لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۵

انتقاد اعضای سنا به راهبرد جدید آمریکا درعراق


سناتور جوزف بایدن در نامه ای به رییس جمهوری آمریکا خواسته است تا روشن کند منظور وی از عملیات بین مرزی چه بوده است
سناتور جوزف بایدن در نامه ای به رییس جمهوری آمریکا خواسته است تا روشن کند منظور وی از عملیات بین مرزی چه بوده است

تصميم رييس جمهوری آمريکا برای اعزام بيش از ۲۱ هزار نيروی تازه نفس به عراق با انتقاد شديد اعضای دمکرات وبرخی از جمهوري خواهان کنگره مواجه شده است.


به رغم حمايت اعضای بلند پايه حزب جمهوری خواه در کنگره و سنا از استراتژی جديد آمريکا در عراق به نظر می رسد برخی از اعضای اين حزب از روند طولانی جنگ چهار ساله عراق و کشته شدن بيش از سه هزار نيروهای نظامی آمريکا خسته شده اند.


اگر استراتژی جدید به مورد اجرا گذاشته شود، نمايانگر خطرناک ترين اشتباه در تاريخ سياست خارجی آمريکا از زمان جنگ ويتنام است
سناتور چاک هیگل

اين در حالی است که کانداليزا رايس وزير امورخارجه آمريکا در جریان در مقابل کميته روابط خارجی سنای در روز پنج شنبه يازدهم ژانوايه، جلوگیری از شکست آمریکا در عراق را « يک ضرورت ملی» دانسته است.


خانم رايس با اشاره به نگرانی های گسترده در باره جنگ عراق تاکيد کرد از خطراتی که جان زنان و مردان آمريکايی را در عراق تهديد می کند آگاه است.


در جريان پرسش و پاسخ وزير امور خارجه امريکا با اعضای کميته روابط خارجی مشخص شد که برخی از اعضای حزب جمهوري خواه هم با برنامه های جديد رييس جمهور آمريکا برای عراق، که به طور عمده بر افزايش نيروهای آمريکایی در اين کشور تاکيد دارد، موافق نيستند.


سناتور جوزف بايدن از حزب دمکرات و رييس کميته روابط خارجی آمريکا از طرح آقای بوش برای برای تعقیب در خارج از مرزها عراق برای مقابله با نفوذ ايران وسوريه انتقاد کرد.


آقای بايدن به وزير امور خارجه هشدار داد که آقای بوش اين اختيار را ندارد که نيروهای آمريکايی را به عملياتی که به عبور از مرزها می انجامد اعزام کند.


آقای بايدن گفت: «به باور من اختيارات کنونی داده شده به رييس جمهوری، تنها برای استفاده از نيروها در داخل عراق است و شامل عملیات خارج از مرز عراق نمی شود و او بايد اين اختيار را از کنگره دريافت کند».


کانداليزا رايس پاسخ مشخصی به سوال آقای بايدن نداد. اما سناتور بايدن گفت که در نامه ای به رييس جمهوری از وی خواسته است تا اين مساله را توضيح دهد.


خطرناکترين اشتباه در تاريخ سياست خارجی آمريکا بعد از ويتنام


سناتور چاک هيگل، از حزب جمهوري خواه گفت که با افزايش تعداد نفرات آمريکا در عراق موافق نيست زيرا عراق در چنگال يک «جنگ داخلی» است و اين که به گفته او «از زنان و مردان جوان [آمريکائی] بخواهند که خود را قربانی کنند ، خطاست.»


سناتور هيگل به اظهارات آقای بوش مبنی بر اين که نبايد به شبکه های سلاح رسانی سوريه و ايران به عراق اجازه فعاليت داد، گفت که اين تلويحا به معنی آن است که نيروهای آمريکا ممکن است در پيگيری دشمن، وارد مرزهای اين دو کشور شوند.


سناتور ريچارد لوگار، از حزب جمهوريخواه، به کاندوليزا رايس ياد آوری کرد که آنچه ايالات متخده در عراق انجام می دهد، احتمالا در موقعيت ايران در منطقه تاثير می گذارد

آقای هيگل افزود اظهارات روز چهارشنبه پرزيدنت بوش، اگر به مورد اجرا گذاشته شود، نمايانگر «خطرناک ترين اشتباه در تاريخ سياست خارجی آمريکا از زمان جنگ ويتنام» است.


کمک به طرح ايران در خاورميانه


در اين ميان، سناتور ريچارد لوگار، باز هم از حزب جمهوريخواه و يکی از پر نفوذنرين اعضای کميته روابط خارجی، به کاندوليزا رايس ياد آوری کرد که آنچه ايالات متخده در عراق انجام می دهد، احتمالا در موقعيت ايران در منطقه تاثير می گذارد.


وی افزود ايران طرحی گسترده برای خاور ميانه دارد که پيامد های آن روشن نيست؛ وی مدعی شد که «توليد سلاح های نابودی جمعی و تروريسم» بخشی از طرح ايران برای خاورميانه است.


ايران پيش از اين اتهاماتی از اين دست را بارها تکذيب کرده است.


منافع ما ممانعت از تفوق ايران در منطقه را الزامی می کند. سقوط دولت سنی صدام حسين فرصت را برای ايران جهت گسترش نفوذش در عراق فراهم کرد. يک ايران که با اتحاد با دولت شيعه عراق يا دولتی مستقل و شيعه در جنوب عراق موقعيت خود را تحکيم کرده باشد ، خطری خواهد بود برای عربستان سعودی ، مصر ، اردن و ساير دولت های عرب
سناتور ریچارد لوگار

سناتور لوگار گفت : «منافع ما ممانعت از تفوق ايران در منطقه را الزامی می کند. سقوط دولت سنی صدام حسين فرصت را برای ايران جهت گسترش نفوذش در عراق فراهم کرد. يک ايران که با اتحاد با دولت شيعه عراق يا دولتی مستقل و شيعه در جنوب عراق موقعيت خود را تحکيم کرده باشد ، خطری خواهد بود برای عربستان سعودی ، مصر ، اردن و ساير دولت های عرب».


در همين ارتباط ، يکی از سناتورها از خانم رايس خواست که با ايران و سوريه ، نه به عنوان دوست ، بلکه طرفين منطقه ای آمريکا که می توانند به ثبات عراق کمک کنند ، وارد مذاکره شود.


برخی از سناتور ها از وزير خارجه آمريکا پرسيدند چرا استراتژی جديد دستگاه رهبری شامل يک حرکت قاطع ديپلماتيک ، همان گونه که در گزارش گروه بررسی اوظاع عراق پيشنهاد شده ، نمی شود.


خانم رايس در پاسخ گفت که دولت های سوريه و ايران می دانند که برای کمک به اوضاع عراق چه بايد بکنند و آن قطع جريان سلاح رسانی و اعزام شبه نظامی به عراق است و به گفته خانم رايس لازم نيست آمريکا به آنها بگويد چگونه اين امر را به مرحله عمل بگذارند.


در اين ميان ، تازه ترين همه پرسی ها در آمريکا حاکی از آن است که اکثريت قابل توجه مردم آمريکا با اعزام نيروی بيشتر به عراق مخالفند.


XS
SM
MD
LG