لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۵

«سنا ابطال وتوی» اوباما درباره شکایت از عربستان را چهارشنبه به رای می گذارد 


میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا،
میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا،

میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا، روز دوشنبه گفته است، سنای این کشور روز چهارشنبه طرح «ابطال وتوی » باراک اوباما درباره حق اقامه دعوای بازماندگان حملات یازدهم سپتامبر از عربستان را به رای می گذارد.

به گزارش «سی ان ان» طرح ابطال وتوی رییس جمهوری آمریکا نیازمند رای مثبت دو سوم اعضای سنای آمریکا است و انتظار می رود که این طرح ابطال از حمایت کافی در سنا برخوردار باشد. در صورتی که سنای آمریکا وتوی باراک اوباما را باطل کند، آنگاه مجلس نمایندگان آن را به رای خواهد گذاشت.

این طرح در مجلس نمایندگان نیز نیازمند رای مثبت دو سوم اعضای این مجلس است.

باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز جمعه یک مصوبه کنگره این کشور راکه بر اساس آن، خانواده‌های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ می‌توانند علیه حکومت عربستان سعودی اقامه دعوا کنند، وتو کرد.

درصورتی که وتوی باراک اوباما درباره این طرح توسط کنگره ابطال شود این نخستین بار خواهد بود که در دوره هشت ریاست جمهوری وی، یک وتوی آقای اوباما باطل می شود.

باراک اوباما گفته بود، قانونی شدن این طرح به منافع آمریکا لطمه خواهد زد و باعث می شود که شکایت هایی از این نوع در دادگاه‌های داخلی کشورهای مختلف علیه آمریکا مطرح شود.

باب کراکر، سناتور جمهوری خواه ایالت تنسی و رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا دراین زمینه گفته است: من عمیقا با خانواده قربانیان ابراز همدردی می کنم. ولی همزمان نگران این هستیم که این طرح به نیروهای آمریکایی لطمه بزند. بگذار رک بگویم، این ادعا هست که بهپاد‌های ما باعث کشته شدن شهروندان غیرنظامی در پاکستان و افغانستان شده است. اما شما وقتی درب را برای چنین اقداماتی باز می کنید، می تواند خیلی مساله ساز باشد.

به گزارش «سی ان ان» تلاش‌های گسترده پشت پرده عربستان برای متوقف کردن این طرح در کنگره آمریکا با توجه به حساسیت افکار عمومی بر سر این مساله نتیجه‌ای در بر نداشته است.

چاک شومر، سناتور دمکرات از نیویورک، پیشتر گفته بود، وتوی باراک اوباما خیلی سریع وراحت در کنگره باطل خواهد شد.

چاک شومر گفته است: خانواده قربانیان حملات یازدهم سپتامبر حق دارند که در دادگاه طرح شکایت کنند و کسی نمی تواند به دلیل نگرانی‌های دیپلماتیک این حق آنها را نادیده بگیرد.

گرچه اسامه بن لادن، مغز متفکر حادثه تروریستی نیویورک، از خانواده‌ای نزدیک به حکومت سعودی بود و ۱۵ نفر از ۱۹ عامل این حملات از اتباع عربستان بودند، مقامات ریاض از زمان رخداد ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ در نیویورک که به مرگ بیش از سه هزار نفر انجامید همواره دست داشتن در این واقعه تروریستی را انکار کرده‌اند.

پس از سال‌ها کشمکش میان دولت‌ها و کنگره آمریکا، کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز جمعه، ۲۵ تیرماه،۲۸ صفحه محرمانه از گزارش مربوط بهارتباط احتمالی حکومت سعودی با هواپیماربایان ۱۱ سپتامبر را منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این گزارش حاوی اطلاعاتی درباره «پیوندهای بالقوه» بعضی از هواپیماربایان با عده‌ای از مقامات سعودی است، اما «هیچ یک از این پیوندها به طور مستقل راستی‌آزمایی نشده است».

در متن این گزارش آمده است: «مطابق چندین سند و مدرک در اف‌بی‌آی و گزارش‌های سی‌آی‌ای، بعضی از هواپیماربایان ۱۱ سپتامبر در زمان اقامت در آمریکا ظاهرا با افرادی ارتباط داشتند که احتمالا با حکومت سعودی مرتبط بودند.»

اما جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، پیش از انتشار این ۲۸ صفحه به خبرنگاران گفته بود که این گزارش حاوی هیچ سند و مدرکی مبنی بر دخالت و مشارکت عربستان سعودی نیست.

XS
SM
MD
LG