وزیر دفاع ایالات متحده که در کییف، پایتخت اوکراین، به سر میبرد روز پنجشنبه، دوم شهریورماه، گفت که مسکو در پی «تغییر در مرزهای بینالمللی از راه زور» است.
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، که روز پنجشنبه در کنار پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین، سخن میگفت همچنین افزود که حکومت روسیه با این کار «میخواهد کشورهای آزاد و مستقل اروپا را به تزلزل بکشاند». پیشتر مسکو انتقادهای مشابه را رد کرده بود.
به گزارش خبرگزاریها، این موضع تازه از سوی یکی از وزرای دولت دونالد ترامپ احتمالا رابطه پرتنش دو کشور ایالات متحده و روسیه را بیش از پیش دستخوش تلاطم خواهد کرد.
روابط مسکو و واشینگتن در سال ۲۰۱۴ و پس از بحران اوکراین و نیز الحاق شبهجزیره کریمه به روسیه، به بدترین سطح خود پس از پایان دوران جنگ سرد رسید، و مناقشات مرتبط با دخالت احتمالی روسیه در انتخابات آمریکا، تنش در روابط دو کشور را تشدید کرد.
این در حالی است که از زمان آغاز جنگ داخلی در اوکراین و حمایت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، از شورشیان جداییطلب اوکراین، آمریکا نیز در کنار دولت مرکزی کییف ایستاده است.
در همین زمینه به گزارش خبرگزاری رویترز، جیمز متیس وعده داد که واشینگتن به فشار خود بر مسکو به دلیل «رفتار پرخاشجویانهاش» بیفزاید.
اینها اظهار نظرهایی است که به احتمال قریب به یقین، واکنش تند کرملین یا دستکم وزارت خارجه تحت نظر سرگی لاوروف را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای متیس ضمن وعده ادامه کمک نظامی به اوکراین تاکید کرد که تحریمهای ایالات متحده علیه روسیه در این زمینه هم پابرجا خواهد ماند.
به گفته وزیر دفاع آمریکا، تحریمهای مسکو تنها در صورتی لغو خواهد شد که «کرملین از حمایت شورشیان دست بردارد و [شبهجزیره] کریمه را پس بدهد».
روسیه حدود سه سال پیش از راه اعزام نیروی نظامی و برگزاری همه پرسی، شبهجزیره کریمه را به خاک خود الحاق کرد؛ اقدامی که واکنش منفی اتحادیه اروپا و آمریکا را به دنبال داشت و به وضع تحریمهای بیشتر علیه کرملین در کنگره آمریکا انجامید.
پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، در نیمه مردادماه گذشته با ارائه طرحی به کاخ سفید توصیه کرد تا محمولهای از جنگافزار به ارزش ۵۰ میلیون دلار را در اختیار اوکراین قرار دهد.
در همان زمان در گزارشها آمده بود که این محموله از جمله موشکهای ضدتانک را شامل میشود.
وزیر دفاع آمریکا در روزی به کییف سفر کرد که خبر رسید روسیه در حال تدارک برای انجام مانور نظامی «عظیمی» در خاک خود و همچنین کشور بلاروس و منطقه کالینینگراد است.
طبق تخمین برخی از مقامات غربی تا ۱۰۰ هزار نیروی نظامی و لجستیکی در این مانور بزرگ شرکت خواهند کرد.