لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۲

آژانس: ايران قطعنامه ۱۷۳۷را اجرا نکرده است


شورای امنیت سازمان ملل متحد به ایران شصت روز فرصت داده بود تا فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را متوقف کند
شورای امنیت سازمان ملل متحد به ایران شصت روز فرصت داده بود تا فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را متوقف کند

محمد البرادعی، مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی روز پنج شنبه ۲۲ فوريه در گزارش تازه ای تاييد کرد که ايران از اجرای قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنيت سازمان ملل متحد سرپيچی کرده است.


طبق قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنيت که در دوم دیماه به اتفاق آراء به تصويب رسيد، ايران ملزم شد که ظرف ۶۰ روز تمام فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را متوقف کند. اين مهلت روز چهارشنبه دوم اسفند به پايان رسيد.


در گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی تصریح شده است که نه تنها روند غنی سازی توسط ايران متوقف نشده است بلکه اين کشور برنامه های خود برای توليد اورانيوم در مقياس صنعتی را نيز شدت بخشيده است

در گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی تصریح شده است که نه تنها روند غنی سازی توسط ايران متوقف نشده بلکه اين کشور برنامه های خود را برای توليد اورانيوم در مقياس صنعتی نيز شدت بخشيده است.


براساس گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی، ايران دو آبشار هر کدام متشکل از ۱۶۴ سانتريفيوژ را در قسمت زير زمينی مجموعه غنی سازی نطنز نصب کرده و در آستانه تکميل دو آبشار ديگر است.


اين اقدام ايران در راستای توسعه غنی سازی اورانیوم از مقیاس آزمایشگاهی به مقیاس صنعتی است.


اين گزارش می افزايد چند محوله ۸ تنی هگزافلوريد اورانيوم به داخل سانتريفيوژ ها ريخته شده است، فرایندی که هم می تواند برای غنی سازی در حد توليد سوخت هسته ای باشد و هم ممکن است در مقياس بالاتری برای توليد بمب به کار گرفته شود.


درخواست برای صدور قطعنامه جديد برعليه ايران


فيليپ دوسته بلازی وزير امور خارجه فرانسه روز پنج شنبه در واکنش به گزارش آژانس بين المللی اتمی در باره ناديده گرفتن مهلت ۶۰ روزه شورای امنيت توسط ايران، خواستار صدور قطعنامه جديدی برعليه ايران شد.


طبق گزارش آقای برادعی ايران به خواست قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد برای تعليق آن بخش از فعاليت هايی که برای جامعه جهانی نگران کننده است، از جمله غنی سازی اورانيوم عمل نکرده است
سفير آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی

بان گی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد نيزبا ابراز تأسف عميق از رويکرد ايران در ناديده گرفتن مهلت شصت روزه قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد، از جمهوری اسلامی خواسته که برای يافتن راه حلی مسالمت آميزی برای مناقشه اتمی خود با جامعه جهانی گفت وگو کند.


مارگرت بکت، وزير امورخارجه بريتانيا، گفت در پی سرپيچی ايران از اجرای قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد، دولت بريتانيا برای «انزوای بيشتر ايران» به بررسی اقداماتی تازه در شورای امنيت سازمان ملل متحد خواهد پرداخت.


«تهران نمی توانست به قطعنامه پاسخ مثبت دهد»


معاون بين الملل سازمان انرژی اتمی ايران در واکنش به گزارش آژانس گفت:«تهران، تعليق را مغاير حقوق خود، معاهده «ان پی تی» و مقررات بين المللی مي داند.»


به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، محمدسعيدی گفت:«به همين علت ، تهران نمي توانسته است نسبت به درخواست قطعنامه ۱۷۳۷شورای امنيت مبنی بر تعليق غني سازی پاسخ مثبت دهد.»


«اجرا نکردن قطعنامه شورای امنيت»


گريگوری شولتی سفير آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی به راديو فردا گفت: «متاسفانه دکتر برادعی بارديگر درباره فعاليت های هسته ای ايران خبر بدی دارد.»


آقای شولتی با اشاره به گزارش محمد البرداعی گفت:« طبق اين گزارش ايران به خواست قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد برای تعليق آن بخش از فعاليت هايی که برای جامعه جهانی نگران کننده است، از جمله غنی سازی اورانيوم عمل نکرده است.»


آقای شولتی افزود: «براساس گزارش آقای برداعی ايران همچنان از همکاری با آژانس بين المللی انرژی اتمی خودداری کرده است و به جای فراهم کردن دسترسی به افراد، اطلاعات و تاسيسات مشخص، ايران تعداد بازديدهای آژانس را از تاسيسات هسته ای خود کاهش داده است.»


به گفته آقای شولتی مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی تاکيد کرده است که ايران به جای تعليق اين فعاليت ها، در حال گسترش آنها است.


«ايران به وظيفه خود عمل نکرده است»


يکی از سخنگويان شورای امنيت ملی کاخ سفيد روز پنج شنبه اعلام کرد که دولت آمريکا نسخه ای از گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی را دريافت کرده و مقامات رسمی در حال مطالعه آن هستند.


گوردون جاندرو گفت: «بررسی مقدماتی اين گزارش نشان می دهد که ايران به وظايف خود برای تعليق غنی سازی اورانيوم عمل نکرده که اين مسئله نااميد کننده است.»


ايران در اين فاصله بارها اعلام کرد که حاضر نيست برنامه غنی سازی اورانيوم را به حالت تعليق درآورد و حتی در اقدامی چالش برانگيز خبر داد به زودی کار نصب سه هزار سانتريفيوژ را در تاسيسات نطنز آغاز خواهد کرد .


تهران در عين حال اعلام کرد که بدون هيچ گونه پيش شرطی حاضر است تا درباره برنامه اتمی خود مذاکره کند و حتی تضمين دهد که تلاش های هسته ای آن در مسير دستيابی به سلاح های کشتار جمعی نيست.


کشورهای غربی که احتمال می دهند ايران در پوشش برنامه غنی سازی اورانيوم به دنبال توليد سلاح اتمی است، برگشت به ميز مذاکره را مشروط به تعطيلی فعاليت های اتمی ايران دانسته اند.


XS
SM
MD
LG