فرمانده کل سپاه پاسداران به استفاده از نیروهای بازنشسته این نیرو برای سرکوب اعتراضات زن، زندگی، آزادی اذعان کرد و گفت که این نیرو در جریان اعتراضات «بازنشستگان سپاه» را «سازماندهی» و به «میدان» اعزام کرده است.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران روز پنجشنبه ۶ مهر ماه طی سخنانی در جمع «بازنشستگان و وابستگان» این نیرو، اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» را «اغتشاشات» خواند و خطاب به فرماندهان و نیروهای بازنشسته سپاه گفت: «شما الان هم در میدان هستید» و «اغتشاش که میشود، شما هستید، مراجعه میکنید، سازماندهی میشود و میروید.»
فرمانده سپاه پاسداران تاکید کرد که بازنشستگان فعلی این نیرو در تمام «۴۵ سال» دوره استقرار جمهوری اسلامی، هم در جنگ و هم در برخورد با اعتراضات فعال بودهاند.
سلامی خطاب به فرماندهان و نیروهای بازنشسته سپاه درباره ماههای آغازین اعتراضات زن، زندگی، آزادی، گفت: «سال گذشته در چنین روزهایی مشاهده کردید، چه غوغایی به پا کردند، چه امیدها بسته و چه تصورات، توهمات و رویاهایی داشتند و به فریب و شایعهها دلخوش کرده بودند.»
فرمانده سپاه پاسداران در ادامه با اشاره به آنچه «تفرقه» در میان مخالفان جمهوری اسلامی خواند، افزود: «امسال را هم ببینید» که «در سران و هواداران آنها چه تفرقه» و «آشفتگی» وجود دارد.
با این حال، فرمانده سپاه پاسداران در بخشی از اظهارات خود گفت: «دشمن شکست خورده اما دوباره از زاویه دیگری آمده است ولی سست، کم جان و افسرده شده است.»
اذعان فرمانده کل سپاه پاسداران در «سازماندهی و به کارگیری میدانی بازنشستگان سپاه» برای سرکوب اعتراضات زن، زندگی، آزادی در حالی است که حسین سلامی، یک سال پیش در تهدیدات خود علیه مخالفان جمهوری اسلامی، گفته بود: «با همین جوانانی که فریب شما را خوردهاند سراغ شما خواهیم آمد و ما با همین جوانان انتقام خواهیم گرفت.»
اشاره ضمنی فرمانده کل سپاه در این اظهارات به اقداماتی است که پیشتر حسین همدانی، از فرمانده ارشد سپاه پاسداران، آن را به عنوان یکی از روشهای سرکوب اعتراضات پس از انتخابات سال ۸۸ و سرکوب جنبش سبز عنوان کرده بود.
همدانی پیش از آنکه مهر ماه سال ۹۴ در سوریه کشته شود، طی یک مصاحبه با نشریه «جوان همدان» گفته بود: برای سرکوب اعتراضات جنبش سبز «۵ هزار نفر از کسانی که در آشوبها حضور داشتند ولی در احزاب و جریانات سیاسی حضور نداشتند بلکه از اشرار و اراذل بودند را شناسایی و در منزلشان کنترل میکردیم. روزی که فراخوان میزدند اینها کنترل میشدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند» و «بعد اینها را عضو گردان کردم.»
این فرمانده ارشد سپاه پاسداران همچنین گفته بود: «بعدا این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سر و کار دارند را پای کار بیاوریم.»
اذعان فرمانده کل سپاه پاسداران به «سازماندهی بازنشستگان سپاه» برای سرکوب اعتراضات یک سال اخیر در ایران، همچنین یادآور اقداماتی است که سپاه پاسداران و به ویژه نیروی قدس، شاخه برون مرزی سپاه، در جریان اعزام نیرو به سوریه طی دهه ۹۰ به اجرا گذاشت.
دستکم بخش قابل توجهی از نیروهای اعزامی از ایران به سوریه نیز براساس آنچه در معرفی و سوابق نیروهای کشته شده در سوریه در رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران منتشر شده است از «بازنشستگان سپاه پاسداران» بودهاند.
این نیروها که عمدتا تجربه حضور در جنگ ایران و عراق را داشتند هم در جریان سرکوب اعتراضات مردم سوریه علیه بشار اسد و هم در جریان جنگ سوریه در بسیاری مناطق فرماندهی میدانی نیروهای شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی را بر عهده داشتند.
همزمان طیف دیگری از بازنشستگان سپاه پاسداران البته طی دو دهه اخیر به ویژه پس از اعتراضات سال ۸۸ به طرح انتقاداتی به نوع حکمرانی و عکلکرد سپاه و دیگر دستگاههای حکومتی پرداختهاند که از جمله آنها حسین علایی، نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه است که سالها سمتهایی چون «قائم مقام وزیر دفاع» و «ریاست ستاد مشترک سپاه پاسداران» را نیز بر عهده داشت.
با این حال حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، در اظهارات روز پنجشنبه ۶ مهر ماه خود بر نقش «بازنشستگان سپاه» در سرکوب میدانی اعتراضات تاکید کرد و همزمان با طرح وعدههایی برای تامین بیشتر امکانات برای بازنشستگان سپاه پاسداران، به صراحت به نیاز سپاه به نیروهای بازنشسته نیز اشاره کرد.
فرمانده کل سپاه پاسداران خطاب به بازنشستگان این نیرو، گفت: «از شما به خاطر مجاهدتهای سالهای دور و نزدیک متشکریم و تلاش داریم مشکلات شما را رفع کنیم چون بهتر از شما نداریم» و تلاش میکنیم «تا رضایت شما را کسب کنیم چون اسلام همیشه به شما نیاز دارد.»
در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی بنابر اعلام سازمانهای حقوق بشری نزدیک به ۵۷۰ تن از معترضان از جمله دهها کودک و نوجوان به دست نیروهای حکومتی، از جمله نیروهای سپاه پاسداران، کشته شدند.
رادیو فردا تاکنون توانسته هویت ۳۷۳ تن از کشتهشدگان را تایید کند که دستکم ۵۸ نفر آنها کودک زیر ۱۸ سال و ۴۳ نفر هم زن هستند.این احراز هویت از طریق منابع مستقل رادیو فردا و نیز تماس با خانوادهها، نزدیکان کشتهشدگان و شاهدان عینی انجام گرفته است.
علاوه بر این صدها تن در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی با شلیک نیروهای حکومتی یا در اثر ضرب و جرح این نیروها، زخمی و مصدوم شدند و بخشی از این مصدومان در اثر شلیک نیروهای حکومتی با سلاحهای ساچهزن بینایی یک یا هر دو چشم خود را از دست دادند.
این آمارها غیر از بازداشت هزاران معترض در شهرهای مختلف ایران است، بازداشتهایی که همچنین ادامه دارد و در روزهای اخیر همزمان با «سالگرد مهسا امینی و آغاز اعتراضات» تشدید شده است.