نرخ دلار در ایران ۴۳۰ تومان افزایش یافت
خبرگزاریها در ایران از افزایش ۴۳۰ تومانی نرخ دلار در روز شنبه، ۱۴ دی خبر میدهند.
این نخستین افزایش قیمت ارز پس از کشتهشدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس جمهوری اسلامی است.
به نوشته خبرگزاری ایلنا، صرافیهای بانکها از صبح امروز، قیمت دلار را برای فروش، ۱۳ هزار و ۳۸۰ تومان اعلام کردهاند که نسبت به روز گذشته ۴۳۰ تومان افزایش داشته است.
بهای نفت نیز در روز جمعه ۱۳ دی به دلیل نگرانی از اقدام تلافیجویانه ایران در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، و مختل شدن انتقال نفت از خاورمیانه به بازارهای جهانی افزایش یافت.
بهای نفت در بازار لندن با ۳.۷ درصد افزایش به ۶۸.۷۰ دلار در هر بشکه و در بازار آمریکا با ۳.۶ درصد افزایش به حدود ۶۳.۴۰ دلار رسید.
اینستاگرام صفحه علمالهدی و چند رسانه نزدیک به سپاه را مسدود کرد
بدنبال کشتهشدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس ایران و انتشار تصاویر و یدیوهایی از سوی شماری از کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام، این شبکه برخی از این تصاویر را حذف و شماری از حسابهای کاربری را مسدود کرد.
خبرگزاری مهر در گزارشی از مسدود شدن حساب کاربری احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد و اندکی بعد، از دسترس خارج شدن آن خبر داده است.
صفحه رسمی باشگاه خبرنگاران جوان و خبرگزاری تسنیم نیز همزمان با پوشش اخبار مربوط به کشتهشدن قاسم سلیمانی به طور کامل مسدود شدهاند.
شمار دیگری از کاربران شناختهشده اینستاگرام از جمله محمدعلی ابطحی، از فعالان اصلاحطلب، احمد خمینی، نوه روحالله خمینی و علیرضا جهانبخش، فوتبالیست ایرانی نیز از حذف پستهای خود در این زمینه از سوی اینستاگرام خبر دادهاند.
خبرگزاری فارس نوشته این موضوع باعث شده شماری از کاربران ایرانی شبکه اجتماعی اینستاگرام، خواستار «تحریم» این شبکه شوند.
اقدامات تلافیجویانه ایران «میتواند سایبری باشد»
یک مقام امنیت سایبری آمریکا نسبت به حملات تلافیجویانه ایران در زمینه سایبری در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی هشدار دارد.
کریستوفر کربز، مدیر امنیت سایبری در وزارت امنیت داخلی آمریکا، از شرکتها و سازمانهای دولتی خواست اطلاعات قبلی خود را درباره هکرهای وابسته به حکومت ایران بهروز کنند و به مراقبت شدید از سامانههای مهم بپردازند.
از سوی دیگر آسوشیتدپرس به نقل از چند کارشناس امنیت سایبری گزارش داده است که هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی ممکن است «به روال پیش از برجام» برای ایجاد اختلال در سامانههای دولتی و خصوصی آمریکا تلاشهایی گسترده را آغاز کنند.
بنا بر همین گزارش، جان هالتکویست، از مدیران ارشد شرکت امنیت سایبری «فایر آی»، نیز با هشدار در مورد فعالیت مجدد هکرهای ایرانی گفت: «موقعیتهایی برای آنها وجود دارد که بتوانند باعث ایجاد اختلال و از کار انداختن شوند.»
تشییع جنازه قاسم سلیمانی و همراهانش در عراق
مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی و دیگر کشتهشدگان همراهش، روز شنبه با حضور شماری از مقامهای ارشد عراقی، از جمله عادل عبدالمهدی، نخستوزیر این کشور، در شهرهای کاظمین و بغداد برگزار شد.
