دوشنبه ديروز دادگاه جزايی شماره پنج دياربکر در جنوب شرقی ترکيه، پس از ۱۳ سال رسيدگی به پرونده ۳۴ عضو حزب الله، در ۹۲ مين جلسه خود حکم نهايی را صادر کرد.
بر اساس حکم دادگاه دياربکر، ۲۰ عضو حزب الله به حبس ابد با اعمال شاقه که شامل هيچگونه عضوی نمی شود محکوم گرديده، ۵ متهم ديگر به ۶ تا ۱۶ سال زندان و بقيه به کمتر از ۶ سال حبس محکوم شدند.
به گزارش خبرگزاری نيمه رسمی آناتولی، ۵ هيات محاکمه، ۲۰ قاضی و ۸ دادستان در اين محاکمه طولانی مشارکت داشتند.
محکومين به حبس ابد مسووليت ۲۱۲ عمليات مسلحانه و بمب گذاری در اماکن عمومی را بر عهده گرفته و به عنوان عامل قتل ۹۷ تن از شهروندان کرد ترکيه و زخمی شدن ۲۳ تن معرفی شدهاند.
به گفته پليس قربانيان «جنايات» حزب الله پيش از کشته شدن، شکنجه شده و سپس اجساد آنها در زيرزمين منازل دفن شدهاست.
متهمين رديف اول اين پرونده پيشتر در دادگاه اوليه به حکم اعدام محکوم شده بودند، اما پس از آنکه دولت ترکيه با ايجاد اصلاحاتی در قانون اساسی اين کشور حکم اعدام را لغو کرد، به حبس ابد محکوم شدند.
گروه حزب الله ترکيه در سال ۱۹۸۰ توسط فردی بنام حسين ولی اوغلو تاسيس شد. فعاليت اين گروه ابتدا عليه نيروهای پ ک ک بود و به همين دليل دولت ترکيه چندان فعاليت های آن را کنترل نمی کرد.
اما از سال ۱۹۹۵ به بعد حوزه فعاليت زير زمينی حزب الله گسترش يافت و اين سازمان اعلام کرد: مخالف جمهوری لاييک ترکيه بوده و می کوشد يک حکومت اسلامی ايجاد کند .
اولين عمليات گسترده پليس ترکيه عليه حزب الله در سال ۱۹۹۵ بود که به عمليات بايکوس شهرت دارد و طی آن ۱۵۰۰ عضو حزب الله دستگير شدند که بعدها اعلام شد در ۲۶۰ عمليات مسلحانه و بمب گذاری شرکت داشتهاند.
حسين ولی اوغلو بنيانگذار حزب الله ترکيه نيز در جريان عمليات پليس در سال ۱۹۹۹ کشته شد.
به گفته سازمان امنيت ملی ترکيه اينک گروه حزب الله مهمترين خطر عليه نظام لاييک ترکيه محسوب می شود و تخمين زده شده هنوز ۳۰۰۰ عضو اين سازمان تروريستی به صورت زيرزمينی فعاليت داشته باشند.