جرج بوش رييس جمهوری آمريکا روز جمعه ۱۱ خرداد، طی بيانيه ای از جمهوری اسلامی خواست که ايرانی- آمريکايی های بازداشت شده را بی درنگ و بدون قيد و شرط آزاد کند.
آقای بوش در بيانيه خود گفت: «من به شدت بازداشت اين افراد را که توسط مقام های تهران صورت گرفته، محکوم می کنم.»
رييس جمهوری آمريکا همچنين گفت که «اين افراد خود را وقف ايجاد پل هاي ارتباطی ميان مردم ايران و مردم آمريکا کرده اند، يعنی همان هدفی که رژيم ايران هم ادعای حمايت از آن را دارد.»
به گفته آقای بوش، حضور اين افراد در ايران که يا برای ديدار از بستگانشان صورت گرفته و يا برای انجام فعاليت های بشر دوستانه بوده، هيچ خطری محسوب نمی شود.
اتهام جاسوسی به چند ايرانی-آمريکايی
روز سه شنبه ۸ خرداد، عليرضا جمشيدی، سخنگوی قوه قضاييه ايران اعلام کرد که هاله اسفندياری و کيان تاجبخش، پژوهشگران بازداشت شده با اتهام «جاسوسی» رو به رو هستند.
جورج بوش
او در تشريح اتهامات هاله اسفندياری و کيان تاجبخش گفت: «هاله اسفندياری به اتهام اقدام عليه امنيت کشور، فعاليت تبليغاتی ضد کشور و جاسوسی به نفع بيگانگان در بازداشت است و تاجبخش نيز با همين اتهامات دستگير شده است.»
هاله اسفندياری، مدير برنامه خاور ميانه مرکز مطالعات وودرو ويلسون در واشنيگتن که برای ديدار با مادر بيمارش به تهران رفته بود، تابعيت دوگانه ايرانی – آمريکايی دارد و روز ۳۰ دسامبر توسط افراد مسلح به چاقو بازداشت شده است.
کيان تاجبخش نيز از مشاوران موسسه «اپن سوسايتی– Open Society» يا «جامعه باز» در تهران است که در تاريخ حدود ۱۱ می ، ۲۱ ارديبهشت «ربوده» شد و همکاران و خانواده، او ظرف يک هفته بعد از ناپديد شدن وی، از زندانی شدن او مطلع شدند.
سخنگوی قوه قضاييه جمهوری اسلامی روز سه شنبه ۸ خرداد همچنين اتهام نازی عظيما، گزارشگر راديو فردا که اجازه خروج از ايران را ندارد، «اقدام عليه امنيت ملی» خواند.
محمد حسين آقاسی وکيل نازی عظيما به راديو فردا گفت: «آنچه به عنوان اتهام (و صرفا اتهام) به خانم عظيما تفهيم شده، تبليغ عليه نظام است. يعنی تنها عملی که موکل من انجام داده که به عنوان جرم تلقی شده، کار کردن در رايو فردا و در واقع گزارش مطالبی راجع به ايران و بيان آن در اين راديو است.»
درخواست های جهانی برای آزادی ايرانی – آمريکايی ها
چندين شخصيت آکادميک بين المللی از جمله نوام چامسکی، نويسنده معروف آمريکايی در نامه ای به بازداشت چند محقق ايرانی- آمريکايی اعتراض کردند و خواستار آزادی فوری آنان شدند.
چهارسازمان بين المللی حقوق بشر به همراه شيرين عبادی، برنده جايزه صلح نوبل از ايران خواسته اند که ممنوعيت سفر نازی عظيما، و مهرنوش سلوکی دو روزنامه نگار ايرانی دارای مليت دوگانه را رفع کنند
در اين نامه که به امضای تعدادی از استادان دانشگاه های آمريکا، هند، ترکيه و لبنان رسيده، آمده است: «سياست های سرکوبگرايانه جمهوری اسلامی ايران در قبال شهروندان خود بار ديگر افراد آکادميک بی گناه را که روزنه ای از تبادل نظر مابين ايرانيان و دنيای خارج ايجاد کرده بودند، هدف قرار داده است.»
امضاء کنندگان اين نامه هشدار دادند: «تمامی اين شخصيت ها و ديگر افراد آکادميک در ايران هم اکنون در خطر عملکردهای خشونت آميز و خودسرانه جمهوری اسلامی ايران هستند.»
اعتراض مشترک نهاد حقوق بشری
عفو بين الملل، گزارشگران بدون مرز و فدراسيون بين المللی حقوق بشر با انتشار بيانيه ای مشترک با شيرين عبادی برنده نوبل صلح ازدولت ايران خواستند تا هرچه سريع تر هاله اسفندياری و کيان تاجبخش، دوايرانی - آمريکايی را که در زندان به سرمی برند آزاد کنند و وضعيت علی شاکری را روشن سازند.
اين چهارسازمان بين المللی حقوق بشر به همراه شيرين عبادی، برنده جايزه صلح نوبل همچنين از ايران خواسته اند که ممنوعيت سفر نازی عظيما، و مهرنوش سلوکی دو روزنامه نگار ايرانی دارای مليت دوگانه را رفع کنند.
اين بيانيه مشترک از اقدامات ياد شده به عنوان «تلاش مقام های امنيتی ايران برای ايجاد ترس درميان جامعه گسترده تری از روزنامه نگاران، نويسندگان، محققان و فعالان اجتماعی» ياد کرده است.