شرکت خامنهای در جلسه اضطراری شورای عالی امنیت ملی
بنا به گفته برخی منابع خبری داخل ایران، جلسه اضطراری شورای عالی امنیت ملی با حضور آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و حسن روحانی، رئیسجمهور در حال برگزاری است.
هر چند این نخستین باری نیست که جلسات شورای عالی امنیت ملی با حضور رهبر جمهوری اسلامی تشکیل شده اما این امر یک روال عادی نیز نیست.
پیش از این کیوان خسروی، سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در ارتباط با این جلسه فوری گفته بود که این جلسه فوقالعاده شورای عالی امنیت ملی برای بررسی حمله به خودرو قاسم سلیمانی در بغداد برگزار میشود.
علی سیستانی: به سوی شرایطی دشوار میرویم
آیتالله علی سیستانی، مرجع تقلید شیعه در عراق، کشته شدن قاسم سلیمانی و مهدی المهندس و همراهانشان را محکوم کرد و از همه خواست «تا خویشتنداری به خرج دهند و عاقلانه عمل کنند.»
او هشدار داد که «عراق در حال رفتن به سوی شرایطی دشوار است.»
در سالهای اخیر گزارشهای متعددی از نفوذ قاسم سلیمانی در تصمیمات سیاسی در عراق مخابره شده است.
از جمله خبرگزاری آسوشیتدپرس چندی پیش از حضور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای برونمرزی سپاه پاسداران، در یک جلسه مقامات عالی امنیتی در «منطقه سبز» بغداد در مورد اعتراضات گسترده در این کشور خبر داده بود.
این خبرگزاری نوشته بود که طبق گفته دو مقام ارشد آشنا با محتوای جلسه محرمانه یادشده که نخواستهاند نامشان فاش شود قاسم سلیمانی به مقامهای عراقی گفته بود که «ما در ایران بلدیم با اعتراضات چگونه برخورد بکنیم.»
به نوشته آسوشیتدپرس، یک روز بعد از حضور سلیمانی در بغداد، درگیریها بین معترضان و نیروهای امنیتی در عراق بسیار شدیدتر شد و با شلیکهای تکتیراندازان ناشناس به سر و سینه تظاهرکنندگان، شمار کشتهشدگان از ۱۰۰ نفر گذشت. در کمتر از یک هفته نزدیک به ۱۵۰ معترض کشته شدند.»
بنا بر آن گزارش، قاسم سلیمانی در همان جلسه که مربوط به پیش از اعتراضات افزایش بنزین بود افزوده بود که «این اتفاق در ایران افتاد و ما آن را تحت کنترل آوردیم.»
آمادهباش در سفارتخانههای اسرائیل در کشورهای مختلف
رسانههای اسرائیل گزارش دادند که وزارت خارجه و دستگاههای امنیتی کشورشان به سفارتخانههایشان در جهان دستور دادهاند از بیم انتقام، در آمادهباش بالا قرار بگیرند.
بر اساس این گزارشها، در برخی از سفارتخانهها که «حساس» توصیف شدهاند، «تدابیر ویژه» برقرار خواهد شد. در همین حال، وزارت خارجه اسرائیل به رسانهها پاسخ داده که در خصوص «تدابیر امنیتی» اظهارنظر علنی نمیکند.
خامنهای فرمانده جدید نیروی قدس سپاه را منصوب کرد
پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در بغداد، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در حکمی اسماعیل قاآنی را به فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران منصوب کرد.
آیتالله خامنهای در حکم خود در این باره نوشته است که فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به سرتیپ اسماعیل قاآنی میسپارد «که در شمار برجستهترین فرماندهان سپاه» در جنگ ایران و عراق بوده «و در طول سالیان متمادی در نیروی قدس در کنار» قاسم سلیمانی بوده است.
درخواست وزیر خارجه بریتانیا برای «تنشزدایی»
به دنبال کشته شدن قاسم سلیمانی، دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا روز جمعه، از همه طرفها خواست تا به تنشزدایی روی آورند.
به گزارش رویترز، او در بیانیهای گفته است که «ما همیشه تهدید ستیزهجویانه نیروی قدس ایران به رهبری قاسم سلیمانی را به رسمیت شناختهایم» اما در عین حال افزوده است که «پس از مرگ وی، از همه طرفها میخواهیم تا تا به تنشزدایی روی بیاورند. درگیری بیشتر به نفع هیچیک از ما نیست.»
پیام تبریک جان بولتون
جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید، در پیامی نوشته است که «به همه دستاندرکاران حذف قاسم سلیمانی تبریک میگویم. این اقدام که از مدتها قبل در دست تهیه بوده، یک ضربه قاطع به فعالیتهای شریرانه نیروی قدس ایران در سراسر جهان است. امید است که این اولین قدم برای تغییر رژیم در تهران باشد.»
جان بولتون از مهمترین مقامهای مخالف حکومت ایران بود و بارها خواستار اقدامات شدید علیه جمهوری اسلامی ایران شده بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز ۱۹ شهریور امسال جان بولتون را از سمت مشاور امنیت ملی خود برکنار کرد.
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران با توصیف کشتهشدن قاسم سلیمانی به عنوان «خط قرمز» حکومت ایران گفته است «به طور قاطعانه در آینده نزدیک» به آمریکا پاسخ خواهیم داد.
ابراز تأسف رئیسجمهور عراق
السومریه نیوز نوشته است که برهم صالح، رئیسجمهور عراق، با صدور بیانیهای با تمجید از «نقش ابومهدی المهندس و قاسم سلیمانی در جنگ با داعش» از کشته شدن آنان ابراز تأسف کرده است.
برهم صالح همچنین با دعوت همه طرفها به خویشتنداری، گفته است: «ما این تجاوز را محکوم میکنیم.»
آمریکاییهای شاغل در شرکتهای نفتی، بندر بصره را «ترک کردهاند»
وزارت نفت عراق امروز، جمعه، اعلام کرد که وضعیت در تمامی میادین نفتی این کشور عادی است و تنها آمریکاییهای شاغل در شرکتهای نفتی خارجی، بندر بصره را ترک کردهاند.
پیش از این، سفارت آمریکا در بغداد، از شهروندان این کشور در عراق خواسته بود هر چه سریعتر این کشور را ترک کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت نفت عراق اشاره کرد اتباع دیگر کشورها که در شرکتهای نفتی کار میکنند، از این کشور خارج نشدهاند. در این حال، وزارت خارجه هلند از شهروندان این کشور در عراق خواست که در صورت امکان، شهر بغداد را به مناطق امن ترک کنند.
سربازان آلمانی در عراق میمانند
وزارت دفاع آلمان میگوید به سربازان این کشور که نیروهای عراقی را آموزش میدهند، دستور داده شده است که پایگاههای خود را ترک نکنند.
این دستور پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در بغداد صادر شدهاست.
در حال حاضر، ۱۳۰ سرباز آلمانی در پایگاههایی در تاجی و بغداد به سر میبرند.
در این ارتباط، کریستینا روتسی، سخنگوی وزارت دفاع آلمان، گفت که آموزش نیروهای عراقی همچنان ادامه خواهد یافت.