لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۷

ربط بهداشت دهان و دندان با بیماری فشار خون بالا


دانشمندان در پژوهشی تازه نتیجه گرفته‌اند که نادیده گرفتن بهداشت دهان و دندان ممکن است یکی از عوامل ابتلا به فشار خون بالا و در نهایت بیماری‌های قلبی باشد.

این تحقیقات که نتایج آن در «مجلهٔ آمریکایی پزشکی پیشگیری» منتشر شده، نقش بیماری‌های لثه در افزایش فشار خون را بررسی کرده و نشان داده است که التهابات ناشی از بهداشت ضعیف دهان و دندان می‌تواند بر رگ‌های خونی تأثیر بگذارد و خطر بیماری‌های قلبی-عروقی را افزایش دهد.

براساس داده‌های سازمان بهداشت جهانی، تعداد بزرگسالان ۳۰ تا ۷۹ سالهٔ مبتلا به فشار خون بالا در سه دهۀ اخیر به دو برابر افزایش یافته و اکنون بیش از یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون نفر در سراسر جهان از این بیماری رنج می‌برند.

در ایران نیز، طبق اعلام معاون بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت جمهوری اسلامی، ۳۲ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال به فشار خون مبتلا هستند.

دکتر تومی پتیله، متخصص قلب و پیوند اعضا در بیمارستان دانشگاه هلسینکی، تأکید می‌کند که دهان نقشی کلیدی در سلامت کلی بدن دارد. او در این باره می‌گوید: «دهان به‌عنوان آینه‌ای از سلامت کلی عمل می‌کند و باید به آن توجه ویژه‌ای شود.»

تحقیقات نشان داده است که بیماری‌های لثه و فشار خون بالا عوامل خطر مشترکی چون سیگار کشیدن، رژیم غذایی ناسالم و التهاب را دارند. باکتری‌های مرتبط با بیماری لثه نیز می‌توانند به التهاب در قلب و رگ‌های خونی دامن بزنند و وضعیت سلامت قلبی-عروقی را پیچیده‌تر کنند.

مطالعات دکتر پتیله نشان داده است که حتی بیماران جوان نیز ممکن است از شرایط قلبی شدیدی رنج ببرند که توسط باکتری‌های دهانی ایجاد شده‌اند.

به همین دلیل، او به همراه تیمی از متخصصان شیمی، مهندسی و دندانپزشکی، درمان ضد باکتری جدیدی را توسعه داده‌اند که به بهبود بهداشت دهان و دندان کمک می‌کند. این روش که به صورت خانگی قابل استفاده است، نه تنها پوسیدگی دندان‌ها را درمان می‌کند بلکه در پیشگیری از بیماری لثه نیز مؤثر است.

عفونت‌های دهان، به‌ویژه بیماری لثه، می‌تواند باعث التهاب مزمن شود که این التهاب سبب سفت شدن شریان‌ها و آسیب به لایهٔ درون‌رگی می‌شود. این وضعیت می‌تواند جریان خون را محدود کند و باعث شود که قلب برای پمپاژ خون تلاش بیشتری کند، که در نهایت منجر به افزایش فشار خون می‌شود.

براساس یافته‌های دکتر پتیله، بهداشت ضعیف دهان و دندان، به‌خصوص اگر منجر به بیماری لثه شود، به‌طور قابل توجهی، به‌ویژه در افراد زیر ۶۵ سال، خطر فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. افرادی که مبتلا به بیماری پیرادندان‌آماس (Periodontitis یا التهاب‌ بافت‌های پیرامون دندان) هستند نیز در معرض خطر زیادی برای فشار خون بالای غیرقابل کنترل قرار دارند.

با این حال، رعایت بهداشت دهان و دندان از طریق مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان و معاینات دوره‌ای دندانپزشکی می‌تواند این خطرات را به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهد.

درمان‌های نوآورانه مانند استفاده از ابزارهای «نور فعال ضد باکتری» نیز می‌تواند به حذف پلاک و باکتری‌هایی که مسواک‌زدن سنتی از پس آن‌ها برنمی‌آید، کمک کند و یک لایۀ اضافی از محافظت برای سلامت دهان و قلب فراهم کند.

XS
SM
MD
LG