مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه،۳۰ بهمنماه، گفت که مقامات واشینگتن آماده گفتوگو با ایران «در هر زمانی» هستند، اما پیش از آن لازم است که جمهوری اسلامی رفتار خود را «اساساً» تغییر دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای پومپئو که در سفری رسمی در قاره آفریقا به سر میبرد اضافه کرد که در هر صورت پیش از برآورده شدن این شرط کارزار فشار حداکثری علیه ایران ادامه خواهد یافت.
او پیش از پرواز به عربستان سعودی، در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی، در مورد ایران به خبرنگاران گفت: «عجلهای نداریم، کارزار فشار همچنان ادامه دارد. این تنها یک پیکار فشار اقتصادی نیست… بلکه به انزوا کشاندن از طریق دیپلماسی هم جزء آن است.»
مقامهای آمریکایی همواره خواستار مذاکره با ایران شدهاند، اما در حالی که دولتیان جمهوری اسلامی برچیده شدن تحریمها را پیششرط آغاز هرگونه مذاکرهای ذکر میکنند، آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به بنیانگذار جمهوری اسلامی گفته است که «امام مذاکره با آمریکا را ممنوع کرد و من هم ممنوع میکنم.»
با وجود این اعلام ممنوعیت، روز گذشته کریس مورفی، سناتور سرشناس دموکرات آمریکایی، دیدار خود با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ را تأیید کرد.
کریس مورفی میگوید در دیدارش با محمدجواد ظریف خواسته است نیروهای نیابتی ایران در عراق کنترل شوند، آمریکاییهایی که «غیرقانونی» در ایران زندانی شدهاند، آزاد شوند، و از حوثیهای یمن خواسته شود در مسیر کمکهای انساندوستانه به مردم یمن مانع ایجاد نکنند.
همزمان عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز با انتشار توئیتی دیدار ظریف و آقای مورفی را تایید کرده و نوشته است ظریف همواره گفته که با برخی اعضای کنگره آمریکا که از او درخواست ملاقات میکنند، دیدار و «دیدگاههای ایران و واقعیات منطقه» را تشریح میکند.
تاکنون خبری در مورد مخالفت یا موافقت علی خامنهای با دیدارهای ظریف با «اعضای کنگره آمریکا» منتشر نشده است.
روز گذشته خبرنگاران از مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در مورد دیدار ظریف و مورفی هم سؤال کردند و او ضمن اظهار اینکه محمدجواد ظریف «وزیر خارجه کشوری است که بزرگترین حامی دولتی تروریسم و یهودستیزی در جهان است» گفت: «اگر دیداری صورت گرفته، نمیدانم چه حرفهایی رد و بدل شده، اما امیدوارم که به تقویت سیاست خارجی آمریکا بینجامد، نه [تقویت] خود آنها.»
دولت آمریکا خواستار تغییر سیاست منطقهای جمهوری اسلامی و توقف برنامههای هستهای و موشکی ایران است.
دونالد ترامپ پیش از این در پیامهای خود نوشته است که «درخواست ایالات متحده از ایران ساده است: نه سلاح اتمی و نه حمایت از ترور.»