لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۵۱

پیگیری «فعالانه» طرح انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم


مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا
مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا

مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا گفته‌است که کشورش «به طرز فعالانه، زمان و چگونگی انتقال سفارت» آمریکا از تل‌آویو به اورشلیم، بیت‌المقدس، را در دست بررسی دارد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای پنس سه‌شنبه هفتم آذر در آیینی در هیئت سیاسی اسرائیل و به مناسبت هفتادمین سال قطعنامه سازمان ملل متحد در مورد تقسیم سرزمین مورد نزاع به دو کشور برای یهودیان و فلسطینیان، سخنرانی می‌کرد.

اشاره آقای پنس به تلاش دولت آمریکا در اجرای یکی از وعده‌های مهم انتخاباتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بود.

آقای ترامپ در کارزار انتخاباتی‌اش حتی گفته بود در «نخستین روز» کار خود در کاخ سفید فرمان انتقال سفارت به اورشلیم (بیت‌المقدس) را امضا خواهد کرد.

اما نه تنها این وعده عملی نشد بلکه دولت ترامپ شش ماه پیش موافقت کرد، اجرای قطعنامه ۲۲ سال پیش کنگره آمریکا برای انتقال سفارت به اورشلیم (بیت‌المقدس)، همچنان با تأخیر روبرو شود.

قطعنامه سال ۱۹۹۵ در کنگره به دلیل به بن‌بست رسیدن روند سیاسی اسرائیل و فلسطینی‌ها و کشته شدن اسحاق رابین نخست‌وزیر وقت اسرائیل و امضاءکننده پیمان صلح با فلسطینیان، بروی کاغذ ماند.

قطعنامه در آن زمان به بیل کلینتون رئیس جمهوری وقت آمریکا امکان می‌داد با صلاحدید خود، اجرای قطعنامه انتقال سفارت از تل‌آویو را برای شش ماه تعلیق کند.

اما پس از آقای کلینتون، سایر روسای جمهوری آمریکا نیز در ۲۲ سال گذشته اجرای این قطعنامه کنگره را هر شش ماه یکبار به تأخیر انداخته‌اند؛ امری که به مفهوم ابقای فعالیت سفارت آمریکا در تل‌آویو تا به حال بوده‌است.

دولت آقای ترامپ نیز با وجود وعده انتقال فوری سفارت به بیت‌المقدس/اورشلیم، اول ژوئن امسال موافقت کرد که اجرای قطعنامه کنگره برای شش ماه دیگر با تأخیر روبرو شود.

از سوی دیگر، یک مقام رسمی آمریکا اول ژوئن گفته بود، تنها زمان انتقال سفارت در دست بررسی است و نه اینکه آیا این امر عملی خواهد شد یا نه.

در این میان، روزهای آینده دوباره با موعد زمانی گرفتن این تصمیم مصادف است که آیا قطعنامه ۲۲ سال پیش کنگره اجرا شود یا باز برای شش ماه دیگر معلق بماند.

قریب به اتفاق کشورهای جهان، از جمله آمریکا، تسلط اسرائیل بر شرق بیت‌المقدس را به رسمیت نشناخته و سفارتخانه کشورهایی که با اسرائیل رابطه دارند، در تل آویو است.

اسرائیل از آغاز تأسیس خود در سال ۱۹۴۸ بخش غربی اورشلیم را در دست داشته و بخش شرقی بیت‌المقدس که تا سال ۱۹۶۷ در کنترل اردن بود، در جنگ آن سال به اشغال اسرائیل درآمد.

دولت‌های اسرائیل در پنجاه سال اخیر، شرق و غرب اورشلیم را «پایتخت یکپارچه و جاودان» نامیده‌اند.

اما فلسطینیان با حمایت جامعه جهانی تأکید دارند که شرق بیت‌المقدس باید پایتخت کشوری باشد که در آینده برای فلسطینی‌ها برپا می‌شود.

رهبران فلسطینی در ماه‌های اخیر به دولت دونالد ترامپ نسبت به عواقب انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس هشدار دادند.

ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر نیز در دیدارهای خود با دونالد ترامپ ابراز نگرانی کرده بودند که انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس، عواقب سختی داشته باشد.

با وجود امیدواری دولت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل به عملی شدن وعده دونالد ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، برخی از سیاستمداران اسرائیلی تأکید دارند تا زمانی که صلح با فلسطینیان پیشرفت واقعی نکند، آقای ترامپ نخواهد توانست وعده جابه‌جایی سفارت را عملی کند.

مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا در حالی از بررسی «فعالانه» انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم/بیت‌المقدس سخن گفته که قرار است خود به‌زودی با سفر به اسرائیل، در مجلس این کشور سخنرانی کند.

XS
SM
MD
LG