لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۸

افزایش قیمت نفت در سایه تحریم‌های آمریکا علیه ایران


بهای نفت پس از اِعمال دور جدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران و انتظار افت صادرات کشور روز سه‌شنبه ۱۶ مرداد مقداری افزایش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نفت شاخص برنت دریای شمال با ۴۲ سنت افزایش به ۷۴ دلار و ۱۷ سنت رسید.

دور جدید تحریم‌ها هنوز مستقیماً صادرات نفت ایران را مورد هدف قرار نداده، اما بخش‌های مالی، پرداخت‌ها و بیمه آن با چالش مواجه شده‌است.

بانک استرالیایی-نیوزلندی «ای‌زی‌ان» روز گذشته طی گزارشی تخمین زد که صادرات روزانه نفت ایران می‌تواند از ۶۰۰ هزار تا ۱٫۵ میلیون بشکه کاهش یابد.

صادرات نفت و میعانات گازی ایران بر اساس محاسبه خبرگزاری بلومبرگ طی شش‌ماهه اول سال جاری حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه بوده‌است.

۶۵ درصد از این میزان، به چهار کشور چین، هند، کره جنوبی و ژاپن صادر شده، ۷ درصد به ترکیه و ۲۰ درصد راهی اتحادیه اروپا شده‌است.

تحریم‌های نفتی ایران از ۱۳ آبان ماه آغاز خواهد شد و آمریکا می‌گوید که تمام تلاش خود را می‌کند که مشتریان ایران هر چه بیشتر و سریعتر واردات نفت از جمهوری اسلامی را به صفر برسانند.

چین

چین بزرگترین مشتری ایران است که طی نیمه اول سال جاری میلادی روزانه ۶۷۵ هزار بشکه نفت از ایران خریده‌است. ماه گذشته چین پول نفت وارداتی از ایران را با ارز «یوان» پرداخته‌است.

اگرچه نفت ایران سهمی ۷ درصدی در کل واردات نفت چین دارد، اما اخیراً دو منبع آگاه به بلومبرگ گفتند که این کشور درخواست کاهش خرید نفت ایران را رد کرده، اما به آمریکا گفته‌است که میزان واردات را افزایش نخواهد داد.

هند

هند دومین مشترین بزرگ نفت ایران است که در نیمه سال جاری میلادی روزانه ۵۹۷ هزار بشکه نفت از ایران خریده‌است.

اگرچه هند در ابتدای امر اعلام کرده بود که تنها تابع تحریم‌های بین‌المللی است، اما وزیر نفت این کشور ماه ژوئن در دیدار با مسئولان پالایشگاه‌های کشور گفت که برای سناریوی قطع کامل خرید نفت ایران تا آبان ماه نیز آماده باشند. ایران سهمی ۱۱ درصدی در کل واردات نفت هند دارد.

کره جنوبی

سئول سومین مشتری عمده نفت ایران در آسیا است که طی نیمه اول سال روزانه ۲۸۶ هزار بشکه نفت از ایران خریده‌است. جمهوری اسلامی سهمی ۱۰ درصدی در کل واردات نفت سئول دارد.

این کشور بزرگترین مشترین میعانات گازی ایران هست که نوعی نفت خام فوق سبک است که از میادین گازی تولید می‌شود. پالایشگاه‌های کره جنوبی برای ماه گذشته و ماه جاری رو به تأمین کننده‌های دیگر نفت کرده‌اند و طی ماه گذشته هیچ نفتی از ایران وارد نکرده‌است.

بلومبرگ می‌گوید که این کشور منتظر جواب درخواست معافیت از آمریکا است تا دربارهٔ ادامه یا قطع خرید نفت ایران تصمیم بگیرد.

ژاپن

ژاپن نیز چهارمین مشتری بزرگ آسیایی ایران است که طی نیمه اول سال روزانه ۱۲۵ هزار بشکه نفت از ایران خریده‌است. جمهوری اسلامی سهمی ۴ درصدی در کل واردات نفت ژاپن دارد.

این کشور نیز ماننده کره جنوبی درخواست معافیت از تحریم‌های آمریکا را کرده‌است و هنوز منتظر جواب است. شرکت‌های بیمه، بانک‌ها و کشتی‌رانی این کشور اعلام کرده‌اند که ممکن است به زودی ارائه هرگونه خدمات در رابطه با واردات نفت از ایران را متوقف کنند.

امارات متحده عربی

امارات نیز یکی از مشتریان عمده میعانات گازی ایران است. این کشور همچنین نفت کوره و گازوئیل از ایران وارد می‌کند. در کل واردات امارات در نیمه اول سال از ایران حدود ۱۲۷ هزار بشکه بوده‌است. مقام‌های اماراتی تاکنون در رابطه با معاملات نفتی ایران مواضع روشنی نداشته‌اند. با این‌حال بلومبرگ می‌نویسد که واردات امارات از ایران کاهش یافته و شرکت نفت این کشور رو به تأمین کننده‌های دیگر آورده‌است.

اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا طی شش ماه اول سال جاری ۵۱۶ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده‌است و روز گذشته اعلام کرد که تلاش خواهد کرد راه واردات نفت ایران را باز نگه دارد.

جمهوری اسلامی سهمی ۵ درصدی در کل واردات اتحادیه دارد. ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و یونان از مشتریان عمده نفت ایران هستند.

ترکیه

ترکیه نیز طی نیمه اول سال جاری روزانه ۱۷۶ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده‌است که برابر ۴۹ درصد کل واردات نفت این کشور است. این کشور اعلام کرده‌است که تابع تحریم‌های آمریکا نخواهد بود.

منابع: رویترز، بلومبرگ، د.خ / پ.پ
XS
SM
MD
LG