سازمان گزارشگران بدون مرز در اعتراض به ادامه بازداشت پنج روزنامه نگار و توقیف روزنامه بهار اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی «با سرکوب پیشگیرانه، احضار و بازداشت روزنامهنگاران و توقیف رسانهها» به استقبال انتخابات مجلس و مجلس خبرگان رهبری میروند.
این سازمان روزجمعه، ۱۸ دی، با انتشار اطلاعیهای مطبوعاتی در وب سایت خود یادآوری کرد که عیسی سحرخیز، مدیر مسئول سابق چندین نشریه، احسان مازندارنی، مدیر مسئول روزنامه فرهیختگان، آفرین چیتساز، ستون نویس روزنامه ایران، و سامان صفرزایی، همکارنشریه اندیشهپویا، از ١١ آبان در بازداشت موقت بسر میبرند و همچنان «بلاتکلیف» هستند.
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین خبر داد که روز ۱۳ دی، فرزاد پورمردادی، همکار برخی از رسانههای کرمانشاه از جمله «کرمانشاه پست» و «نوای وقت»، در منزل خود در شهر کرمانشاه و پس از بازرسی منزل و ضبط کامپیوتر، دست نوشتهها و ابزار کارش، «بازداشت شده است».
براساس این گزارش، آقای پورمردادی چندی پیش از بازداشت به دلیل راه اندازی کانال «کلاغ نیوز» در تلگرام که در باره وضعیت استان و انتخابات پیش رواطلاع رسانی میکرد، توسط «رسانههای اصولگرای نزدیک به سپاه پاسداران تهدید» شده بود.
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین اعلام کرد که بنا بر اطلاعاتی که به دست آورده، شمار دیگری از روزنامه نگاران نیز «از سوی اطلاعات سپاه احضار و بازجویی و تهدید شدهاند» و «برخی از آنها نیز مدتی در بازداشت بسر بردهاند.»
این سازمان اشارهای به نام این روزنامه نگاران نکرده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین با اشاره به توقیف روزنامه بهار یادآوری کرده است که ایران از میان ۱۸۰ کشور، در ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات در رده ۱۷۳ام قرار دارد و با ۳٧ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار زندانی یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای است.
روزنامه بهار روز شنبه دوازدهم دی برای پنجمین بار توقیف شد. این روزنامه پیش از آن نیز ۶ آبان ماه ٩٢ و به دلیل انتشار یادداشتی درباره امام اول شیعیان توقیف شده بود.
اطلاعات سپاه پاسداران پس از بازداشت عیسی سحرخیز، احسان مازندرانی، آفرین چیتسازو سامان صفرزایی اعلام کرده بود که «اعضای یک شبکه نفوذی دولتهای غربی» را دستگیر کرده است.
در همین حال ابراهیم رئیسی، دادستان کل ایران، نیز روز چهارشنبه، ۱۳ آبان، از این خبرنگاران به عنوان «یک شبکه نفوذی در رسانهها و شبکههای اجتماعی» و همچنین «عناصر جاسوس و مزدوران قلمبهدست آمریکایی» نام برد.
در همان روز حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، با اشاره به این بازداشتها هشدار داد که «نباید با کلمه نفوذ بازی» کرد.
اشاره آقای روحانی به مفهوم «نفوذ» مورد اشاره رهبر جمهوری اسلامی است که در یکی دو ماه اخیر بارها درباره آن سخنرانی کرده و هشدار داده و به پیروی از او چند مقام ارشد در حکومت از جمله فرمانده سپاه پاسداران تهدیدهایی را مطرح کردهاند.
در مقابل علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز روز شنبه، ۱۵ آبان، با تائید این نظر که هدف این بازداشتها «تسویهحساب سیاسی» بوده تأکید کرد که بدترین راه مقابله با نفوذ «جناحی کردن آن» است.
در همین حال علی مطهری، نماینده تهران در مجلس، از این ابراز نگرانی کرده است که هدفِ این بازداشتها «ایجاد رعب در بیان روزنامهنگاران قبل از انتخابات» باشد.
با این حال آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه، چهارم آذر، اعلام کرد که «نباید با استناد به سوءاستفاده احتمالی و جناحی... اصل قضیه نفوذ و اهمیّت این مسئله را کمرنگ جلوه داد».