گزارش ها حاکی است که نخستین روز از نشست تیمهای کارشناسی ایران و گروه ۵+۱ برای انجام «آخرین هماهنگی های رسیدن به روز اجرای برجام» روز جمعه، ۱۸ دی، در ژنو برگزار شده است.
به گزارش ایرنا، حمید بعیدی نژاد، مدیرکل سیاسی وزارت خارجه، ریاست تیم کارشناسان ایران را در این نشست دو روزه برعهده دارد.
طبق این گزارش قرار است روز اجرای توافق هستهای ایران یا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، در بیانیه مشترک محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، رسما اعلام شود.
پیش از این محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در نشست خبری مشترک با ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق، از برگزاری نشستی بین مذاکره کنندگان ایرانی با نمایندگان گروه ۵+۱ برای «آخرین هماهنگیها» خبرداده بود.
در همین حال جان کری، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفته بود که در صورتی که کارها خوب پیش برود، توافق اتمی ایران احتمالا تا چند روز دیگر اجرایی میشود.
توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی ۲۳ تیرماه امسال در وین حاصل شد و بر اساس آن، تهران پذیرفت که بسیاری از فعالیتهای هستهایش را متوقف کند و در ازای آن تحریمهای آمریکا، اتحادیهاروپا و سازمان ملل علیه تهران لغو شود.
با این حال کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که کنترل آن با جمهوری خواهان است، روز پنجشنبه ۱۷ دی پیش نویس طرح «قانون شفافیت در منابع مالی تروریستی ایران» را تصویب کرد که برای نظارت بر توافق اتمی وین به کنگره اختیارات بیشتری میدهد.
طبق طرح مصوب کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان؛ حذف برخی از افراد و یا موسسات از فهرست تحریمها که توسط وزارت خزانه داری تهیه شده مشروط به دادن تضمین از سوی رییس جمهور خواهد بود که باید به کنگره اعلام کند این افراد و موسسات در طرحهای موشکی و یا فعالیتهای تروریستی ایران مشارکت ندارند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز جمعه در واکنش به این طرح، کنگره آمریکا را متهم کرد که به دنبال «برهم زدن» توافق اتمی وین است.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، وابسته به مجلس ایران، علاءالدین بروجردی تاکید کرد که این طرح «به طور حتم» با توافق اتمی وین «مغایر» است و به این توافق «آسیب» میزند.
پیش از این برخی از مقامهای ایرانی، مصوبه محدودیت مسافرت به آمریکا، احتمال اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران و مصادره احتمالی اموال بانک مرکزی ایران در نیویورک را «ناقض» توافق اتمی وین دانسته بودند.
آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۲۹ مهرماه امسال در نامه ای به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در مورد توافق اتمی وین اعلام کرده بود که «در سراسر دوره هشت ساله» وضع هر گونه تحریم «در هر سطح و به هر بهانه ای» توسط کشورهای طرف مذاکره «نقض» توافق اتمی «محسوب خواهد شد» و دولت موظف است اجرای این توافق را متوقف کند.