لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۷

انفجار شيراز؛ افکار عمومی و روایت مسئولان دولتی


انفجار در حسینیه سید الشهدا شیراز تعدادی کشته و بیش از دویست زخمی برجای گذاشت.
عکس از ایسنا
انفجار در حسینیه سید الشهدا شیراز تعدادی کشته و بیش از دویست زخمی برجای گذاشت. عکس از ایسنا

چهار روز پس از حادثه انفجار در محل حسينيه سيدالشهدای شيراز، دبيرخانه شورای امنيت کشور روز چهارشنبه اطلاعيه ای صادر کرد.


دبيرخانه شورای امنيت کشور در این بیانیه ضمن رد اخبار و گزارش های پراکنده مبنی بر انتقال مواد انفجاری از بيرون به محل حسينيه، اعلام کرد که بر اساس مطالعات و بررسی های ميدانی دقيق صورت پذيرفته از سوی نمايندگان و کارشناسان ارشد اعزامی شورای امنيت کشور به شيراز، مشخص شده است که علت اصلی حادثه انفجار شيراز، ناشی از وجود برخی مهمات جنگی موجود درغرفه « يادمان شهدا» در حسينيه سيدالشهدا بوده است و انفجار هر گونه بمب يا انتقال مواد انفجاری از بيرون در اين حادثه منتفی است.


دبير خانه شورای امنيت، در حالی اين بيانيه را انتشار داد که هنوز شايعات زيادی در مورد علل اين انفجار بر سر زبان هاست.


با توجه به ناروشنی چند و چون علل انفجار، هنوز اين شايعه به قوت خود باقی است که در محل حسينيه، بمب کار گذاشته شده بود و اين انفجار با برنامه ريزی پيشين روی داده است.


گفته های محمد انجوی نژاد مسئول «کانون ره پويان وصال»، نيز به اين شايعه قوت می بخشد.


وی پس از رويداد انفجار گفته بود: ديشب پس از سخنرانی متوجه انفجاری در محل کانون شديم و بعد از کارشناسی، گروه های متخصص به اين نتيجه رسيدند که شخصی مواد منفجره را در زير قفسه ای که مربوط به نمايشگاه «معراج شهدا» می باشد قرار داده است.


يک شاهد حادثه نيز چنين گفت: «همه دختران خوابيده بودند و شيشه تو گردنشان و صورتهاشان خونی بود. خيلی وحشتناک بود. نمی دانم اين بمب از کجا آمده است؟»


«اختلاف نظر مسئولان»


دراطلاعيه شورای امنيت کشور، همچنين از رسانه ها و مطبوعات خواسته شده است که از نقل قول، هر گونه گمانه زنی و يا اظهار نظر غير کارشناسی در اين رابطه خودداری کنند. اما اکنون و با گذشت نزديک يک هفته از انفجار شيراز، واکنش افکارعمومی به اطلاعيه شورای امنيت کشور چيست؟


ايرج جمشيدی، روزنامه نگار در تهران، ‌بخشی از اين عکس العمل را اين گونه خلاصه می کند: «اين ماجرا کمی حساس بود، زيرا در آستانه سفر از پيش برنامه ريزی شده رهبر، چنين اتفاقی افتاد و تبعاً حساسيت برانگيز شد».


  • «ايران در مجموع، امنيت و معدل امنيتی بيشتری دارد ولی با سکوت و ابهام آفرينی، معدل امنيتی کاهش می يابد. زيرا برآوردهای نادرست افزايش می یابند. در افکار عمومی و در رسانه های بيرون از مرزها گفته می شود که چه بسا هر روز رويدادهايی از اين قبيل در ايران اتفاق می افتد و ايران جلوی فعاليت خبری را در اين زمينه می گيرد بنابراين ما برآورد درستی از وقايع ايران نداريم.»
ماشاءالله شمش الواعظین

وی می افزايد:«اظهار نظر در باره اين که ماجرا ناشی از انفجار بود يا ناشی از يک حادثه، بسيار مشکل بود به همين خاطر بعضی اختلاف نظرها پيش آمد. بعضی از مسئولين تأکيد داشتند اين يک حادثه بوده است ولی شدت انفجار در حدی بود که نمی توان آن را يک حادثه عادی قلمداد کرد».


