وزیران خارجه و خزانهداری آمریکا از موضعگیری کشورهای اروپایی و متحدان ایالات متحده در قبال جمهوری اسلامی و نیز روند کارزار موسوم به «فشار حداکثری» ابراز خشنودی کردهاند.
در جریان کنفرانس خبری روز سوم مهر ماه، در حالیکه دونالد ترامپ از تعلیق ورود مقامهای ارشد جمهوری اسلامی و بستگان آنها به ایالات متحده خبر داد، استیو منوچین و مایک پومپئو نیز در مورد ایران اظهاراتی را بیان کردند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، گفته «ما هفته مطلوبی داشتیم؛ دیدیم که اروپاییها در قبال حملات به عربستان سعودی موضع گرفتند و بهروشنی ایران را متهم کردند، همانطور که من و رئیسجمهوری ترامپ گفته بودیم، اکنون آنها نیز به ما ملحق شدهاند تا اظهار کنند که برجام کارآمد نیست و مشکلات جهان را حل نمیکند، و در خاورمیانه ثبات ایجاد نمیکند».
آقای پومپئو همچنین از دیدارهای انجامشده با متحدان ایالات متحده در غرب آسیا ابراز رضایت کرده و گفته «ما صلح میخواهیم. ما بهدنبال یک راهحل صلحآمیز با جمهوری اسلامی ایران هستیم. امیدواریم در این مسیر قرار بگیریم».
وزیر خارجه ایالات متحده در عین حال تاکید کرده در نهایت با ایران است که تصمیم بگیرد خود را در چه مسیری قرار دهد.
رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا اول مهر ماه در بیانیه مشترکی اعلام کردند که ایران را مسئول حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی میدانند. پیشتر آمریکا و عربستان نیز تهران را مسئول دانسته بودند.
حوثیهای یمن گفتهاند آنها حملات را انجام دادهاند و جمهوری اسلامی نیز اتهامها علیه خود را رد کردهاست.
آقای روحانی بیانیه اروپاییها را «اتهامزنی بیاساس به جمهوری اسلامی ایران» توصیف و از آن انتقاد کرده است.
مقامهای ایران میگویند خروج دولت ترامپ از «برجام» نقض تعهدات بینالمللی آمریکاست و بدون بازگشت به این تعهدات مذاکرهای صورت نخواهد گرفت. آنها نیز بهمانند مقامهای ایالات متحده، گفتهاند انتخاب با آمریکاست.
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، نیز در روز چهارشنبه از روند تحریمها و کارزار موسوم به «فشار حداکثری» علیه تهران ابراز رضایت کرد.
آقای منوچین گفته واشینگتن «با تمامی متحدان خود مذاکرات خوبی داشته» و «اروپاییها به روشنی گفتهاند هیچکاری بدون رضایت ما انجام نخواهند داد».
رهبران اروپا در دو روز گذشته تلاش کردند تا حسن روحانی و دونالد ترامپ رو در رو دیدار و گفتوگو کنند.
حسن روحانی گفته است تا زمانی که فشارها ادامه دارد مذاکرهای صورت نخواهد گرفت: «بر همگان ثابت شده که آمریکا به تعهدات خود پشت میکند و اروپا از اجرای تعهدات خودش ناتوان است. ما هنوز بر عهد خود به برجام بر جای ماندهایم اما صبر ایران هم حدی دارد».
پیشتر عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران، نیز در مصاحبهای با ایندیپندنت، گفته بود راهکار جمهوری اسلامی در قبال «کارزار فشار حداکثری» آمریکا، «مقاومت حداکثری» است و اگر فشارهای اقتصادی به نظامی تبدیل شود، «ما هم به مقاومت نظامی روی میآوریم».
دونالد ترامپ روز چهارشنبه گفته «ایرانیها هرگز به یک کشتی آمریکایی حمله نخواهند کرد».
دولت دونالد ترامپ بهار سال پیش از از توافق هستهای شکل گرفته با ایران در دولت اوباما، خارج شد و تحریمهای شدیدی را علیه تهران اعمال کرد. طی ماههای گذشته تنشها و تحریمها روندی فزاینده یافتهاست.