گزارشها حاکی است که نشست دو روزه ایران، آمریکا و نماینده کشورهای ۱+۵برای بررسی توافق هستهای ایران با شش قدرت جهانی یا «برجام» روز جمعه هشتم آبان ماه در هتل «بریستول» وین، پایتخت اتریش پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، در این مذاکرات عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده و رییس ستاد پیگیری اجرای برجام، با هلگا اشمید، به نمایندگی از کشورهای ۱+۵، روند اقدامات متناظر برای ورود به مرحله اجرا برجام را بررسی کردند.
طبق این گزارش یکی دیگر از محورهای این مذاکرات پیشنهادهای ایران برای پیشنویس قطعنامهای بود که قرار است کشورهای ۱+۵ به شورای حکام ارائه دهند.
در همین زمینه ایسنا گزارش داده است که منابع نزدیک به هیات مذاکرهکننده ایران گفتهاند: در رابطه با قطعنامهای که قرار است از سوی ۱+۵ در رابطه با اعلام پایان سوالات و ابهامات آژانس در مورد مسائل گذشته و حال به شورای حکام ارائه دهد نیز در این دو روز گفتوگو شد.
قرار است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص مسائل باقیمانده «گذشته و حال» برنامه هستهای ایران تا ۱۵ دسامبر گزارشی به شورای حکام این نهاد ارائه کند.
در همین زمینه، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف، همتای ایرانیاش، روز پنجشنبه در وین دیدار و در خصوص روند اجرای برجام مذاکره کردند.
ایران و شش قدرت جهانی ۲۳ تیرماه در وین به توافقی جامع برای حل مناقشه هستهای جمهوری اسلامی دست یافتند. بر اساس این توافق که به برنامه جامع اقدام مشترک یا «برجام» معروف شده است، برنامه هستهای ایران محدود شده و در مقابل، بیشتر تحریمهای بینالمللی علیه تهران لغو خواهند شد.
راکتور اراک
به گزارش ایرنا، در بخش دیگری از مذاکرات روز پنجشنبه و جمعه در وین کارشناسان حقوقی و فنی ایران و ۱+۵ درباره بازسازی راکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک مذاکره کردند.
در همین حال، ایسنا به نقل از منابع نزدیک به هیات ایران در وین نوشته است: با وجود آنکه ایران و ۱+۵ در رابطه با پیشنویس سند رسمی بازطراحی اراک به تفاهمهای قابل توجهی رسیدهاند و نقطه لاینحل باقیماندهای در این بحث وجود ندارد اما احتمال برگزاری جلسهای دیگر در سطح کارشناسی در رابطه با اراک وجود دارد.
طبق این گزارش این جلسه ممکن است به زودی در یکی از پایتختهای کشورهای گروه ۱+۵ برگزار شود.
نمایندگان ایران، آمریکا و چین روز ۲۶ مهرماه با صدور بیانیهای اعلام کرده بودند که نوسازی و بازطراحی راکتور اراک «با مدیریت و رهبری ایران» انجام خواهد شد.
تاسیسات آب سنگین اراک یکی از موضوع اختلافی ایران و کشورهای غربی بود، اما ایران بر اساس برجام پذیرفت که قلب راکتور اراک خارج شده و منافذ آن با بتن پر شود به طوری که مجددا قابلیت استفاده نداشته باشد.
طبق این توافق، ایران با کمک آمریکا و چین در خطوط تولید سوخت خود در اراک تغییراتی فنی ایجاد خواهد کرد تا متناسب با راکتور جدید شود.
علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، هفته گذشته از تدوین «سند رسمی»درباره بازطراحی راکتور اراک خبر داده و گفته بود که پس از امضای این سند از سوی ایران و گروه ۵+۱، به دستور رییس جمهوری ایران، «قلب راکتور اراک» خارج خواهد شد.