لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۴۹

پومپئو: خروج آمریکا از سوریه تاثیری بر سیاست مقابله با ایران و داعش ندارد


مایک پومپئو
مایک پومپئو

وزیر خارجه آمریکا می‌گوید، برنامه خروج ایالات متحده از سوریه، تغییری در نبرد علیه گروه موسوم به حکومت اسلامی، و مقابله با جمهوری اسلامی ایران، ایجاد نخواهد کرد.

مایک پومپئو ۱۷ دی ماه در گفت‌وگویی با شبکه سی‌ان‌بی‌سی گفته‌است، خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، تغییری در «تعهدات» کشورش برای نابودی داعش و جلوگیری از نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه نمی‌گذارد.

آقای پومپئو پیش از سفر به غرب آسیا به سی‌ان‌بی‌سی گفته است برنامه خروج نیروهای آمریکایی از سوریه یک «تغییر تاکتیکی» است و نه تغییر تعهد ایالات متحده «برای نابودی خلافت داعش».

او در عین حال افزوده است «هیچ تغییری در راهکارهای ما برای مقابله با ایران نیز ایجاد نشده‌است».

وزیر خارجه آمریکا در عین حال در جمع خبرنگاران نیز بر این موضوعات تاکید کرده‌است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه او می‌گوید برای مقابله با داعش و جمهوری اسلامی ایران، یک ائتلاف منطقه‌ای شکل خواهد گرفت: «این ائتلافی‌ست که می‌داند بزرگ‌ترین تهدیدها -تروریسم و جمهوری اسلامی ایران- چیزهایی هستند که ما باید به‌طور مشترک با آن‌ها مقابله کنیم».

مایک پومپئو در مجموع به هشت کشور عربی سفر خواهد کرد. بنا بر بیانیه‌ای که وزارت خارجه آمریکا منتشر کرده این هشت کشور عبارت هستند از: اردن، مصر، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، عربستان سعودی، عمان و کویت.

بنا بر این بیانیه موضوع ایران در نشست‌ها و گفت‌وگوهای پیش‌رو با مقام‌های مصر، بحرین، قطر و عربستان سعودی مطرح خواهد شد.

وزارت خارجه آمریکا، ایران را «در صدر فهرست دولت‌های حامی تروریسم» قرار داده‌است. وزارت خارجه ایران این اتهام را «تلاش بی‌حاصل آمریکا برای انحراف افکار عمومی بین‌المللی از حمایت‌ها و نقش این کشور در ایجاد، گسترش و حمایت از گروه‌های تروریستی در جهان، به‌ویژه در خاورمیانه» توصیف کرده‌است. تهران می‌گوید به‌درخواست دمشق و «برای مقابله با تروریسم» وارد کارزار سوریه شده‌است.

چندی پیش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، تصمیم قطعی خود مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را اعلام کرد؛ این موضوع با واکنش‌های گسترده‌ای روبه‌رو شد و کناره‌گیری انتقادآمیز جیمز متیس، وزیر دفاع، را در پی داشت.

واکنش‌ها خود با انتقاد ترامپ روبه‌رو شد که گفته است خروج آمریکا «هوشمندانه» و «در یک بازه زمانی» انجام می‌گیرد.

خروج آمریکا و مسئله نبرد با باقی‌مانده گروه موسوم به حکومت اسلامی نگرانی‌های مختلفی را ایجاد کرده‌است. احتمال حمله ترکیه به شبه‌نظامیان کرد در شمال سوریه موضوع دیگری‌ست که به آن اشاره می‌شود. حضور جمهوری اسلامی در سوریه و احتمال ایجاد یک مسیر «بی‌مانع» بین ایران، عراق، سوریه، و در نتیجه «گسترش نفوذ» آن در منطقه، موضوع دیگری‌ست که این روزها از آن سخن به میان آمده‌است.

در همین راستا نیز دو مقام ارشد و نزدیک به ترامپ، یعنی جان بولتون، مشاور امنیت ملی و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، مذاکرات و رایزنی‌هایی را در غرب آسیا آغاز کرده‌اند.

روز یک‌شنبه جان بولتون، اعلام کرد خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، در روندی «آهسته‌تر» انجام می‌شود، و این امر نیز مشروط به شکست باقیمانده‌های گروه حکومت اسلامی (داعش) و گرفتن «تضمین» از ترکیه برای خودداری از حمله به کردهای سوریه است.

اسوشیتدپرس نیز به نقل از آقای بولتون می‌گوید همچنان شماری در حدود ۲۰۰ تن از نیروهای آمریکایی در اطراف تنف -در کشور سوریه، در مثلث مرزی بین آن کشور، عراق و اردن- باقی خواهند ماند تا جلوی نفوذ ایران گرفته شود.

مایک پومپئو نیز در گفت‌وگو با سی‌ان‌بی‌سی اظهار کرده است «اردوغان به رئیس‌جمهوری ترامپ قول داده که ترکیه پس از خروج ما به نبرد با داعش ادامه خواهد داد». وزیر خارجه آمریکا در عین حال تاکید کرده آنکارا «تضمین» می‌کند که متحدان ائتلاف به رهبری واشینگتن در سوریه، تحت حفاظت خواهند بود.

سی‌ان‌بی‌سی، خبرگزاری فرانسه، وزارت خارجه آمریکا، اسوشیتدپرس|ت|خ
XS
SM
MD
LG