لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۵۰

کشورهای حوزه خلیج فارس به دنبال برنامه اتمی


کشورهای حوزه خليج فارس، بارها نسبت به برنامه هسته ای ايران، ابراز نگرانی کرده اند.
کشورهای حوزه خليج فارس، بارها نسبت به برنامه هسته ای ايران، ابراز نگرانی کرده اند.

شش کشورعرب حوزه خليج فارس روز يک شنبه دهم ماه دسامبر اعلام کردند که برای يک برنامه هسته ای صلح آميز مشترک همکاری خواهند کرد.


بر پايه اعلاميه اين کشورها که در پايان نشست دو روزه در عربستان سعودی توسط عبدالرحمن العطیه دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس خوانده شد، منطقه خاورميانه نيز حق برخورداری از فن آوری هسته ای دارد و «اين خواست هيچ مغايرتی با مقررات بين المللی ندارد».


کشورهای عرب، تا کنون ابراز تمايلی به برخورداری از تکنولوژی هسته ای نشان نداده بودند. اين کشورها، همچنين فاقد دانش لازم در اين زمينه و امکانات لازم برای آغاز يک برنامه هسته ای هستند، اما به گفته وزير امور خارجه عربستان سعودی، قرار است در اين زمينه، تحقيقاتی برای تدوين يک برنامه مشترک هسته ای صورت گيرد.


شاهزاده فيصل وزير امور خارجه عربستان سعودی گفت اميدوارم بيانيه مشترک اين شش کشور سوء تفاهمی ايجاد نکند و افزود اين برنامه، تهديدی برای هيچ کس نخواهد بود.


آژانس بین المللی انرژی اتمی، در ماه اکتبر اعلام کرد که تعدادی از کشورهای عربی، به دنبال برنامه هسته ای در آینده نزدیک هستند

شاهزاده فيصل همچنين گفت: «هدف ما برخورداری از تکنولوژی صلح آميز هسته ای است، نه کم و نه زياد.»


نگرانی از مسابقه تسليحاتی در منطقه


اعلام اين مطلب در جريان اجلاس کشورهای عضو شورای همکاری خليج فارس، به نگرانی کسانی که برنامه هسته ای ايران را عاملی در «گسترش تسلیحات هسته ای» ارزیابی می کنند، دامن زده است.


در ماه اکتبر سال جاری، آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که کشورهای مصر، اردن و یمن از جمله کشورهایی هستند که به دنبال یک برنامه هسته ای هستند.


کشورهای حوزه خليج فارس، بارها نسبت به برنامه هسته ای ايران، ابراز نگرانی کرده اند. نگرانی که اين کشورهای در وهله اول ابراز می کنند، به ايمنی نيروگاه هسته ای ايران مربوط می شود.


حسن روحانی رییس پیشین شورای عالی امنیت ملی ایران، بارها به کشورهای منطقه سفر کرد تا به آنها از جهت ایمنی نیروگاه بوشهر اطمینان بدهد

در صورت بروز يک سانحه هسته ای در نيروگاه بوشهر، کشورهای حوزه خليج فارس که فاصله چندانی با بوشهر ندارند نيز در معرض تهديد و آسيب های جبران ناپذير زيست محيطی خواهند بود.


نگرانی ديگری که همسايگان عرب ايران ابراز می کنند، «احتمال دست يابی ايران به سلاح هسته ای» است که در اين صورت توازن قوا در منطقه را بر هم خواهد زد.


اما نگرانی سوم اين کشورها، يک رويارويی نظامی احتمالی ميان ايران و آمريکا است که در اين صورت می تواند به گفته بعضی از کارشناسان، «خاورميانه را به آتش بکشد».


مقام های جمهوری اسلامی بارها بر صلح آميز بودن برنامه هسته ای ايران اصرار کرده اند. مقام های جمهوری اسلامی همچنين تلاش کرده اند به کشورهای همسايه، از نظر ايمنی نيروگاه بوشهر نيز اطمينان بدهند.


حسن روحانی سرپرست تيم هسته ای سابق، بارها در اين رابطه به کشورهای حوزه خليج فارس سفر کرد.
اما از آنجا که ايران به علت تحريم ها، به تکنولوژی ايمنی غربی دسترسی ندارد و همه قرارداد ايمنی بوشهر را نير به يک شرکت گمنام روسی سپرده است، نگرانی های ايمنی برای اين کشورها به قوه خود باقی مانده است.


شش کشور عرب حوزه خليج فارس، خواستار حل مسالمت آميز اختلاف ها بر سر برنامه هسته ای ايران شده اند.


شواری همکاری کشورهای عرب خلیج فارس، پیمان منطقه ای میان شش کشور کویت ، بحرین ،عربستان سعودی، عمان، قطر و امارات متحده عربی است .



XS
SM
MD
LG