وزارت دفاع ایالات متحده گزارش تازه در مورد باقیماندن هزار تن از نیروها و پرسنل نظامی در سوریه را رد کرده و میگوید تغییری در روند خروج نیروها از سوریه، آنطور که در نهایت دستور داده شده، رخ ندادهاست.
ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، ۲۶ اسفند ماه گفته است «ادعاهای گزارششده توسط یکی از روزنامههای اصلی آمریکا در این مورد که ارتش ایالات متحده در حال تهیه برنامهایست برای حفظ هزار نفر از نیروها در سوریه، در واقع نادرست است».
ژنرال دانفورد افزوده است «هیچ تغییری در برنامهای که در ماه فوریه (اوایل اسفند) اعلام شده ایجاد نشده و ما به اجرای دستور رئیسجمهوری مبنی بر خروج نیروها و کاهش آن به حضور محدود ادامه میدهیم».
روزنامه والاستریتجورنال گزارش داده بود که مذاکرات بین ایالات متحده، همپیمانان اروپایی واشینگتن و ترکیه، برای ضمانتهای امنیتی به شبهنظامیان کرد سوریه و ایجاد یک منطقه حائل در شمال شرق آن کشور، «شکست خوردهاست».
به گفته والاستریتجورنال شکست مذاکرات، وزارت دفاع ایالات متحده را بهسوی حفظ هزار تن از نیروهای نظامی و پرسنل آمریکایی در سوریه سوق دادهاست.
شبهنظامیان کرد سوریه در گروه «نیروهای دمکراتیک» از مهمترین متحدان ائتلاف به رهبری آمریکا در جریان نبردها علیه «حکومت اسلامی» به شمار میروند. از منظر آنکارا اما، این شبهنظامیان متحدان «پکک» و تشکلهای آنها «تروریست» هستند. واشینگتن «پکک» در ترکیه را گروه تروریستی میداند، اما در مورد شبهنظامیان کرد سوریه نظر ترکیه را رد کردهاست.
حمایت از این شبهنظامیان و امنیت آنها در سوریه، در پی خروج نیروهای آمریکایی، به یکی از موضوعات چالشبرانگیز میان واشینگتن، متحدانش و آنکارا، تبدیل شدهاست.
در آذر ماه گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اعلام کرد نیروهای کشورش را از سوریه خارج میکند، چراکه نبرد با داعش به نقطه پایانی رسیده و کشورهای دیگر در منطقه میتوانند به پاکسازی باقیمانده این گروه ادامه دهند. او در عین حال گفته قصد ندارد نیروهای آمریکایی را در «جنگهای بیپایان» نگه دارد.
این تصمیم آقای ترامپ با واکنشها و انتقادهایی روبهرو شد، سبب شد جیمز متیس، وزیر دفاع دولتش، از مقام خود کنارهگیری کند و حتی نگرانی شماری از قانونگذاران جمهوریخواه و حامی دولت را همراه آورد.
در نهایت در اسفند ماه کاخ سفید گفت پس از خروج نظامیان آمریکایی از سوریه یک «نیروی کوچک حافظ صلح» این کشور در سوریه باقی خواهد ماند. این نیرو قرار بود شامل ۲۰۰ پرسنل آمریکایی بشود اما بعد این شمار به ۴۰۰ تن افزایش یافت.
در آن زمان گفته شد تصمیم به باقیماندن شماری از نیروها پس از گفتگوی تلفنی ترامپ با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، گرفته شده و «هماهنگیها» میان دو طرف «برای ایجاد یک منطقه امن» ادامه خواهد یافت.