مقامهای وزارت نفت ایران از اوجگیری مصرف روزانه خانگی گاز به ۶۰۰ میلیون متر مکعب خبر دادهاند که معادل ۷۱ درصد از گاز تزریقی به شبکه گاز است.
همزمان برخی گزارشها حاکی از افت فشار گاز در برخی استانهای کشور در پی سرمای شدید هوا است.
حسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران، روز یکشنبه ۲۵ آذرماه اعلام کرد روز گذشته حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق شده که از این مقدار حدود ۶۰۱ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شد که ۷۱ درصد از کل گاز تحویلی به شبکه را شامل میشود.
او دقیقا توضیح نداد بدون در نظر گرفتن بخش تجاری و صنایع کوچک، مصرف خانگی گاز چه مقدار بوده است؛ اما با ورود توده سرما به شمال کشور، مقامهای ۱۵ استان اعلام کردند برای «مدیریت مصرف انرژی» مدارس در این استانها تعطیل هستند.
در حالی که آمارهای رسمی وزارت نفت نشان از توقف رشد تولید گاز از سال ۱۴۰۱ دارد، مقامهای برخی استانها در ادامه موج سرما و کمبود احتمالی گاز اعلام کردند ادارات و مدارس در روز دوشنبه ۲۶ آذر نیز تعطیل خواهند بود.
همچنین خبرگزاری ایسنا گزارش داده همه پالایشگاههای گازی ایران با «ظرفیت کامل» در حال فرآوری گاز خام هستند و در برخی استانها مانند آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و اردبیل فشار گاز افت کرده و خطر «قطع گاز» در استانهای شمالی مانند مازندران، گلستان و خراسان شمالی نیز وجود دارد.
روز یکشنبه مدیرعامل شرکت گاز مازندران در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم افت فشار گاز در تعدادی از شهرهای این استان را تأیید کرد.
این در حالی است که موج سرمای شدید نیمه شمالی ایران را فرا گرفته است و دمای هوا در برخی شهرهای خراسان به منفی ۱۵ درجه سانتیگراد رسیده است.
یک گزارش رسمی وزارت نفت که سهشنبه هفته گذشته به دست رادیو فردا رسید، نشان میدهد از سال ۱۴۰۱ تولید گاز خام کشور هیچ رشدی نداشته و از طرفی، تزریق گاز در فصول گرم سال به تاسیسات ذخایر زیرزمینی برای برداشت در فصول سرد سال به شدت کاهش یافته است.
دولت مسعود پزشکیان به زغم تایید افت تزریق گاز به تاسیسات زیرزمینی «شوریجه» و «سراجه»، تاکنون توضیح نداده چرا تزریق گاز به این تاسیسات در بهار و تابستان افت کرده و چرا به رغم کسری شدید گاز، صادرات آن به ترکیه و عراق کماکان ادامه دارد.
با آغاز زودهنگام سرما، آقای موسوی گفته است مصرف گاز خانگی، تجاری و صنایع کوچک نسبت به دور مشابه پاسال ۱۷ درصد افزایش یافته است.
او توضیح نداد که هماکنون وضعیت مصرف گاز صنایع بزرگ به چه صورت است.
صنایع بزرگ، شامل پتروشیمیها، فولاد، سیمان، نیروگاههای برقی و غیره روزانه به دستکم ۵۰۰ میلیون متر مکعب گاز دارند، در حالی که روز گذشته ۸۰۵ میلیون متر مکعب گاز به شبکه تزریق شده که ۶۰۱ میلیون متر مکعب آن به مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک رسیده و به غیر از تلفات سنگین گاز در شبکه فرسوده ایران، دقیقا مشخص نیست چه میزان از این رقم نیز برای صادرات به ترکیه و عراق اختصاص یافته و نهایتا چه میزان گاز برای تحویل به نیروگاههای برقی و صنایع عمده و پتروشیمیها باقی مانده است.
مقامات جمهوری اسلامی همچنین توضیح نمیدهند چرا تولید گاز خام ایران (گاز تولیدی از میادین قبل از پالایش و تفکیک انواع گازها) طی سه سال گذشته رشدی نداشته و چرا کماکان روزانه ۸۰ میلیون متر مکعب گاز تولیدی کشور در همان مرحله تولید، انتقال و توزیع تلف میشود.