بنا بر گزارشها از ایالات متحده، سنای آن کشور احتمالا به رای کافی برای آنکه با اعلام وضعیت اضطراری در مرز مکزیک برای تامین هزینه ساخت دیوار مخالفت کند، دست یافتهاست.
رند پال، سناتور جمهوریخواه از ایالت کنتاکی، ۱۲ اسفند ماه گفته است «من نمیتوانم به رئیسجمهوری این اختیار را بدهم پولی را هزینه کند، که هزینه آن از سوی کنگره تائید نشدهاست».
سناتور پال افزوده است «ما برای تامین امنیت مرزی احتمالا به پول بیشتری نیاز داریم، اما کنگره مجوز آن را صادر نکردهاست. زیر پا گذاشتن اصل توازن قوا، خطرناک خواهد بود».
با در نظر گرفتن شمار آرای مخالف در سنا، چنانچه رند پال، سناتور همحزبی دونالد ترامپ، در نهایت تصمیم خود را عوض نکند و به اعلام وضعیت اضطراری رای «نه» بدهد، چهارمین سناتور جمهوریخواهیست که به مخالفان میپیوندد؛ در نتیجه سنا جلوی وضعیت اضطراری را خواهد گرفت.
البته در نهایت مصوبه علیه وضعیت اضطراری برای ساخت دیوار مرزی، که به تصویب مجلس نمایندگان رسیده، اگر به تصویب سنا برسد، باز هم برای امضا باید به کاخ ریاستجمهوری فرستاده شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، پیشتر گفته بود این مصوبه را وتو خواهد کرد. در آن صورت کنگره به دو سوم کل آرا برای گذشتن از وتو نیاز خواهد داشت و به نظر نمیرسد که دو نهاد قانونگذاری آمریکا یعنی مجلس نمایندگان و مجلس سنا به این دو سوم دست یابند.
آقای ترامپ بارها تاکید کرده ساخت دیوار در مرز آمریکا و مکزیک برای ایجاد امنیت، جلوگیری از قاچاق انسان، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و جرایم دیگر ضروریست. مخالفان این طرح خواستار هزینههای کمتر و پیگیری گزینههای دیگری برای حفاظت و تامین امنیت مرز جنوبی هستند.
از سوی دیگر گروهی از کارشناسان امور حقوقی و قانونی ایالات متحده بر این عقیده هستند که اعلام وضعیت اضطراری برای ساخت دیوار میتواند اقدامی در تضاد با وظایف ذاتی کنگره برای تامین هزینههای دولت، و نیز اقدامی بیسابقه باشد.
هفتم اسفند ماه مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۴۵ رای موافق در مقابل ۱۸۲ رای مخالف، به مصوبهای رای داد که هدف آن لغو فرمان وضعیت اضطراری توسط رئیسجمهوری برای ساخت دیوار در مرز جنوبی است.
اکثریت در مجلس نمایندگان با حزب دمکرات است و در مجلس سنا با حزب جمهوریخواه. ۱۳ نماینده جمهوریخواه در مجلس نمایندگان به مصوبه دمکراتها رای موافق داده بودند.
اعلام وضعیت اضطراری از سوی آقای ترامپ به برداشت ۳.۶ میلیارد دلار از بخش ساختوسازهای نظامی، برای ساخت حصارها و موانع بیشتر در مرز با مکزیک خواهد انجامید.
دونالد ترامپ برای ساخت دیوار مرزی در مجموع خواستار ۵.۷ میلیارد دلار بودجه شده بود. اما دموکراتها در کنگره با این بودجه مخالفت کردند.
در طرح بودجه برای تامین هزینههای دولت فدرال که اواخر بهمن ماه به تصویب کنگره رسید، در حدود ۱.۴ میلیارد دلار به ایجاد حصارهای مرزی بیشتر اختصاص یافت و حدود ۱.۷ میلیارد دلار نیز به سایر نیازها و اولویتهای اداره امنیت داخلی، از جمله فناوریهای جدید و افزایش ماموران مرزبانی، اختصاص یافت.