لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۳

پایان سفر وزیر امور خارجه آمریکا به کشورهای حوزه خلیج فارس


دیدار رکس تیلرسون با وزیر امور خارجه قطر (عکس از آرشیو)
دیدار رکس تیلرسون با وزیر امور خارجه قطر (عکس از آرشیو)

وزیر امور خارجه آمریکا که برای پایان دادن به اختلافات چهار کشور عربی با قطر به منطقه سفر کرده بود روز پنجشنبه ۲۲ تیرماه دوحه را به مقصد واشینگتن ترک کرد. رکس تیلرسون در خصوص نتایج مذاکرات خود با مقام‌های کشورهای عربی اظهار نظری نکرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای تیلرسون روز پنجشنبه بار دیگر با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، در دوحه دیدار کرد ولی از پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران خودداری کرد.

این دومین دیدار وزیر امور خارجه آمریکا با امیر قطر ظرف ۴۸ ساعت گذشته بود.

شیخ محمد بن حمد آل ثانی، برادر امیر قطر در فرودگاه دوحه و در بدرقه وزیر امور خارجه آمریکا گفته است: امیدوارم دوباره در شرایط بهتری دیدار کنیم.

در همین حال، هدر نوئرت، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا روز پنجشنبه پس از پایان سفر آقای تیلرسون به منطقه ابراز امیدواری کرده است که چهار کشور عربی و قطر برای پایان دادن به اختلافات با یکدیگر رود در رو مذاکره کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است: آقای تیلرسون براساس مذاکرات انجام شده، معتقدند گام مهم بعدی مذاکرات مستقیم و رو در روی این کشورها است.

رکس تیلرسون روز چهارشنبه با وزیران خارجه عربستان، امارات، بحرین و مصر در خصوص بحران قطر در جده دیدار و گفت‌وگو کرد. در پایان این نشست نیز کنفرانس مطبوعاتی برگزار نشد و حاضران در جلسه بیانیه‌ای هم صادر نکردند.

این در حالی است که وزیر خارجه آمریکا و همتای قطری‌اش روز سه‌شنبه توافقنامه‌ای در خصوص تشدید مبارزه با تروریسم امضاء کردند. اما عربستان، امارات، بحرین و مصر روز سه‌شنبه در واکنش به این توافق اعلام کردند: «اقدامات و تلاش‌های ایالات متحده را ارج می‌نهند»، اما «این گام کافی نیست».

در همین زمینه، شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر امور خارجه و همکاری بین‌المللی امارات روز چهارشنبه گفته بود: قطر اگر می‌خواهد عضوی از شورای (همکاری خلیج فارس) باشد ما از آن استقبال می‌کنیم ولی اگر می‌خواهد در طرف مقابل قرار گیرد، زمان آن فرا رسیده که به این کشور بگوییم خداحافظ.

وزیر خارجه آمریکا سفرش به کشورهای حاشیه خلیج فارس را روز دوشنبه با سفر به کویت و دیدار با شیخ صباح آل احمد الصباح امیر کویت آغاز کرد. رهبر کویت تاکنون بین قطر و چهار کشور عربی مخالف آن به عنوان میانجی عمل کرده است.

عربستان، امارات، بحرین و مصر ماه گذشته میلادی مناسبات دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده و راه‌های هوایی، دریایی و زمینی به این کشور را مسدود کردند. مدتی بعد آنها فهرستی شامل۱۳ درخواست برای احیاء مناسبات با قطر را منتشر کردند و برای اجرای این موارد به قطر ۱۰ روز فرصت دادند.

این شروط عبارت بودند از بستن رسانه‌هایی که متعلق و یا مورد حمایت قطر هستند از جمله شبکه خبری الجزیره، قطع رابطه با گروه‌های اسلامگرا از جمله اخوان المسلمین، محدود کردن مناسبات با ایران و اخراج نیروهای مسلح ترکیه که در این کشور مستقر هستند.

XS
SM
MD
LG