هدر نائورت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در بیانیهای گفته است: مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا و جرمی هانت، همتای بریتانیایی او درباره روسیه، ایران، گروه حکومت اسلامی، داعش، و یمن مذاکره کردهاند.
در بیانیه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا آمده است: مایک پومپئو و جرمی هانت در دیدار خود درباره شماری از مسائل جهانی از جمله در خصوص تهدیدهای جاری ناشی از رفتارهای خطرناک و بیثباتکننده روسیه و فعالیتهای مخرب ایران، کارزار برای شکست داعش و همچنین وضعیت انسانی در یمن مذاکره کردند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، که همواره از توافق اتمی با ایران انتقاد کرده است، بالاخره تصمیم خود را مبنی بر خروج آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد. با خروج آمریکا از این توافق در ۱۶ مردادماه دور اول تحریمهای تعلیق شده آمریکا علیه ایران دوباره اجرایی شد.
آقای ترامپ پیش از این بارها برجام را ناقص و آن را بدترین توافق دانسته بود. وی معتقد است که این توافق، برنامه موشکی ایران و همچنین نقش مخرب تهران در صلح و ثبات منطقهای را شامل نمی شد. رئیس جمهوری آمریکا خواستار توافق تازهای است که برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران را شامل شود.
در همین زمینه، سفیر ایالات متحده در بریتانیا خواستار حمایت لندن از موضع واشینگتن در خروج از توافق هستهای با ایران (برجام) شد و تشکیل یک «جبهه متحد» را بهترین راه برای متقاعدکردن تهران به تغییر رفتارش دانست.
جرمی هانت که برای مذاکره با مقامهای آمریکایی به واشینگتن سفر کرده است روز گذشته در مصاحبه با اگسس، یک وب سایت سیاسی آمریکایی، از موضع بریتانیا برای حفظ توافق هستهای با ایران دفاع کرد.
وزیر امور خارجه بریتانیا در این مصاحبه گفته بود، تحریم های آمریکا علیه ایران ممکن است باعث تغییر «رفتارهای بی ثبات کننده منطقهای» ایران بشود، اما افزایش این تحریمها میتواند به خروج ایران از توافق اتمی منجر شود و باعث روی کار آمدن دولتی افراطی در ایران بشود.
گسترش همکاریها
خانم نائورت همچنین اضافه کرده است: به عنوان دو متحد نزدیک، وزرای خارجه دو کشور بر تعهد خود برای تعمیق همکاریهای مشترک بین المللی و امنیتی تاکید کردند و از چشم انداز دستیابی به یک توافق تجارت آزاد استقبال کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین تصریح کرده است که مایک پامپئو و جرمی هانت همچنین از دیپلماتهای آمریکایی که اخیراتوسط روسیه اخراج شدند، قدردانی کردند.
آمریکا در واکنش به مسمومیت شیمیایی یک جاسوس سابق روس و دخترش در شهر سالزبری در بریتانیا شماری از دیپلمات روس را اخراج کرد. روسیه نیز در واکنش ۶۰ دیپلمات آمریکایی را اخراج کرد.
سرگئی اسکریپال، سرهنگ سابق در سرویس اطلاعاتی ارتش روسیه، که در پی جاسوسی برای آمریکا و حبس چندین ساله به بریتانیا پناهنده شده بود اواسط اسفندماه ۹۶ به همراه دخترش با مادهای سمی مسموم شد.
مقامات بریتانیا پس از مدتی تحقیقات و آزمایش اعلام کردند که این ماده سمی «نوویچوک» نام دارد و تنها در اختیار شوروی سابق بوده است. روسیه این اتهام را رد می کند.