جایزه ادبی سال ۲۰۱۹ «فرانتس کافکا» به پیر میشون، نویسنده سرشناس فرانسوی، رسید.
هیئت داورانِ این جایزه روز چهارشنبه، ۴ تیر، اعلام کرد که جایزه ۱۰هزار دلاری «فرانتس کافکا» را، به پاس یک عمر کار ادبی، به این نویسنده ۷۴ ساله فرانسوی اهدا میکند.
جایزه «فرانتس کافکا» که از سال ۲۰۰۱ میلادی در پراگ، زادگاه فرانتس کافکا، تأسیس شده، هر سال به نويسندهای تعلق میگیرد که آثارش در خدمت بشریت و ترویج رواداری میان فرهنگهای متفاوت بوده است.
امسال این جایزه نقدی به همراه یک مجسمه برنزی که نماد کوچکی از مجسمه فرانتس کافکا در شهر پراگ است همراه با دیپلم افتخار به پیر میشون اهدا میشود.
این نویسنده فرانسوی که ۱۳ کتاب در کارنامه خود دارد و پیش از این نیز برنده جوایز دیگری شده، پس از شنیدن خبر دریافت جایزه «کافکا» گفت: سخت است بگویم که تا چه اندازه احساس غرور و افتخار میکنم بابت حضور در جمعی که پیش از این بزرگانی چون فیلیپ راث، واتسلاو هاول، آلفرد ژلینک، پیتر هاندکه و یان لیانکه در آن بودهاند.
علاوهبر راث، هاول و هاندکه، نویسندگان نامدار دیگری چون مارگارت اتوود، هاروکی موراکامی، الفریده یلینک و جان بنویل نیز پیش از این موفق به دریافت این جایزه شدهاند.
از میان نویسندگان نامآشنای چک نیز که برنده این جایزه شدهاند میتوان به ایوان کلیما اشاره کرد که در دومین سال برگزاری جایزه، یعنی ۲۰۰۲ میلادی، موفق به دریافت آن شد. سال گذشته نیز این جایزه به نویسنده دیگر اهل چک، ایوان ورنیش، اهدا شد.
برگزارکننده جایزه «فرانتس کافکا» انجمنی است در شهر پراگ به نام همین نویسنده نامدار، و شهرداری پراگ نیز از حامیان اصلی آن به شمار میآید. در باب اهمیت آن نیز میتوان به برنده نوبل شدن هارولد پینتر و الفریده یلینک در همان سالهایی اشاره کرد که برنده جایزه «فرانتس کافکا» شدند.
پیر میشون، برنده امسال جایزه «کافکا» متولد ۱۹۴۵میلادی در منطقه کروز فرانسه است و نخستین اثرش را در سال ۱۹۸۴ منتشر کرد با عنوان «زندگیهای کوچک» که در ادبیات معاصر فرانسه بسیار مورد توجه قرار گرفت. سیزدهمین اثر او نیز «یازده» نام دارد که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد.
آثار پیر میشون تاکنون به زبانهایی چون انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی، یونانی، پرتغالی، هلندی، صربی، چکی و نروژی ترجمه و منتشر شده، اما ظاهراً مترجمان و ناشران ایرانی هنوز بهسراغ او نرفتهاند.
هیئت داوران جایزه ادبی «فرانتس کافکا» در سال ۲۰۱۹ ترکیبی از کارشناسان ادبی و تاریخی اهل چک و کشورهای آمریکا، فرانسه، اتریش، اسپانیا و آلمان بوده است.
این جایزه میتواند به هر نویسنده زندهای با هر ملیتی و در هر سنی تعلق بگیرد. آثار نویسنده برنده میتواند در قالبهای گوناگون از جمله رمان، مجموعهداستان کوتاه، مجموعهمقالات یا شعر باشد، فقط حداقل یکی از آثار نویسنده باید به صورت کتاب به زبان چکی منتشر (یا ترجمه) شده باشد.