مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه ۲۰ دیماه طی یک سخنرانی در دانشگاه آمریکایی قاهره به تبیین سیاست و خطمشی دولت آمریکا در مورد خاورمیانه پرداخت.
او بخش بزرگی از سخنرانی خود را به مسئله مقابله با گسترش نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه اختصاص داد.
وزیر خارجه آمریکا چهارشنبه شب پس از توقف در اردن و عراق وارد قاهره، پایتخت مصر، شد.
آقای پومپئو در آغاز سخنرانیاش تاکید کرد که «آمریکا نیرویی برای پیشبرد خیر و نیکی در خاورمیانه است».
وی زبان به انتقاد از سیاست خارجی باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده، گشود و گفت که دولت او رویکردی «سادهلوحانه و پر واهمه» در مواجهه با طغیانهایی که خاورمیانه را در خود گرفت پیشه کرده بود.
به گفته پومپئو، «سوءبرداشتهای» دولت اوباما از وضعیت خاورمیانه «عواقب سنگینی» بهبار آورده است.
وزیر خارجه آمریکا گفت ایالات متحده تحت ریاست دونالد ترامپ توانسته است در کمتر از دو سال نقش سنتی خود را به عنوان «نیروی نیکی» در خاورمیانه احیاء کند.
پومپئو با بیان اینکه «ما پیش از این خشونت و شدت اسلام تندرو را دستکم گرفته بودیم» گفت که دولت پیشین آمریکا در این زمینهها فعال نبوده است.
او در ادامه گفت: «زمانی که مردم ایران در سال ۸۸ به پا خاستند» آمریکا اقدامی انجام نداد.
اشاره این مقام آمریکایی به اعتراضات پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ است که در آن محمود احمدی نژاد به عنوان فرد پیروز معرفی شد. میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دیگر نامزدهای این انتخابات، نتیجه اعلام شده را ناشی از «تقلب سازماندهی» شده دانسته و آن را رد کردند.
در اعتراضهای این سال که ماهها به درازا کشید، دهها نفر کشته و هزاران نیز بازداشت شدند. دولت باراک اوباما سرکوب معترضان توسط نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی را محکوم کرد و از دولت جمهوری اسلامی خواست تا به صدای مخالفان گوش بدهد.
رهبران این اعتراضات از اواخر سال ۱۳۸۹ حصر خانگی شدند که این حصر همچنان ادامه دارد، گرچه برخی گزارشهای تایید نشده حاکی از برداشتن برخی محدودیتها برای آنهاست.
۱۱ فوریه (۲۲ بهمن) ۴۰ سال پیش روزی است که این رژیم بیرحم سر کار آمد. دولت ترامپ در کنار مردم ایران میایستد، چون آنها به دنبال آزادی و پاسخگویی هستند که شایستگی آن را دارند.وزیر خارجه آمریکا
«آمریکا کنار مردم ایران میایستد»
وزیر خارجه آمریکا در سخنان روز پنجشنبه خود گفت: ۱۱ فوریه (۲۲ بهمن) ۴۰ سال پیش روزی است که این رژیم بیرحم سر کار آمد. دولت ترامپ در کنار مردم ایران میایستد، چون آنها به دنبال آزادی و پاسخگویی هستند که شایستگی آن را دارند.
به گفته وی، وقتی آمریکا عقبنشینی میکند هرج و مرج بوجود میآید. زمانی که آمریکا باعث شرم خودش میشد پایان یافته است.
پومپئو تاکید کرد که آمریکا از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ توانسته است روابطش را با کشورهای خاورمیانه بازسازی، و با ادعاهای دشمنانش و حقیقت زشت اسلام افراطی مقابله کند.
وزیر خارجه آمریکا افزود: «رئیسجمهور ترامپ چشم بستن بر اقدامات ایران را از بین برد، داریم با همپیمانان کار میکنیم تا با اقدامات انقلابی رژیم ایران مقابله کنیم».
وی در عین حال خواستار مقابله بیشتر کشورهای مختلف با «فعالیتهای پلید» جمهوری اسلامی شد.
آقای پومپئو به نقش ایران در خاورمیانه تاخت و تهران را متهم کرد که نفوذ مخربش را در یمن، عراق و لبنان گسترش داده است.
وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که آمریکا به دنبال آن است تا «حتی یک نظامی ایرانی هم در سوریه نماند».
او گفت رژیم جمهوری اسلامی «نفوذ سرطانی خود را به سوریه و یمن و لبنان گسترش داد. حزبالله لبنان زرادخانهای از راکت گرد آورد و اسرائیل را هدف گرفت و بشار اسد، مردم عادی کشورش را با گاز سارین هدف قرار داد. ما آن را محکوم کردیم اما کار دیگری نکردیم».
او تأکید کرد که آمریکا «با استفاده از دیپلماسی و همکاری با همپیمانانش کاری میکند که حتی یک نظامی ایرانی هم در سوریه نماند».
تحریمهای اقتصادی ایالات متحده علیه رژیم ایران قویترین تحریمها در تاریخ هستند، و تا وقتی رژیم ایران سیاستهایش را که ایالات متحده و جامعه بینالمللی را تهدید میکند تغییر ندهد این تحریمها تشدید خواهد شد.
وزیر امور خارجه آمریکا ضمن انتقاد از «بیعملی» آمریکا طی سالهای گذشته، قول داد که رویکرد ایالات متحده تغییر کرده و دیگر «هراس» نخواهد داشت.
آقای پومپئو در ادامه با اشاره به خروج ایالات متحده از برجام گفت: برجام «قولهای کاذب» میدهد و تحریمهایی که بر اساس برجام برچیده شد هیچگاه نباید برچیده میشد.
وزیر خارجه آمریکا افزود: تحریمهای اقتصادی ایالات متحده علیه رژیم ایران قویترین تحریمها در تاریخ هستند، و تا زمانی که رژیم ایران سیاستهایش که ایالات متحده و جامعه بینالمللی را تهدید میکند تغییر ندهد این تحریمها تشدید خواهد شد.
او در ادامه چند کشور عربی از جمله امارات، عربستان، کویت، عمان و اردن را نام برد که به گفته او، همگی در «مهار توسعهطلبی» جمهوری اسلامی مشارکت کردهاند.
مایک پومپئو گفت که تلاشها برای مهار ایران به خاورمیانه ختم نمیشود و «از کره جنوبی تا لهستان» همگی به «کارزار جهانی ترور» کمک کردهاند.
وزیر خارجه آمریکا بر ریشهکن کردن کامل داعش تأکید کرد اما گفت که همپیمانان آمریکا باید در این راستا فعالتر شوند.
به گفته مایک پومپئو، تا زمانی که تهران مانند «یک کشور عادی» رفتار نکند و تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران به خط مشی خود ادامه بدهد امنیت در منطقه برقرار نخواهد شد.
او در این زمینه به ۱۲ شرطی که پیشتر اعلام کرده بود اشاره کرد و گفت که این شروط همچنان پابرجا هستند.
مقامهای ایرانی عمل کردن به این شروط را «ناممکن» توصیف کردهاند.
او افزود که ما به عراق کمک کردیم تا از نفوذ ایران بکاهند و این روند ادامه خواهد یافت.