لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۶

تیراندازی نیروهای امنیتی سوریه برای متفرق کردن تظاهرکنندگان


به گزارش خبرگزاری های غربی از سوريه، با ازسرگيری تظاهرات ضد دولتی در جنوب این کشور، نیروهای امنیتی برای متفرق کردن تظاهر کنندگان از تیراندازی هوایی استفاده کرده اند.

شاهدان عينی در شهر «درعا» به خبرگزاری رويترز گفتند که دست کم چهار هزار نفر از ساکنان اين شهر در جنوب سوريه، روز دوشنبه با گرد آمدن در ميدان اصلی، عليه حکومت شعار دادند و بر خواسته های خود برای رسيدن به آزادی و رعايت حقوق بنيادين انسانی و شهروندی تاکيد کردند.

به گزارش رويترز، تظاهرکنندگان شعار می دادند که «ما احترام و آزادی می خواهيم» و نيز بر لزوم لغو «حالت فوق‌العاده» که چند دهه است بر سوريه حاکم بوده است، تاکيد داشتند. آنها شعار می دادند: «نه به قوانین حالت فوق‌العاده».

شاهدان عينی به رويترز گفته اند که تظاهرکنندگان هنگامی که اين بار نيز با خشونت نيروهای دولتی روبرو شدند، با تقسيم شدن به چند دسته، در صدد تحليل توان نيروهای مسلح برآمدند زيرا اين نيروها ناچار شدند که دسته های مختلف را که به سوی شان سنگ پرانی می کردند، در چند نقطه تعقيب کنند.

نيروهای مخالف حکومت می گويند، بشار اسد، رييس جمهور، که همچنان از شهر «درعا» به عنوان کانون اصلی آغاز اعتراضات سوريه نگران است، دست کم دوازده اتوبوس مملو از نيروهای امنيتی را به اين منطقه گسيل کرده بود.

مخالفان می گويند که نيروهای امنيتی بدون اونيفورم نظامی و با لباس شخصی، ولی در حالی که به سلاح مجهز بودند، به ياری ساير نيروهای دولتی مستقر در شهر آمده و خشونت شديدی به کار بردند.

به گزارش خبرگزاری های غربی، نيروهای دولتی به سوی مردم تيراندازی می کردند و ممکن است شمار تلفات و مجروحين بالا رفته باشد.

به گفته مخالفان، تنها پاسخی که معترضين دربرابر گلوله های نيروهای دولتی داشتند، شعار و سنگ پرانی بود.

نخستين گزارش ها در باره تظاهرات مردم سوريه بر عليه حاکميت خاندان اسد، در روز نوزدهم مارس منتشر شده و از وقوع درگيری های گسترده در شهر«دعا» حکایت داشت.

براساس گزارش خبرگزاری ها، روزهای پنجشنبه و جمعه گذشته، ناآرامی به اکثر شهرهای کوچک و بزرگ سوريه سرايت کرد و به ويژه پس از نماز جمعه دامنه وسيع تری گرفت.

فيلم هايی ازتظاهرات پرخشم مردم، به ويژه در دو شهر «درعا» و «الصنمين» درحالی که عزاداران بر سرجسد عزيزان خود اشک می ريزند و نوحه می خوانند و شعارهای ضد دولتی سرمی دهند، در يوتيوب قرار گرفته است.

خبرگزاری آسوشيتدپرس يکشنبه نيز گزارش داده بود که نيروهای مسلح لباس شخصی، در گروههای زياد، درحالی که آشکارا سلاح در دست دارند، در کوی و برزن ها و خيابان های بندر لاذقيه تردد کرده و در ميان عابران و رانندگان اتومبيل ها ايجاد رعب می نمايند.

مخالفان تاکيد دارند که نيروهای دولتی می خواهند «زور بازوی خود را نشان دهند و مردم را بترسانند».

لاذقيه، هرچند اکثريت سنی نشين دارد، اما يکی از مراکز مهم قدرت برای طايفه «علوی» بشار اسد محسوب می شد و تا روزهای گذشته نيز همواره حاکميت سوريه، «آرامش» و «کنترل کامل خود» بر اين بندر استراتژيک را نشانه مهمی از قوی بودن پايه های نظام خويش عنوان می کرد.

خبرگزاری های معتبر به نقل از مخالفان حکومت اسد می گويند که در برخوردهای خشونت بار روزهای اخير در بندر لاذقيه دست کم دوازده نفر ديگر کشته شده اند؛ رقمی که دولت نيز آن را تاييد می کند اما «گناه» آن را بر دوش «عوامل خارجی ضد سوری» می اندازد.

تلويزيون سوريه فيلم هايی را با عنوان «اعترافات عوامل منتسب به بيگانه» مرتبا پخش می کند و به شهروندان درمورد «عواقب ناگوار پيروی از دشمن» هشدار می دهد.

در دومين هفته ناآرامی های سوريه، ارقامی که درمورد ميزان کشته ها و مجروحين اعتراض های منتشر می شود، همچنان ضد و نقيض است؛ مخالفان ارقام بالاتری را نسبت به رقمی که دولت حاضر به تاييد آن است، منتشر می کنند.

در اطلاعيه های متعددی که نيروهای مخالف سوری، اکثرا از طريق شبکه های مجازی اينترنتی منتشر کرده اند، مردم سوريه به مشارکت در اعتصابی فراگير برای روز چهارشنبه اين هفته، سی ام مارس، دعوت شده اند.

دراين اطلاعيه ها آمده است «از همه آزاديخواهان، دانشجويان، صاحبان کسب و کار و کارمندان می خواهيم چهارشنبه در خانه های خود بمانند و ندای اعتراض خود را از طريق ايجاد سکوت در خيابانها، به گوش حاکميت برسانند».

