لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۵۴

کنفرانس «دوستان سوريه» خواستار افزايش فشارها بر اسد شد


کنفرانس بين المللی «دوستان سوريه» در تونس
کنفرانس بين المللی «دوستان سوريه» در تونس
کنفرانس بين المللی «دوستان سوريه» خواستار توقف فوری خشونت ها در اين کشور و افزايش فشارها و تحريم ها بر نظام بشار اسد رئيس جمهور سوريه شد. اين کنفرانس شاهد اختلاف ميان حاضران، خروج اعتراضی وزير امور خارجه عربستان سعودی و اعلام نا خرسندی از نتايج آن از سوی شخصيت های اپوزيسيون سوريه هم بود.

کنفرانس بين المللی «دوستان سوريه» جمعه با حضور نمايندگان بيش از ۷۰ کشور در پايتخت تونس برگزار شد. ايده برگزاری اين کنفرانس پس از آن مطرح شد که روسيه و چين قطعنامه های شورای امنيت سازمان ملل متحد در محکوميت خشونت ها در سوريه را وتو کردند.

در بيانيه پايانی کنفرانس که آن را رفيق عبد السلام وزير امور خارجه تونس خواند، آمده است: «گروه دوستان بر ضرورت توقف فوری همه اعمال خشونت آميز در سوريه تاکيد می کند.» شرکت کنندگان در کنفرانس بر پايبندی خود به «برداشتن گام های مناسب برای افزايش فشارها و تحريم ها بر نظام حاکم بر سوريه و ياران آن» تاکيد کردند.

اين بيانيه افزوده است که هدف از تحريم ها دادن «پيامی آشکار» به نظام سوريه است مبنی بر اين که «نمی تواند بدون قرار گرفتن در معرض مجازات به تعرض به شهروندان خود ادامه دهد.»

تحريم هايی که کنفرانس پيشهاد اجرای آن را داده عبارتند از «ممنوعيت سفر شخصيت های نظام سوريه، بلوکه کردن اموال آن ها در خارج، متوقف کردن خريد نفت از سوريه، متوقف کردن سرمايه گذاری در اين کشور، متوقف کردن معامله های مالی با حکومت سوريه و کاهش سطح روابط ديپلماتيک با آن است.»

اين تحريم ها همچنين «جلوگيری از رسيدن سلاح به نظام سوريه و يافتن راه هايی برای دست يابی حکومت اين کشور به سوخت و ديگر تجهيزات به کار رفته در اهداف نظامی» را نيز شامل می شود.

اين بيانيه از اپوزيسيون سوريه نيز اعلام حمايت کرد و ياد آور شده است: «مجموعه دوستان تلاش های شورای ملی سوريه را برای تشکيل گروهی گسترده تر و فراگيرتر ارج می نهد.»

بيانيه کنفرانس تونس می افزايد: «گروه دوستان شورای ملی سوريه را به عنوان نماينده سوری های خواستار تغيير دموکراتيک و مسالمت آميز به رسميت می شناسد.»

اين بياينه همچنين از طرح اتحاديه عرب برای اعزام نيروهای حافظ صلح مشترک ميان سازمان ملل متحد و کشورهای عربی به سوريه و همچنين طرح اين اتحاديه برای انتقال مسالمت آميز قدرت در سوريه اعلام حمايت کرده است.

اتحاديه عرب در طرح صلحی خواستار آن شده بود که بشار اسد رئيس جمهور سوريه اختيارات رياست جمهوری را به معاون اول خود واگذار کند. معاون رئيس جمهور نيز با حضور اپوزيسيون دولت وحدت ملی تشکيل دهد. اين دولت وظيفه تدوين قانون اساسی جديد و برگزاری انتخابات رياست جمهوری و پارلمانی با رعايت اصول آزادی و دموکراسی را دارد.

افتتاحيه کنفرانس

در جلسه افتتاحيه کنفرانس «دوستان سوريه» منصف المرزوقی رئيس جمهور تونس در سخنانی اعلام کرد که بهترين راه برای پايان بحران سوريه، توافق سياسی همچون توافق در يمن است.

در يمن دولت و اوپوزيسيون طرحی برای انتقال قدرت امضا کردند که شبيه طرح اتحاديه عرب است. توفقنامه يمن مصونيت قضايی علی عبد الله صالح و نزديکان او را نيز شامل شده است.

نبيل العربی دبير کل اتحاديه عرب هم خواستار تصويب قطعنامه ای در شورای امنيت سازمان ملل متحد برای توقف فوری خشونت ها در سوريه شد.

احمد داوود اغلو ، وزير امور خارجه ترکيه هم در سخنانی خواستار ممنوعيت فروش سلاح به سوريه شد. او گفت که کنفرانس آينده «دوستان مردم سوريه» در ترکيه برگزار خواهد شد.

حمد بن جاسم ، وزير امور خارجه قطر هم از ديگر سخنرانان مراسم افتتاحيه بود. او خواستار تشکيل نيروی حافظ صلح و اعزام آن به سوريه شد.

