کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه ظهر دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد با شمارش ۹۹.۸ درصد از آراء انتخابات ریاست جمهوری، ولادیمیر پوتین ۷۶.۷ درصد از آراء را به خود اختصاص داده است.
اِلا پامفیلووا، رییس کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه، همچنین میزان مشارکت در انتخابات روز یکشنبه را ۶۷.۴۷ درصد اعلام کرد که به گفته او، نشانگر حضور بیش از ۷۳ میلیون نفر در پای صندوقهای رأی است.
برآورد ستاد انتخابات روسیه نشاندهنده «بزرگترین پیروزی» ولادیمیر پوتین در یک انتخابات به شمار میرود و تعداد آراء اختصاصیافته به او نیز بیشترین میزان رأی برای یک نامزد انتخابات در دوران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است.
پیروزی ولادیمیر پوتین ۶۵ ساله در انتخاباتی که گزارشهای متعددی از تخلف در آن منتشر شده است، پس از ژوزف استالین، طولانی ترین دوران زمامداری در روسیه به شمار میرود.
پیش از برگزاری انتخابات روز یکشنبه، شماری از رسانهها به نقل از یک منبع مطلع در کاخ کرملین گزارش داده بودند که دولت انتظار مشارکتی ۷۰ درصدی دارد و پیشبینی میکند که ولادیمیر پوتین موفق به کسب هفتاد درصد از آرا دست یابد.
تخلفات انتخاباتی؛ از اجبار به رای دادن تا پخش کردن غذا برای رایدهندگان
نتیجه انتخابات اخیر روسیه از ماهها پیش قابل پیشبینی بود. رقیب اصلی آقای پوتین، الکسی ناوالنی، از رقابت در انتخابات منع شده بود. آقای ناوالنی در ماههای گذشته چندین تظاهرات بزرگ برنامهریزی کرده و کارزاری را برای مبارزه با فساد مقامهای دولتی پیش میبرد. او در ماههای گذشته بارها بازداشت شده و خود به دلیل محکومیت به اتهام اختلاس از شرکت در انتخابات منع شده بود. آقای ناوالنی خواستار تحریم انتخابات روز یکشنبه شده بود.
هواداران آقای ناوالنی در روز رأیگیری گزارش های متعددی از تخلفات انتخاباتی منتشر کردند.
برخی از رایدهندگان نیز در گفتوگو با رادیواروپای آزاد/رادیو آزادی از فشار کارفرمایانشان بر آنها برای رأی دادن خبر داده بودند. در همین حال برخی ناظران از تخلفات انتخاباتی از جمله پرکردن صندوق آرا، اجبار کارمندان دولتی به رأی دادن و همچنین پخش کردن غذا و نوشیدنی در حوزه های رأیگیری خبر دادند.
رییس کمیسیون مرکزی انتخابات درباره گزارشهایی در زمینه پرکردن صندوق با آراء تقلبی گفته است آرا در پنج حوزه رأیگیری باطل شده است اما در عین حال گزارشها درباره برخی رخدادها مانند حمله به ناظران انتخاباتی یا مسدود کردن برخی حوزههای رأیگیری را تکذیب کرد. روز یکشنبه ویدیوهایی دراینباره در فضای مجازی منتشر شده بود.
خانم پامفیلووا گفته است میزان تخلفات انتخاباتی در مقایسه با دوره پیشین کاهشی چشمگیر داشته است.
واکنشهای بینالمللی؛ حمایت متحدان و تردید غرب
رهبر چین، رئیس جمهوری ایران و رهبران شماری از کشورهای دیگر از جمله کسانی بودهاند که تا کنون با صدور پیامهایی این انتخاب دوباره را به آقای پوتین تبریک گفتهاند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در پیام خود به ولادیمیر پوتین با تبریک «پیروزی قاطعانه» او ابراز امیدواری کرده است همکاریهای دو کشور «در ابعاد دوجانبه، منطقهای و بینالمللی» تحکیم شود.
