لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۲۷

يک موسسه آمريکايی: قدرت سپاه پاسداران پس از انتخابات افزایش یافته است


یک موسسه آمریکایی می گوید: از زمان برگزاری انتخابات رياست جمهوری در ۲۲ خردادماه تاکنون، سپاه پاسداران به قدرت برتر در عرصه سیاسی ايران تبدیل شده و اين روند به نگرانی ها درباره «نظامی شدن» اين کشور دامن زده کرده است.

موسسه «راند» در تحقیقی که برای وزارت دفاع آمريکا، پنتاگون، تهیه و تدوین کرده، به تحولات عرصه سیاسی ایران پرداخته است.

در این تحقیق از سياستگذاران و مقامات آمريکا خواسته شده است تا با نهايت دقت درباره وقايع ايران اظهار نظر کنند تا از اين طريق به مقامات ایران بهانه و دستاویز لازم را برای انحراف افکار عمومی از بحران های داخلی، مانند نابسامانی های اقتصادی ندهند.

اين تحقيق همچنين تصريح کرده است: انتخابات جنجالی رياست جمهوری در بیست و دوم خرداد ماه دریایی از حوادث در تاريخ جمهوری اسلامی ايران بود که «باعث تغيير در مناسبات طبقه حاکم و همچنين تحکيم موقعيت جناح راست و سپاه پاسداران شده است.»

در بخش ديگری از اين تحقيق آمده است: در دهه اول پس از انقلاب در ايران، روحانيون تقريبا همه قدرت را در اختيار داشتند و در دهه دوم هر چند روحانيون همچنان نفوذ سياسی خود را حفظ کرده بودند، اما شبکه ای جديد که به حساب نمی آمدند در این دوران شکل گرفت.
اين تحقيق درباره دهه سوم پس از انقلاب اضافه کرده است: در جريان دهه گذشته، سپاه پاسداران برتری به دست آورده است و از توجه روزافزون ايرانيان به مسايل امنيتی،اهرم اقتصادی و سياسی را در اختیار گرفتند.

عليرضا نادر، يکی از نويسندگان اين تحقيق، در اين باره گفته است: «انتخابات باعث افزایش قدرت بيشتر سپاه پاسداران شده است و به نگرانی های اصلاح طلبان و حتی اصولگرايان درباره نظامی شدن عرصه سياسی و اجتماعی دامن زده است.»

اين تحقيق از سياستگذاران آمريکايی خواسته است اين روندها را از نزديک پيگيری کنند: اینکه آيا روند افزايش قدرت سپاه پاسداران ادامه خواهد يافت يا متوقف می شود؛ روابط کسانی که شاه را سرنگون کردند و کسانی پس از انقلاب پست های کليدی را در اختيار گرفته اند چگونه خواهد بود؛ چه کسی ولی فقيه آينده خواهد بود.

اين تحقيق تاکيد می کند که اين سه روند تحت تاثير انتخابات رياست جمهوری قرار گرفته اند و در نتيجه آنها، محمود احمدی نژاد يک دوره ديگر رييس جمهوری ماند.

در ادامه توصيه های اين تحقيق به سياستمداران آمريکايی آمده است: می بايست در ارتباط با ايران بسيار با دقت اظهار نظر کرد و متوجه باشند که اظهارات آنها چگونه در ايران ارزيابی می شود.

اين تحقيق اضافه کرده است: رويکرد سياست خارجی آمريکا بعضی وقت ها باعث شده است تا حکومت ايران از آنها برای تغيير جهت افکار عمومی از مسايل داخلی مانند مشکلات اقتصادی استفاده کند.

در همين زمينه، روز دوشنبه هيلاری هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، اعلام کرد که مذاکرات واشينگتن با متحدانش برای تشديد فشارها بر ايران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منظور تعليق فعاليت های هسته ای تهران آغاز شده است.

خانم کلينتون اضافه کرده بود: «هدف ما اعمال فشار بر حکومت ايران بويژه عوامل سپاه پاسداران است بدون اينکه مردم عادی در سختی قرار گيرند، که شايسته وضعيت بهتری از آنچه که هم اکنون در آن به سر می برند، هستند.»
XS
SM
MD
LG