يک مقام بلندپايه وزارت امور خارجه آمريکا ابراز اطمينان کرد که پیمان امنيتی آمريکا و عراق به رغم مخالفت ايران و برخی نمايندگان پارلمان عراق تا آخر ماه ژوييه امضا می شود.
ديويد ساترفيلد، مسئول هماهنگ کننده امور عراق در وزارت امور خارجه آمريکا، روز سه شنبه گفت: هر دو طرف متعهد هستند تا در موعد مقرر به توافق دست يابند.
آقای ساترفيلد در خصوص زمان توافق امنيتی عراق و آمريکا گفت:ما مطمئن هستيم که اين توافق تا اواخر ژوئيه به دست خواهد آمد.
موافقتنامه امنيتی عراق و آمريکا که قرار است در صورت توافق طرفين تا اواخر ژوييه امضا شود به آمريکا اجازه خواهد داد پايگاه های نظامی دائمی در عراق ايجاد کند.
مقام های آمريکايی معتقدند ايران نقش موثری در هماهنگ کردن مخالفت ها با اين پیمان امنیتی داشته است.
اين مقامات می گويند ايران از طريق شبه نظاميان شيعه عراق و به ويژه مقتدی صدر، روحانی تندرو عراقی که گفته می شود در تهران به سر می برد، به تشديد مخالفت با موافقتنامه امنيتی دست می زند.
مقتدی صدر خواهان برگزاری تظاهرات يک هفته ای در مخالفت با اين توافق امنیتی شده است.
در همين حال، آيت الله علی خامنه ای، رهبر ايران، روز دوشنبه به نوری مالکی، نخست وزير عراق، گفته بود که مشکل اصلی عراق، حضور نيروهای آمريکايی در اين کشور است.
اين در حالی است مقامات عراقی می گويند اين پيمان برای تضمين به وجود نيامدن خلأ امنيتی ضروری و لازم است.
مقامات ايران نگران هستند که استقرار نيروهای نظامی آمريکايی در کشور همجوار خود به تهديدی بلندمدت برای جمهوری اسلامی تبديل شود.
اين در حالی است که آقای ساترفيلد روز سه شنبه گفت: «عراق منطقه يا پايگاهی برای حمله به کشورهای دیگر نخواهد بود».
اين مقام آمريکايی تصريح کرد: ما خواهان عراق مستقل و قوی هستيم.
در همين حال برهم صالح، معاون نخست وزير عراق، روز سه شنبه گفت: عراق خواهان رابطه مستحکم با آمريکا است تا از اين طريق بتواند در مواجه با چالش های امنيتی خارجی و داخلی استقلال خود را حفظ کند.
«کانال ارتباطی با ايران بسته نمی شود»
در همين حال، ساترفيلد در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا، گفت: واشينگتن تمايل دارد تا به گفت وگو های با ايران بر سر مسايل امنيتی عراق ادامه دهد، ولی اين کشور بايد مطمئن شود که دستيابی به موقفيت در اين گفت وگو ها محتمل است.
آقای ساترقيلد بدون اشاره مستقیم به مخالفت ایران با قرارداد امنیتی عراق و آمریکا، گفت: کشورهای ديگر بايد به استقلال عراق احترام بگذارند و اين کشور را به ميدان جنگی برای حل اختلافات خود با آمريکا تبديل نکنند.
مقامات ايران و آمريکا بر سر دستيابی به زمينه های مشترک برای تقويت ثبات و امنيت در عراق سه دور مذاکره و گفت وگوی مستقيم در بغداد برگزار کردند. اين مذاکره بدون نتيجه مشخصی متوقف شد.
با اين حال، آقای ساترقيلد با اشاره به این که هيچ گونه برنامه مشخصی برای ادامه اين گفت وگو ها وجود ندارد، گفت:«اين یک کانال ارتباطی است و تاکنون ان را نبسته ايم و آن را نخواهيم بست».
آقای ساترفيلد همچنين گفت:«ولی اين مهم است که پيش از تعيين تاريخی برای اين گفت وگو ها، اين را بدانيم سازنده بودن و امکان موفقيت در چنين مذاکراتی محتمل است».
امریکا ایران را متهم می کند که با حمایت مالی و تسلیحاتی از شیعیان عراق به نا ارامی ها در این کشور دامن می زند این در حالی است که ایران نیز آمریکا را عامل این خشونت ها می داند.