در طول هفت سال گذشته، دو کشور مهمترین حامیان حکومت بشار اسد در طول جنگ در سوریه بودهاند.
شی جینپینگ، رییس جمهوری چین، از جمله اولین رهبرانی بود که انتخاب دوباره ولادیمیر پوتین به مقام ریاست جمهوری را تبریک گفت. رهبر چین خود نیز اخیرا برای دومین بار برگزیده شده و پیشبینی میشود دوره ریاست جمهوری او تبدیل به مقامی مادام العمر شود.
همچنین رهبران قزاقستان، بلاروس، مصر و ونزوئلا این انتخاب دوباره را به آقای پوتین تبریک گفتند.
اما با افزایش تنش میان روسیه و کشورهای غربی، واکنش این کشورها به انتخابات روز یکشنبه متفاوت بود.
هایکو ماس، وزیرخارجه آلمان، با زیرسوال بردن عادلانه بودن این انتخابات گفت «مسکو متحدی سخت است» اما افزود که اتحادیه اروپا باید بتواند به گفتگو با روسیه ادامه دهد.
تنش در روابط با غرب؛ «برگ برنده پوتین»
در همین حال گروهی از تحلیلگران بر این باورند که تنش میان روسیه و غرب موجب افزایش محبوبیت ولادیمیر پوتین در داخل روسیه شده و او تبدیل به چهرهای شده است که از روسیه در مقابل دشمنان خارجی دفاع میکند.
ایالات متحده روز ۲۴ اسفند برخی دیگر از افراد و شرکتهای روس را به اتهام دخالت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ در فهرست تحریم ها قرار داد.
همچنین در آستانه برگزاری این انتخابات، مسمومیت یک جاسوس پیشین روس و دخترش در بریتانیا بسیار خبرساز شد.
سرگئی اسکریپال، فرد مسمومشده، حدود هفت سال پیش در میان جاسوسانی بود که آمریکا و روسیه معاوضه کردند. او سپس در بریتانیا خانهای خرید و در این کشور ساکن شد. در میانه اسفند ماه، عابری، او و دخترش را در حالت نیمههوشیار در یک مرکز خرید در سالزبری دیده و با پلیس تماس گرفته بود. او و دخترش، که مشخص نیست اساسا چرا هدف حمله قرار گرفتهاند، همچنان در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند و گفته میشود شرایطشان وخیم است.
ولادیمیر پوتین روز یکشنبه ساعتی پیش از نیمه شب در اولین واکنش به خبر مسمومیت آقای اسکریپال و دخترش، نقش داشتن دولتش در این رخداد را تکذیب کرد. سخنگوی کارزار انتخاباتی ولادیمیر پوتین یکی از دلایل رای بالا به رییس جمهوری روسیه را حاشیه سازی این موضوع دانست و گفت «ما باید از بریتانیا برای این موضوع تشکر کنیم چرا که نتوانستند یکبار دیگر ذهنیت مردم روسیه را درست تحلیل کنند».
بنا بر اعلام کمیته مرکزی انتخابات رقبای ولادیمیر پوتین در انتخابات روز یکشنبه به ترتیب این میزان آرا را کسب کردند: پاوِل گرودینین نامزد حزب کمونیست با کسب رتبه دوم، حدود ۱۲ درصد آرا را به خود اختصاص داد. ولادیمیر ژیرینوسکی که نامزد ملی گرایان افراطی بود، حدود شش درصد رای به دست آورد و تنها زن در این رقابت کسنیا سوبچاک که شخصیت شناخته شده تلویزیونی، خبرنگار و فرزند یک فعال سیاسی شناخته شده است، موفق به کسب ۱.۶۶ درصد آرا شد. ۴ نامزد دیگر کمتر از ۱ درصد را کسب کردند.
ولادیمیر پوتین میزان بالای آرای مردم را نشانه «اعتماد و امید» مردم روسیه دانست. او درباره احتمال تغییر در قانون اساسی برای شرکت دوباره در انتخابات ریاست جمهوری گفت فعلا برنامهای برای این کار ندارد.