وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه سوم مهرماه تاکید کرده است که راهبرد فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران موفقیت آمیز بوده و موجب محروم شدن این کشور از دسترسی به ثروتی در حدود ۷۰ میلیارد دلار شده است.
مایک پومپئو در مصاحبه با برنامه رادیویی لاری اوکانر به مقایسه راهبرد دولتهای فعلی و قبلی آمریکا در قبال ایران پرداخته و گفته است٬ زمانی که دونالد ترامپ وارد کاخ سفید شد ایران در مسیر دستیابی به سلاح هستهای قرار داشت و چنین اتفاقی برای امنیت منطقه خاورمیانه، اسرائیل و ایالات متحده غیر قابل قبول بود.
وزیر امور خارجه آمریکا اضافه کرده است، در سه سال و چند ماه اخیر دولت دونالد ترامپ کوشیده است عرصه تحولات را تغییر دهد و دسترسی حکومت ایران به پول، منابع، ثروت و ظرفیت ساخت سلاح هستهای را قطع کند.
ایالات متحده مرداد ماه سال جاری تلاش کرد قطعنامهای را به تصویب شورای امنیت سازمان ملل برساند تا تحریم تسلیحاتی ایران را که ۲۷ مهر امسال به پایان میرسد تمدید کند، اما ۱۳ عضو از ۱۵ شورای امنیت با آمریکا همراه نشدند.
به دنبال آن آمریکا اعلام کرد که مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را فعال کرده است. اما بریتانیا، فرانسه و آلمان میگویند آمریکا به دلیل خروج از توافق هسته ای نمی تواند، مکانیسم ماشه را فعال کند.
مایک پومپئو در پاسخ به پرسشی در خصوص عدم همراهی کشورهای اروپایی با آمریکا گفته است، آنها میگویند ما اهداف مشترکی داریم، اما همچنان به حضور در توافق هستهای موسوم به برجام ادامه میدهند و آن را یک توافق خوب میدانند. نمیدانیم چطور میتوان این دو مساله را به طور همزمان در نظر داشت.
وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرده است: ما میدانیم که برجام باعث شده آنها بتوانند به کارزار ترور خود را ادامه دهند. چرا که پول و منابع مورد نیازشان را تامین میکند. ما امیدواریم که اروپاییها به ما بپیوندند.
او در ادامه گفته است: اما اشتباه نکنید. آمریکا در سه سال گذشته کارزار علیه ایران را رهبری کرده و بسیار موفقیتآمیز بوده است. اوضاع حکومت الان خوب نیست. فکر میکنم میزان ثروتی که ایران از محروم شده الان در حدود ۷۰ میلیارد دلار است، میزانی که حکومت روحانیون دزد سالار دسترسی به آن را از دست داده است.
این در حالی است که امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در سخنرانی مجازی خود در مجمع عمومی سازمان ملل از راهبر فشار حداکثری آمریکا علیه ایران انتقاد کرد و گفت این راهبر در دستیابی به اهدافش ناکام بوده است.
رئیس جمهوری فرانسه اظهار داشت، راهبرد فشار حداکثری (آمریکا) که در چند سال گذشته در جریان بوده است، تا الان به فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه پایان نداده و نمیتواند این اطمینان را بدهد که ایران به سلاح هستهای دست نخواهد یافت.
امانوئل مکرون تاکید کرد که در چارچوب برجام میبایست ظرفیتهای جدید ایجاد کرد تا اطمینان حاصل شود که ایران به سلاحهای هستهای دست نخواهد یافت و به برنامه موشکهای بالستیک ایران و همچنین تلاشهایش برای بی ثبات کردن منطقه رسیدگی شود.
ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان در ۱۳۹۴ در وین به توافقی موسوم به برجام برای حلوفصل ابهامات برنامه هستهای ایران دست یافتند که براساس آن ایران برخی از فعالیت های هستهایش را محدود کرد و در مقابل تحریمهای هستهای علیه تهران تعلیق شد.
دونالد ترامپ که بارها این توافق را «بدترین» توافق در تاریخ آمریکا توصیف کرده، در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد و تحریمها علیه ایران را بازگرداند.