تشکيل دولت انتقالی

برهان غليون، رئيس شورای ملی سوريه بر ادامه اعتراض ها در اين کشور تا سرنگونی نظام بشار اسد تاکيد کرد. او پيشنهاد تشکيل شورای رياست جمهوری با حضور شخصيت های ملی و تشکيل دولت انتقالی با حضور شخصت های سياسی، نظام و کارشناسان داد.

تشکيل شورايی برای ثبت نقض حقوق بشر توسط دولت سوريه و جلوگيری از هر گونه اعمال انتقامجويانه سياسی يا مذهبی، از ديگر پيشنهادهايی است که برهان غليون مطرح کرد.

خروج اعتراضی هيات عربستان

هيات نمايندگی عربستان سعودی به رياست سعود الفيصل وزير امور خارجه اين کشور در اعتراض به تغييرات ايجاد شده در پيش نويس بيانيه پايانی و مواضع برخی کشورها، جلسه کنفرانس «دوستان مردم سوريه» را ترک کرد.

پيش از آن سعود الفيصل در سخنانی بر ضرورت انتقال «مسالمت آميز يا با زور» قدرت در سوريه تاکيد کرد و گفت اين تنها راه حل بحران در اين کشور است.

او با بيان اين که کشورش نمی خواهد در فعاليتی شرکت کند که به حمايت سريع از مردم سوريه نينجامد گفت: «نظام سوريه مشروعيت خود را از دست داده و اکنون بيشتر شبيه يک قدرت اشغالگر است.» او همچنين مسلح سازی معترضان در سوريه را «طرحی بسيار خوب» ارزيابی کرد.

وزير امور خارجه عربستان سعودی با بيان اين که «رساندن کمک های انسانی به سوريه کفايت نمی کند» اظهار داشت: «آيا اين انسانی است که به سوری ها غذا، دارو و پوشاک برسانيم و سپس آن ها را در اختيار ماشين بی رحم کشتار رها کنيم؟» او در ادامه گفت: «تاکيد بر کمک های انسانی به اين معنی است که می خواهيم شکار را چاق کنيم تا حيوان درنده آن را بخورد.»

کلينتون: روزهای حکومت اسد رو به پايان است

هيلاری کلينتون وزير امور خارجه آمريکا که در کنفرانس «دوستان مردم سوريه» در تونس حضور داشت، در جمع خبرنگاران گفت که روزهای حکومت بشار اسد رو به پايان است.

او افزود: «بشار اسد و نيروهای امنيتی اش مسئول فاجعه انسانی هستند که در سوريه روی می دهد.»

وزير امور خارجه آمريکا از نيروهای امنيتی سوريه خواست از دستور «کشتن برادران و خواهران خود» سرپيجی کنند و تاکيد کرد «نپذيرفتن کشتن مردم آن ها را در چشم مردم سوريه و هر بيننده و صاحب وجدانی قهرمان خواهد کرد.»

او همچين گفت که شورای ملی سوريه آمادگی نمايندگی قانونی مردم اين کشور را دارد.

ويليام هيگ وزير امور خارجه بريتانيا نيز گفت که کشورش شورای ملی سوريه را به رسيمت خواهد شناخت.

در همين حال آلن ژوپه، وزير امور خارجه فرانسه اظهار داشت که کشورش شورای ملی سوريه را به عنوان طرف مذاکره مشروع با جامعه جهانی پذيرفته است. او اما درباره به رسميت شناختن اين شورا سخنی به ميان نياورد.

هلال احمر در حمص

سازمان جهانی صليب سرخ اعلام کرد که گروه هايی از هلال احمر سوريه روز جمعه خارج کردن زخمی ها و بيماران و همچنين زنان و کودکان را از محله بابا عمر حمص آغاز کرده است.

حمص حدود ۲۲ روز است که در معرض حملات شديد نظاميان سوريه قرار دارد. محله بابا عمرو در محاصره است و بيشترين حملات توپخانه ای و هوايی به اين محله صورت می گيرد. شماری از جدا شدگان از ارتش سوريه در اين منطقه در حال مقاومت هستند.

کارلا حداد، سخنگوی سازمان جهانی صليب سرخ به خبرگزاری رويترز گفت: «گروه های هلال احمر سوريه خارج کردن زنان و کودکان را آغاز کردند. اين عمليات با خودروهای اورژانس در جريان است.»

اين اقدام پس از افزايش فشارها بر نظام سوريه برای رساندن کمک های انسانی به ساکنان مناطق بحران صورت گرفته است.

اتحاديه بين المللی کميته هماهنگی اعتراض های سوريه سوريه اعلام کرد که جمعه دستکم ۱۰۳ نفر به دست نيروهای دولتی در مناطق مختلف اين کشور کشته شدند. ۱۴ تن از کشته شدگان کودک هستند. بيشتر کشته شدگان از حماه بودند. در همين حال گلوله باران حمص هم ادامه يافت.

معترضان سوری در مناطق مختلف جمعه تظاهرات برگزار کردند. معترضان نام اين روز را «جمعه برای تو به پا می خيزيم بابا عمرو» ناميدند.
XS
SM
MD
LG