لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۳۳

«توافق ایران و مصر برای مذاکره درباره از سرگیری روابط»


عباس عراقچی، از معاونان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روزسه شنبه در قاهره با حسین ضرار معاون وزارت امور خارجه مصر دیدار و گفت وگو کرد
عباس عراقچی، از معاونان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روزسه شنبه در قاهره با حسین ضرار معاون وزارت امور خارجه مصر دیدار و گفت وگو کرد

سخنگوی وزارت امورخارجه مصر روز سه شنبه اعلام کرد که قاهره و تهران برای از سر گیری روابط دیپلماتیک، در سطح وزیران دو کشور با یکدیگر مذاکره خواهند کرد.


به گزارش خبرگزاری فرانسه، حسام زکی ، سخنگوی وزارت امورخارجه مصر گفت: دو طرف توافق کرده اند که تا مذاکرات را به ویژه درباره روابط دوجانبه، در سطح مقام های ارشد و سپس در سطح وزیران امور خارجه ادامه دهند.


آقای زکی در گفت وگوی تلفنی با این خبرگزاری گفت: ایران خواهان گفت وگو است و «مصر درها را نخواهد بست» و دو طرف تمایل دارند روابط میان دو کشور بهبود یابد.


آقای زکی این اظهارات را همزمان با دیدار و گفت وگوی عباس عراقچی، از معاونان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روزسه شنبه در قاهره با حسین ضرار معاون وزارت امور خارجه مصر بیان کرد.


دو طرف توافق کرده اند که تا مذاکرات را به ویژه درباره روابط دوجانبه، در سطح مقام های ارشد و سپس در سطح وزیران خارجه ادامه یابد
سخنگوی وزارت امورخارجه مصر

ایران تاکنون واکنش رسمی به اظهارات سخنگوی وزارت امورخارجه مصر نشان نداده است.


ایران تا قبل از انقلاب سال ۱۳۵۷، روابط نزديکی با مصر داشت اما اين روابط به دليل اعطای پناهندگی به محمد رضا پهلوی، شاه سابق ايران و توافق کمپ ديويد که بين انور سادات، رييس جمهوری وقت مصر و مناخيم بگين، نخست وزير وقت اسراییل به امضا رسيده بود، پس از انقلاب به تيرگی گراييد.


ايران بعد از انقلاب پس از آنکه قاهره دولت اسراییل را به رسمیت شناخت، روابط خود را با مصر به حالت تعليق در آورد و از آن زمان تاکنون دو کشور روابط سياسی کاملی با هم نداشته و تنها در موارد مشخصی در نشست های بين المللی با هم ارتباط برقرار کرده و به داشتن دفاتر حافظ منافع در خاک يکديگر قناعت کردند.


اما روز دوشنبه، ۲۴ ارديبهشت ماه، محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران در جريان سفر خود به ابوظبی، به خبرنگار روزنامه الاهرام که از او درباره عادی سازی روابط ايران و مصر پرسيد، گفته بود:« ما به شکل قاطع درپی تجديد رابطه با مصر هستيم و اگر دولت مصر اعلام آمادگی کند تا پايان وقت اداری همين امروز سفارت ايران را در قاهره برپا مي کنيم.»


شرط سخت مصر برای ايران


پیشتر وزیر امورخارجه مصر اعلام کرده بود که شرط عادی سازی روابط ایران و مصر تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی و حذف تصویر وی از این خیابان است. اما معلوم نیست که این پیش شرط همچنان در دستور کار دو طرف در جریان مذاکرات جاری قرار دارد یا نه.


در همین زمینه، شورای شهر تهران، در يکی از جلسات اداری خود در بهمن ماه سال ۱۳۸۳، نامه ارسالی حميد رضا آصفی، سخنگوی وزارت امور خارجه را قرائت کرد که در آن از اعضای اين شورا خواسته بود تغيير نام خيابان خالد اسلامبولی را مورد بررسی قرار دهد.


نام خيابان خالد اسلامبولی از موانع اصلی بر سر راه عادی سازی روابط ايران و مصر به شمار می آمد و به عقيده آگاهان تغيير آن به از سرگيری روابط ديپلماتيک ميان دو کشور در پی بيش از دو دهه وقفه منجر خواهد شد.


اما با مطرح شدن اين درخواست وزارت خارجه وقت، گروه های تندرو سياسی در اعتراض به تغيير نام اين خيابان و بهبود روابط ايران با مصر دست به تظاهرات زدند.


گروه حزب الله دربيانيه ای در آن زمان تصميم شورای شهر تهران را برای تغيير نام اين خيابان، «فضاحت» و «چرخشی تعجب برانگيز» خواند. آنها همچنين در بيانيه خود آن دسته از گروه های سياسی که از اين تصميم استقبال کرده بودند را «مخالفان داخلی راه امام» معرفی کرد. با اين اعتراض تغيير نام اين خيابان مسکوت ماند.


خالد اسلامبولی يکی از مسلمانان تندرو عضو تيم ترور انوسادات، رييس جمهور سابق مصر ا ست که در سال ۱۹۸۱ ترور شد. همزمان با اعدام اسلامبولی، ايران نام خيابان وزرا در تهران را که تعداد زیادی از سفارت خانه ها در آن واقع است، را به ياد او، نام گذاری کرد. تصوير بزرگی از وی هم در اين خيابان بر ديوار نقاشی شده است.


XS
SM
MD
LG