یک مقام ارشد ایالات متحده روز جمعه گفت که وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد برای اعمال فشار بر ایران جهت مجبور کردن مقامهای ایرانی به بازگشت به میز مذاکره، یک «نقشه راه دیپلماتیک» طراحی کند.
به گفته این مقام ارشد، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، همچنین قصد دارد روز دوشنبه آینده از متحدان اروپایی ایالات متحده و دیگر کشورها درخواست کند تا از این طرح پشتیبانی کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، برایان هوک، مشاور ارشد سیاسی ایالات متحده، در این باره گفت که آقای پومپئو قرار است روز دوشنبه در اولین سخنرانی سیاست خارجی خود خواستار حمایت گسترده کشورها از سیاست مقابله علیه «کلیت تهدیدهای ایران» شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اخیراْ با تأکید بر اینکه حکومت ایران پس از توافق هستهای نیز به گسترش برنامه موشکهای بالیستیک و همچنین «حمایتش از تروریسم» ادامه دادهاست، خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها را اعلام کرد.
برایان هوک روز جمعه گفت مقامات ایالات متحده امیدوارند فشارهای دوباره اقتصادی حاصل از تحریمهای جدید منجر به برگشت ایران به میز مذاکره شود؛ همانطور که چند سال پیش انجام شد و به توافق هستهای ۲۰۱۵ انجامید.
دونالد ترامپ اعلام کرده که از نظر او برجام «توافق بدی» است و باید سعی کرد در توافقی دیگر امتیازات بیشتری از ایران گرفته شود.
برایان هوک در ادامه اظهاراتش با اشاره به این امر گفت واشینگتن به دنبال یک راه حل دیپلماتیک با ایران است و تحریمها بخشی از آن هستند.
هوک به خبرنگاران گفت: «هدف تلاشهای ما این است که همه فشارهای لازم را بیاوریم تا ایران رفتار خود را تغییر دهد و چارچوب جدیدی را دنبال کند که بتواند نگرانیهای ما را برطرف نماید.»
وی افزود: «بسیار مایل هستیم که یک نوع دیپلماسی با سرعت بالا داشته باشیم که بسیار متمرکز و بسیار مصمم به سمت به اهداف امنیت ملی ما پیش برود.»
او ادامه داد: «نیاز به یک چارچوب جدید داریم … که به کلیت تهدیدهای ایران بپردازد.»
به نوشته رویترز، یک مقام ارشد اروپایی که کشورش از طرفهای برجام است، روز جمعه گفت کشورش نگران آن است که دولت دونالد ترامپ بخواهد «به جای مذاکره به دنبال فشار حداکثری و ایده نمایش بیرحمانه قدرت باشد.»
این مقام ارشد که نام او ذکر نشده افزود: «ما میگوییم که باید یک روش مذاکرهای دنبال شود، اما اگر آنها صرفاً به دنبال فشار حداکثری و ایده نمایش بیرحمانه قدرت باشند، و معتقدند که این روش کار خواهد کرد، زیرا معتقدند که با کره شمالی نتیجه داد، آنوقت مشکل عمدهای خواهیم داشت.»
با وجود خروج آمریکا از برجام، سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان در روزهای اخیر ضمن تأکید بر تمایلشان برای حفظ برجام، گفتهاند برای محافظت از مراودات تجاری شرکتهای خود با ایران تمامی تلاش خود را به کار خواهند گرفت.
در همین راستا، کمیسیون اروپا روز جمعه ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد که روند احیای «مقررات بازدارنده» را برای محافظت از منافع شرکتهای اروپایی در ایران در مقابل تحریمهای ایالات متحده آغاز کرده است.