خاندان اسد در طول پنج دهه اخير حکومت بلامنازع خود را در سوريه حفظ کرده بودند. حافظ اسد، پدر بشار اسد که با کودتا بروی کار آمد، همواره با مشت آهنين مخالفان را سرکوب می کرد.

دوماه پيش درحالی که خيزش های جاری دنيای عرب، از تونس به مصر رسيده بود، بشار اسد در مصاحبه های خود با رسانه های غربی مدعی بود که کشورش هيچگاه دستخوش اعتراض مردمی نخواهد شد.

بشاراسد ادعا کرده بود که مردم تنها درکشورهايی به خيزش اقدام می کنند که حکومت کشور خود را «سرسپرده غرب و طرفدار نرمش در قبال اسرائيل» می دانند.

آقای اسد «استدلال» کرده بود که چون سوريه در خط مقدم مبارزه با اسرائيل و حامی فلسطينی ها بوده است، در ميان مردم سوريه محبوب و مورد احترام دنيای عرب است.

اما بشار اسد در روزهايی که از خيزش معترضان در کشورش آغاز شده است، هيچ سخنی نگفته است.

عمر قرابی، يکی از رهبران مخالفان حاکميت سوريه که به مصر گريخته است، يکشنبه به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفته بود بشار اسد به جای شفافيت سازی و روی آوردن به ملت، خود را پنهان کرده است.

فاروق الشرع، معاون رييس جمهوری سوريه دوشنبه درمصاحبه ای با «المنار»، شبکه تلويزيونی حزب الله لبنان وعده داد که «بشار اسد تا دو روز ديگر بشارت های خوبی برای ملت خواهد داشت».

به گفته آقای الشرع، هنگامی که مردم سوريه اين «بشارت ها» را بشنوند، «خوشحال» خواهند شد. اما او هيچ توضيح بيشتری نداد.

يکشنبه نيز رسانه های عرب زبان گفته بودند که آقای بشار اسد به زودی خطاب به ملت سخنرانی خواهد کرد اما تاريخی برای اين سخنرانی تعيين نشده است.

خانم بثينه شعبان، مشاور ارشد بشاراسد که هفته گذشته قول يک رشته اصلاحات اساسی را از زبان رييس جمهوری به ملت داده بود، يکشنبه گفت که تصميم به لغو قوانين اضطراری، عملا اتخاذ گرديده، اما هنوز جدول زمانی برای اجرای آن هنوز درنظرگرفته نشده است.

شبکه العربيه يکشنبه گزارش داده بود که کادر رهبری حزب بعث سوريه می خواهد قانون تازه ای را با عنوان «مبارزه با تروريسم» جايگزين قوانين اضطراری کند.

درهمين حال، شبکه العربيه به نقل از «منابع آگاه»، بدون ذکر نام آنها، گزارش داده است که دولت سوريه به احتمال زياد در طول روز سه شنبه استعفاء خواهد داد و حتی مسئوليت ناتوانی در رسيدگی شايسته به امور اجتماعی و اقتصادی را برعهده خواهد گرفت و «از ملت پوزش خواهد خواست».

ناظران می گويند که تصميم بشار اسد به کناره گيری دولت سوريه به نخست وزيری ناجی عطری، تلاشی برای راضی نگاهداشتن معترضينی است که از وضع بد اقتصادی و ناتوانی دولت در اصلاح امور اجتماعی شاکی هستند.

«سانا»، خبرگزاری رسمی سوريه، می گويد که بشار اسد در روزهای اخير با سران برخی از کشورهای عربی مانند کويت، بحرين، قطر و عراق تلفنی سخن گفته است.

اين خبرگزاری ادعا کرده است که رهبران کشورهای عربی که آقای اسد در گفت و گوهای تلفنی اش درباره وضعيت سوريه به آنها توضيح داد، «با سوريه ابراز همبستگی کرده اند».

«سانا» پيشتر مدعی شده بود که «مخالفان از سوی قوای خارجی حمايت شده و انبار اسلحه آنها در سوريه کشف شده است».

درهمين حال، برای نخستين بار، سران سوريه از آنچه که دخالت فلسطينی ها در تداوم ناآرامی های اين کشور ناميده اند، زبان به گلايه گشوده اند.

خانم بثينه شعبان يکشنبه گفت که سوريه همواره حامی فلسطينی ها بوده و انتظارندارد که فلسطينی ها در اين ناآرامی ها دخالت کنند.

سوريه پايگاهی برای دهها هزار فلسطينی است و نيز مقر اصلی برای نيروهای دهگانه «جبهه مقاومت فلسطينی»، مانند حماس، جهاد اسلامی فلسطين، جبهه خلقی آزادی فلسطين و غيره بوده است.

ناآرامی های جاری مردمی در سوريه، بزرگ ترين بحران در آن کشور از زمان آغاز رياست جمهوری بشار اسد، دکتر متخصص چشم پزشکی، در اين کشور است.

بشار اسد در ده سال و اندی که حکومت را درپی مرگ پدرش در دست گرفت، درحالی که بر همپيمانی با ايران و کمک به حماس و حزب الله لبنان تاکيد داشت، نتوانست مناسبات خود با غرب، بويژه با آمريکا را بطرزی جدی بهبود بخشد.

دولت آمريکا در روزهای اخير بارها اکيدا از سوريه خواسته است تا به مطالبات اساسی ملت خود پاسخ دهد؛ حقوق انسانی شهروندانش را رعايت کند و از سرکوب ملت سريعا دست بکشد.
XS
SM
MD
LG