکراین و رسیدن به صلح عادلانه گفتوگو کرده است.
او افزود: همه ما میخواهیم این جنگ هر چه سریعتر به شیوهای عادلانه پایان یابد.
حضور دونالد ترامپ در مراسم بازگشایی نتردام و هماهنگی دیدار بین او و ولودیمیر زلنسکی، برای امانوئل مکرون که با بحران سیاسی در داخل کشور مواجه است، یک پیروزی سیاسی به شمار میآید.
رئيسجمهور منتخب آمریکا با ورود به نتردام با دست دادن با ویلیام، ولیعهد بریتانیا، و سران دولتها و حکومتها به سمت جلوی کلیسا رفت و در ردیف نخست کنار امانوئل مکرون نشست.
پیش از آن، میهمانان ایستاده بودند و با ورود زلنسکی به کلیسا او را تشویق کردند.
ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و مشاور نزدیک تیم انتقال قدرت دونالد ترامپ، جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا و فرانسوا اولاند و نیکولا سارکوزی، روسایجمهور سابق فرانسه، نیز از دیگر شرکتکنندگان در این مراسم بودند.
براساس فهرستی که دفتر ریاستجمهوری فرانسه منتشر کرده، قرار بود حدود ۴۰ تن از سران جهان شامل روسایجمهور و نخستوزیران در جشن بازگشایی نتردام شرکت کنند.
کلیسای نتردام پنج سال پیش و در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ آتش گرفت و آقای ترامپ در همان دقایق نخست با انتشار پیامهایی به این حادثه واکنش نشان داد.
این آتشسوزی که هنوز دلایل آن مشخص نشده، احساسات جهانی را برانگیخت و سیل کمکهای مالی بیش از ۸۴۰ میلیون یورویی برای بازسازی این بنای تاریخی، که یکی از پربازدیدترین آثار تاریخی در اروپا است، به همراه داشت.
هزاران کارشناس، از نجاران و سنگتراشان گرفته تا هنرمندان شیشههای رنگی، در طول پنج سال گذشته شبانهروز کار کردند تا با استفاده از روشهای قدیمی، همه چیز را بازسازی، تعمیر یا جایگزین کنند.
کلیسای نتردام با دقت فراوان بازسازی شده است، با یک گنبد جدید و طاقهای قوسی، تکیهگاههای قوسی و مجسمههای سنگی حکاکی شده به شکوه گذشته خود بازگشته است و سنگ سفید و تزئینات طلایی آن بار دیگر میدرخشند.
حالا و با گذشت پنج سال از آن حادثه قرار است از سال آینده بازدیدهای گروهی از این کلیسا از سر گرفته شود.