ايرج جمشيدی اضافه می کند:«همچنين در پی حادثه قلمداد کردن اين انفجار، نمی توان آمار کشته شدگان را شهيد ناميد و اين مشکل بعدی را ايجاد کرد، زيرا خانواده قربانيان معتقد بودند که اين اتفاق بر اثر انفجار روی داده و يک حادثه تروريستی است، به همين خاطر معتقدند قربانيان شهيد محسوب می شوند».


آقای جمشیدی می گوید:« اما مسئولان اين موضوع را قبول ندارند. مجموع اين تحولات باعث ايجاد اختلاف بين مسئولان با افراد ديگری که در اين ماجرا بوده اند شده است. آن چيزی که مسئولان اعلام کردند اين است که، قبلاً اينجا يک نمايشگاه تسليحاتی برگزار شده بوده است و بعضی از مواد منفجره آن به جا مانده که حادثه در اثر انفجارهمين مواد رخ داده است.»


مسئله ای که از طرف مسئولان اعلام شد مورد پذيرش عامه قرار نگرفت و خيلی ها معتقدند حادثه انفجار، در اثر بمب گذاری است که ريشه های آن و مقصرين به وجود آمدن انفجار، همچنان ناشناخته است.


اما دليل داغ بودن بازار شايعات چيست و چرا اين شايعات با وجود اطلاعيه رسمی شورای امنيت، همچنان بر سر زبان هاست ؟


ماشاء الله شمس الواعظين، روزنامه نگار و تحليل گر سياسی در تهران، با تأکيد بر روی وجود امنيت بيشتر ايران در مقايسه با ديگر کشورهای منطقه، شيوه اطلاع رسانی صدا و سيمای جمهوری اسلامی را دليلی بر رواج شايعات می داند.


آقای شمس الواعظين به راديو فردا می گويد: «ايران در مجموع، امنيت و معدل امنيتی بيشتری دارد ولی با سکوت و ابهام آفرينی، معدل امنيتی کاهش می يابد. زيرا برآوردهای نادرست افزايش می یابند. در افکار عمومی و در رسانه های بيرون از مرزها گفته می شود که چه بسا هر روز رويدادهايی از اين قبيل در ايران اتفاق می افتد و ايران جلوی فعاليت خبری را در اين زمينه می گيرد بنابراين ما برآورد درستی از وقايع ايران نداريم.»


در حسينيه سيدالشهدای شيراز، هر هفته روزهای شنبه مراسم سخنرانی، نوحه خوانی و عزاداری برگزار می شود.


آقای جلاير بانی اين حسينيه، در مورد مراسم روزهای شنبه به يکی از خبرنگاران محلی چنين گفت: «شنبه شب ها آنجا مجلس هست و عاشقان امام حسين و افرادی که در راه خدا هستند می آيند و به ياد امام حسين مجلس گرفته می شود. انجوی سخنرانی می کند و بعد سينه زنی و عزاداری شروع می شود، بعد هم مجلس تعطيل می شود. همه مراسم به ياد امام حسين است. من اتفاقاً هر شب جايم همان جا بود ولی آن شب سعادت نداشتم که در جوار اينها باشم.»


محمد انجوی نژاد از روحانيون شيراز، ظاهراً مبتکر و سخنران اصلی اين مراسم است که هر هفته مطالب گوناگونی را طرح و از نقطه نظر خود بررسی می کند، از جمله در مورد وهابيت و بهاييت.


صدای انجوی نژاد در حال وعظ: «زمينه های سردی، مکتب های عرفانی بودايی، کنفوسيوس، ميل دادن حتی خود غربی ها به اين مکتب ها و ايجاد مکتب های فی البداهه برای اين است که در لباس يک دين جهانی بتوانند فرهنگ و نظام خود را غالب کنند. غالب کردن فرهنگ و نظام، بدون دين محال است. تأسيس فرقه هايی در ميان مسلمانان چون تعصب آنان زياد است، مانند وهابيت در ميان اهل سنت و بهاييت در ميان شيعيان. ريشه هر دو فرقه، برمی گردد به اين که الان طرح خاور ميانه بزرگ می خواهد اجرا شود.»


به گفته ابراهيم عزيزی، فرماندار شيراز و رئيس شورای تأمين استان فارس، تلفات انفجار تا کنون ۱۲ کشته و ۲۰۲ تن زخمی بوده است. گفته می شود د رميان کشته شدگان، دو کودک نيز بوده است . در اين ميان دو گروه که خود را مخالف جمهوری اسلامی می دانند مدعی شدند که در حسينيه شيراز بمب گذاری کرده اند.


XS
SM
MD
LG