وزیر خارجه آمریکا با تأکید بر اینکه «فشارهای حداکثری بر رژیم ایران» ادامه خواهد یافت، در واکنش به انتصاب فرمانده جدید سپاه پاسداران که از او به عنوان «یک چهره تندرو» یاد میشود گفت تفاوتی بین او و سایر مقامهای جمهوری اسلامی نمیبیند.
مایک پومپئو روز دوشنبه دوم اردیبهشت در نشستی خبری که برای اعلان پایان معافیت خریداران نفت ایران برگزار شد اعلام کرد: «فشار حداکثری بر رژیم ایران یعنی فشار حداکثری؛ به همین دلیل است که ایالات متحده هیچ استثنایی برای خریداران نفت ایران قائل نخواهد شد».
یکی از خبرنگاران نظر آقای پومپئو را درباره انتصاب حسین سلامی به فرماندهی سپاه پاسداران پرسید که به گفته این خبرنگار، «در ایران به خاطر تندروی ضدآمریکاییاش از او تمجید میشود». وزیر خارجه آمریکا در پاسخ گفت: «شما از فرمانده جدید سپاه پاسداران با توصیف تندرو یاد کردید. چنین توصیفهایی اغلب معنایی ندارند».
وی در توضیح گفت: «مسئله این است که هر مقام ایرانی، از جمله رئیسجمهور روحانی یا وزیر خارجه ظریف، عقیده بنیادین رژیم را قبول کرده و به آن گردن گذاشته است. اگر شما از اقدامات قاسم سلیمانی در عراق حمایت میکنید، یا فعالیتهای نیروی قدس و حزبالله و حماس مورد حمایت شماست، اینها قطعا علیه آن چیزی است که آمریکا به عنوان هدف خود تعریف کرده است».
حسین سلامی که روز یکشنبه از سوی رهبر جمهوری اسلامی به عنوان فرمانده کل سپاه پاسداران منصوب شد، از سوی رسانهها به عنوان «چهرهای بسیار تندرو» معرفی شده و بارها اسرائیل را به نابودی، و اروپا را به افزایش برد موشکهای جمهوری اسلامی تهدید کرده است.
آمریکا از هیچ گروه ایرانی خارج از ایران حمایت نمیکند
در نشست خبری روز دوشنبه خبرنگاری نیز از مایک پومپئو درباره دیدار هفته گذشتهاش با شماری از ایرانیان در شهر دالاس پرسید و مشخصا به «سازمان مجاهدین خلق» اشاره کرد.
آقای پومپئو با تأکید بر اینکه سیاست آمریکا حمایت از گروهی خاص نیست گفت: «ما از هیچ گروهی در خارج [از ایران] حمایت نمیکنیم بلکه از مردم ایران حمایت میکنیم».
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: «بارها از من درباره گروههای ایرانی خارج از ایران سوال میشود. از جمله درباره سازمان مجاهدین خلق. در همین جلسهای که با برخی از ایرانیان داشتم نیز تأکید کردم که ما از مردم ایران حمایت میکنیم نه از گروهی خاص. این سیاست دولت آمریکا است».
آقای پومپئو در نشست دالاس گفته بود هدف ایالات متحده تغییر رژیم در ایران نیست بلکه خواستار تغییر رفتار رژیم ایران و برآورده شدن ۱۲ شرطی ست که پیشتر مطرح کرده است.
وی در نشست خبری روز دوشنبه خود نیز با تکرار همین موضوع گفت: «اگر این ۱۲ شرط برآورده شود که خوشحال خواهیم شد با کشوری نرمال بار دیگر تعامل داشته باشیم. اگر هم برای مذاکره درباره آن ۱۲ شرط به پای میز بیایند باز هم عالی خواهد بود».
مایک پومپئو در عین حال هشدار داد با اینکه آمریکا سیاست تغییر رژیم را دنبال نمیکند، «اما اگر قاسم سلیمانی جایی کاری بکند، یا رهبران ایران یا شبهنظامیان مورد حمایت ایران کاری بکنند، واکنش آمریکا بسیار جدی خواهد بود».