لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۰۳

ادامه نشت گسترده نفت در اطراف جزیره خارک


حدود سه هفته پس از مشاهده اولین لکه‌های نفتی در اطراف پایانه نفتی خارک و ادعای مقامات جمهوری اسلامی درباره آغاز پاکسازی با «روشی نوین، بومی و تخصصی»، تصاویر ماهواره‌ای از گسترش لکه نفتی در اطراف این جزیره خبر می‌دهد.

حدود سه هفته پیش سه لکه نفتی بزرگ در اطراف بزرگترین پالانه نفتی ایران، خارک، مشاهده شد و محمد شکیبی‌نسب مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر ۲۵ مهر مدعی شد شناور تخصصی «دریاپاک ۱» برای نخستین بار به آب‌های آلوده به لکه‌های نفتی اعزام شده است.

او در توضیح این شناور و روش کار آن گفت: «پاک سازی با شیوه ساید بوم و براش در مقایسه با دیگر روش‌ها، موثرتر، کم‌هزینه‌تر و بدون نیاز به پاشش مواد امحا کننده لکه‌های نفتی است».

ادعای این مقام جمهوری اسلامی در حالی است که شرکت ردیابی نفتکش‌ها، «تانکر ترکرز»، روز پنج‌شنبه ۱۰ آبان تصاویر ماهواره‌ای از آب‌های اطراف جزیره خارک منتشر کرده که نشانگر حجم عظیمی از نشت نفتی است.

این گزارش می‌گوید تصاویر یاد شده دومین لکه بزرگ نفتی در اطراف این جزیره طی ۱۰ روز گذشته است.

تانکر ترکرز همچنین گفته است دست‌کم ۲۴ نفت‌کش عظیم خالی در منطقه حضور دارند و انتظار می‌رود طی هفته‌های آینده از جزیره خارک بارگیری کنند.

در حالی که آقای شکیبی‌نسب اعلام کرده بود لکه‌های نفتی در چهار مایلی (شش و نیم کیلومتری) جزیره هستند، اما تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد لکه‌های بزرگ نفتی از سواحل جزیره تا آب‌های اطراف گسترده شده‌اند.

در سکوت مقامات جمهوری اسلامی، هفته گذشته نیز سایت «عصر ایران» تصاویری از سواحل آلوده به نفت جزیره خارک منتشر کرده بود.

به رغم گذشت سه هفته از آغاز نشتی نفت، هنوز مقامات ایران اعلام نکرده‌اند که اعزام شناور «بومی و تخصصی» جمهوری اسلامی به منطقه آلوده چه نتیجه‌ای داشته و اصولا علت نشتی نفت چیست.

دقیقا مشخص نیست کدام خط لوله نفتی ایران در نزدیک بندر خارک دچار حادثه شده، اما عبدالرحمن مرادزاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر، ۲۰ شهریور امسال در بازدید از این منطقه تصریح کرده بود: «تعویض خط لوله دریایی میدان نفتی ابوذر به خارک ضروری است».

او به فرسودگی این خط لوله اشاره کرد و گفت فعلاً از نشت نفت «به‌صورت موقت» از خطوط لوله زیردریایی نفت در منطقه نفتی ابوذر در غرب جزیره خارک جلوگیری شده و نیاز است دستگاه‌های متولی برای جلوگیری از نشت مجدد نفت اقدامات لازم انجام دهند.

تقریبا پنج دهه از زمان راه‌اندازی این میدان دریایی می‌گذرد و از همان زمان، یک خط لوله ۲۴ اینچی برای انتقال نفت میدان ابوذر به پایانه نفتی خارک فعال است و طی چند سال گذشته بارها نشت گسترده نفتی در این خط لوله گزارش شده است.

پایانه خارک سهمی ۹۰ درصدی در بارگیری نفت صادراتی جمهوری اسلامی دارد.

XS
SM
MD
LG