لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۲۹

خامنه ای: ايران پيشنهاد روسيه را بررسی می کند


رهبر ايران، در ديدار با رييس جمهوری روسيه گفته است تهران «پيشنهاد» مسکو را بررسی می کند
رهبر ايران، در ديدار با رييس جمهوری روسيه گفته است تهران «پيشنهاد» مسکو را بررسی می کند

آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ايران، در ديدار با ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه گفته است که تهران «پيشنهاد» مسکو را بررسی خواهد کرد و علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ايران می گويد بخش از اين پيشنهاد مربوط به مسئله هسته ای ايران است.


ولاديمير پوتين که برای حضور در نشست سران کشورهای حاشيه خزر روز سه شنبه وارد تهران شده بود، با آيت الله خامنه ای و محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، در باره مسايل مورد علاقه دو کشور گفت وگو و مذاکره کرد.


به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، آقای خامنه ای در ديدار با ولادیمیر پوتين با اشاره به تاکيد رييس جمهوری روسيه «درباره عزم جدی مسکو برای گسترش نامحدود و همه جانبه روابط با تهران»، گفته است:« ما نيز از گسترش مناسبات استقبال می کنيم و آن را به نفع دو کشور و دو ملت می دانيم».


آقای خامنه ای با اشاره به این که ایران مساله «غنی سازی» اورانیوم را جدی می گیرد، همکاری ايران با آژانس بين المللی انرژی اتمی، را «کار معقول و درستی» دانسته و تصریح کرده است که این همکاری «ادامه خواهد يافت».


  • «ولادیمیر پوتین، رييس جمهوری ‌روسيه در سفر به‌ تهران پيام خاصی را برای مقام‌های جمهوری‌اسلامی ايران داشته است.»
علی لاریجانی

آقای خامنه ای در اين ديدار گفته است:« درباره سخنان و پيشنهاد شما تأمل خواهيم کرد».


هر چند گزارش های خبری مشخص نکرده اند که «پيشنهاد روسيه» شامل چه مسايلی است، اما آقای لاريجانی روز چهارشنبه گفت:«رييس جمهوری ‌روسيه در سفر به‌ تهران پيام خاصی را برای مقام‌های جمهوری‌اسلامی ايران داشته است.»


دبير شورای عالی امنيت ايران در پاسخ به سوالی در ارتباط با محتوای اين «پيام خاص» و مسئله هسته ای ايران، گفت:« بله مسئله هسته ‌ای نيز بخشی از آن بود.»


در همين حال، خبرگزاری آسوشيتدپرس به نقل از يک مقام نزديک به محافظه کاران که نامش اعلام نشده، گزارش داده که پيشنهاد مذکور احتمالا برای تعليق غنی سازی اورانيوم، همزمان با لغو تحريم های سازمان ملل عليه ايران بوده است.


ديدار اولمرت و پوتين


از سوی ديگر اعلام شد که اهود اولمرت ، نخست وزير اسرائيل قرار است روز پنجشنبه، برای گفت وگو با ولاديمير پوتين درباره برنامه هسته ای ايران و کنفرانس صلح خاورميانه به مسکو می رود.


در بيانيه دفتر نخست وزير اسرائيل آمده است که در ديدار چند ساعته آقای اولمرت از مسکو، مسائل منطقه ای، ازجمله روند صلح با فلسطينی ها و آنچه که تهديد ايران و برنامه توليد سلاح های هسته ای اين کشور خوانده شده، مورد گفت و گو قرار خواهد گرفت.


اين سفر، بلافاصله پس از سفر آقای پوتين به ايران صورت می گيرد.


مسئله هسته ای ایران طی سال های اخیر باعث بروز تنش در روابط این کشور با جامعه بین المللی شده است.


شورای امنيت سازمان ملل متحد طی قطعنامه های ۱۷۴۷ و ۱۷۳۷ از ايران خواسته است که کليه فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را متوقف کند.


شورای امنيت سازمان ملل متحد و قدرت های جهانی به دليل کاربرد دوگانه تکنولوژی غنی سازی اورانيوم در توليد سوخت هسته ای و ساخت سلاح اتمی، از ايران خواسته اند تا فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را متوقف کند.


اما ايران با اصرار بر اينکه برنامه هسته ای را تنها با هدف توليد برق دنبال می کند، از پذيرش خواست جامعه جهانی مبنی بر توقف غنی سازی اورانيوم خودداری کرده است.


در همین زمینه، مخالفت روسيه و چين با تشديد تحريم ها عليه ايران باعث شد که نشست وزيران امور خارجه آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين و روسيه (اعضای دايمی شورای امنيت) به همراه آلمان، کشورهای موسوم به گروه ۱+۵، در بيست و هشتم سپتامبر در واشينگتن، تصميم گيری در اين باره را تا اعلام نتايج مذاکرات ايران و آژانس در ماه نوامبر به تعويق بيندازد.


ايران و آژانس بين ‌المللی انرژی اتمی در مرداد ماه سال جاری توافق کردند تا براساس يک جدول زمانی، اين کشور به «سوال های باقی مانده» درباره برنامه هسته‌ ای خود پاسخ دهد و تا ماه نوامبر اسناد و مدارک درخواستی را در اختيار آژانس بين المللی انرژی اتمی قرار دهد.


آمريکا و فرانسه با اين توافق مخالفت کرده و می گويند: موافقت ايران با آژانس با هدف انحراف توجهات نسبت به سرپيچی اين کشور از اجرای قطعنامه های شورای امنيت صورت گرفته و تهران درصدد « خريدن زمان» است.


نیروگاه اتمی بوشهر و مساله تعویق در تکمیل آن


در همین حال در پایان سفر یک روزه آقای پوتین به تهران در بيانيه مشترک روسای جمهوری روسیه و ایران آمده است مسکو مصمم به تکميل نيروگاه اتمی بوشهر براساس «برنامه زمان بندی» مورد توافق دو طرف، است.


به گزارش خبرگزاری رويترز، در اين بيانيه تصريح شده است که «نيروگاه اتمی بوشهر براساس برنامه زمان بندی توافق شده تکميل و در مدار توليد قرار خواهد گرفت».


در حالی که در بيانيه روسای جمهوری دو کشور تاکيد شده کار ساخت و تحويل نيروگاه اتمی بوشهر بر طبق برنامه زمان بندی مورد توافق انجام خواهد شد، ولی تاکنون زمان تکميل نيروگاه اتمی بوشهر، که کار ساخت آن توسط شرکت روسی «اتم استروی اکسپرت روسيه» انجام می شود، بارها به تعويق افتاده است.


طبق برنامه زمان بندی قبلی قرار بود که نيروگاه اتمی بوشهر پس از چند بار تاخير در شهريور ماه (سپتامبر) سال جاری راه ‌اندازی آزمايشی شود و در آبان ماه (نوامبر) مورد بهره ‌برداری نهايی قرار گيرد اما به دليل آنچه اتم استروی اکسپورت «بروز مساله مالی و فنی» خوانده است، اين برنامه به تعويق افتاده است.


تاکنون مقام های ایرانی از رویکرد مسکو در تعویق در تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر اباز ناخرسندی کرده اند.


در همين زمينه، آقای پوتين که روز سه شنبه پس از گفت و گو با آقای احمدی نژاد در جمع خبر نگاران صبحت می کرد، با اشاره به اينکه تاخير در اتمام ساخت نيرو گاه هسته ای بوشهر «سياسی نيست»، گفته بود: اين قرار داد به بازنگری نياز دارد و شماری مسايل حقوقی و مالی بايد برای دوطرف روشن شود.


XS
SM
MD
LG