بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفته است، پیروزی هر یک از دو نامزد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای اسرائیل «خوب» است و «روابط دو کشور مستحکم تر می شود» اما انتظاراتش از فرد پیروز انتخابات را مطرح کرده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، نتانیاهو یکشنبه شانزدهم آبان در نشست دولت خود گفت، کشورش از فرد پیروز در انتخابات آمریکا می خواهد به «اصولی که در طول سالها برقرار بوده، وفادار باشد».
نخست وزیر اسرائیل گفت آمریکا خود بانی این «اصل» بوده که نزاع اسرائیلی و فلسطینی از راه گفت و گوهای مستقیم میان طرفهای درگیر می تواند حل شود.
نتانیاهو گفت «سازمان ملل و یا نهادهای بین المللی و همایشها نمی توانند واقعیاتی را در صحنه بوجود آورده و تحمیل کنند».
به گفته نتانیاهو، او از دولت کنونی و دولت بعدی آمریکا می خواهد، اسرائیل را به پذیرش طرحی در مورد فلسطینیها وادار نکند.
روزنامه جروزالم پست نوشته است، اسرائیل از اقدامات احتمالی باراک اوباما در مورد راهکار دو دولت در هفتههای آینده نگران است.
روزنامه وال استریت جورنال در روزهای گذشته نوشته بود، هر چند تنها کمتر از سه ماه از عمر دولت باراک اوباما باقی مانده اما این احتمال مطرح است که واشینگتن از طریق ایجاد فشار بر اسرائیل در سازمان ملل طرحی را به اسرائیل تحمیل کند.
بنوشته جروزالم پست، پیر ویمون دیپلمات فرانسوی که برای پیشبرد طرح سیاسی کشورش به اسرائیل رفته بود، یکشنبه شانزدهم آبان گفت، در دو ماه آینده انتظار می رود که راهکاری برای نزاع اسرائیلی- فلسطینی پیشرفت کند.
دولت پاریس با اعزام این دیپلمات خود به اسرائیل، دولت نتانیاهو را به پیوستن به ابتکار سیاسی فرانسه فرا خوانده است.
اما نتانیاهو در نشست دولتش گفت، مذاکرات اسرائیل و فلسطینیها باید رو در رو و بدون تحمیل شدن از سوی دیگران و بدون پیش شرط باشد.
نخست وزیر اسرائیل این را نیز گفت، ارزیابی می کند که «تقویت روابط دو جانبه با آمریکا بیانگر جایگاه مستحکم اسرائیل در صحنه بین المللی است».
به گفته نتانیاهو، «تواناییهای ویژه» کشورش در عرصههای «امنیتی، اقتصادی و فن آوری» مورد تایید جامعه جهانی است.
نتانیاهو افزود، «در روزهای آینده دمیتری مدودف نخست وزیر روسیه به اسرائیل می آید و همزمان، رییس جمهوری اسرائیل مهمان هند است؛ و »مناسبات ما با کشورها و قدرتهای بسیاری در آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و نقاط دیگر در حال پیشرفت است».
نتانیاهو یک ماه و نیم پیش، در حاشیه حضور خود در مجمع عمومی سازمان ملل، دیدارهای جداگانهای با دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون انجام داده و گفته بود، به روابط مستحکم آمریکا در دوران جانشین باراک اوباما با اسرائیل «اطمینان» دارد.
نتانیاهو تقریبا در بخش عمدهای از هشت سال گذشته مناسبات سرد و گاه متشنجی با باراک اوباما داشت.
ساخت و سازهای اسرائیلی در اراضی فلسطینی و موضع گیریهای اسرائیل در مورد مذاکرات هستهای آمریکا و قدرتهای دیگر با ایران، که تا آستانه تهدید به حمله نظامی به سایتهای هستهای ایران کشیده شد، دو دلیل اصلی تنش در مناسبات نتانیاهو با اوباما بود.
دولت نتانیاهو ساخت و ساز در اراضی فلسطینی را با وجود همه انتقادهای آمریکا و جامعه جهانی ادامه داده است.
اما نتانیاهو انتقاد شدید از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران را با این امر که باید ایران را بدقت تعقیب کرد تا تعهدات خود را انجام دهد، جایگزین کرد.
اسرائیل از رهگذر انتقاد از برجام توانست مبلغ کمکهای نظامی بلاعوض از آمریکا را به میزان چشم گیری افزایش دهد.
دولت اوباما به تازگی توافق اعطای ۳۸ میلیارد دلار کمک به ارتش اسرائیل را برای یک دوره ده ساله امضا کرد.
هر دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در کارزار خود بر «تعهد خلل ناپذیر» در قبال اسرائیل و استحکام بیشتر مناسبات با این کشور «تاکید» کرده اند.
دونالد ترامپ این را نیز به اسرائیل قول داده که در صورت پیروزی اش، سفارت آمریکا را از تل آویو به اورشلیم، بیت المقدس، منتقل کند و در مورد ایران سخت گیری بیشتری نشان دهد.