مقامهای جمهوری اسلامی گفتهاند بقایای قاسم سلیمانی و چهار تن از همراهان ایرانیاش روز یکشنبه در اهواز تشییع شود و پس از آن مراسم تشییع جداگانه در شهرهای مشهد، تهران و کرمان برگزار شود. به گزارش رسانههای ایران، مدارس و ادارات این شهرها همزمان با تشییع جنازه تعطیل اعلام شدهاند.
در حمله هوایی آمریکا جمعاً ده نفر کشته شدند که پنج نفر از جمله قاسم سلیمانی، ایرانی و پنج نفر دیگر از جمله ابومهدی مهندس، معاون نیروهای حشد الشعبی، عراقی بودند.
وزیر خارجه قطر به تهران سفر کرد
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر، روز شنبه وارد تهران شد و با همتای ایرانیاش، محمدجواد ظریف، دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش ایرنا، دو طرف پس از مذاکراتی عمومی، گفتوگوهای خود را «به طور خصوصی» ادامه دادند.
بنا به این گزارش، وزیر خارجه قطر قرار است با حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، نیز دیدار کند.
وزارت خارجه قطر شامگاه جمعه در بیانیهای با اشاره به کشته شدن قاسم سلیمانی، از همه طرفها خواسته بود تا خویشتنداری نشان دهند و از وارد کردن عراق و منطقه به «حلقه خشونتهای بیپایان» خودداری کنند.
اسکای نیوز عربی: عراق در حال تحقیق از خدمه هواپیمای قاسم سلیمانی است
شبکه «اسکاینیوز» عربی گزارش داده دستگاه امنیتی عراق یک شهروند عراقی و یک شهروند سوری را در ارتباط با کشته شدن قاسم سلیمانی بازداشت کرده است.
اسکاینیوز با اشاره به اینکه هواپیمای حامل قاسم سلیمانی از سوریه وارد بغداد شده بود گزارش داده است تحقیقات امنیتی از کارمندان فرودگاه بغداد و خدمه این هواپیما آغاز شده است.
مقامهای رسمی عراق هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند.
ادعای جانشین فرمانده سپاه درباره «پیام آمریکاییها»
علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، مدعی شد آمریکا پیام داده است که جمهوری اسلامی در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی «اقدام متناسب» نشان دهد.
وی شامگاه جمعه در برنامهای تلویزیونی در شبکه سوم سیما مدعی شد: «آمریکاییها صبح جمعه به روش دیپلماسی و غیره متوسل شدند و حتی گفتند اگر میخواهید انتقام بگیرید، متناسب با کاری که ما کردیم انتقام بگیرید».
جانشین فرمانده سپاه اشارهای به جزئیات دیگری درباره «پیام آمریکا» و روش انتقال این پیام نکرد.
مقامهای آمریکایی هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند. با این حال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در برنامهای تلویزیونی گفت سفارت سوئیس در تهران، به عنوان حافظ منافع آمریکا، صبح جمعه حامل «پیامی نابخردانه و گستاخانه» بود و عصر جمعه «جواب قاطع» ایران به آنها داده شد.
یک تحلیلگر عراقی: عراقیها با «زیاده خواهیهای جمهوری اسلامی در کشورشان مخالفاند»
پرویز رحیم، تحلیلگر و استاد علوم سیاسی در دانشگاه اربیل عراق، میگوید خواست فعلی مردم و گروههای سیاسی در عراق جلوگیری از تبدیل شدن این کشور به عرصه منازعه میان ایران و آمریکاست.
آقای رحیم در گفتوگو با محمد ضرغامی از رادیو فردا گفت: «انباشت مطالبات مردمی» و اعتراض به عملکرد دولتهای عراق بعد از سال ۲۰۰۳، سرانجام دولت این کشور را با «بحران مشروعیت» روبهرو کرد.
وی با اشاره به اعتراضها علیه نقش جمهوری اسلامی در عراق گفت: عراقیها با «زیادهخواهیهای» جمهوری اسلامی در کشورشان مخالفاند.
به گفته وی، پس از اعتراضات اخیر در عراق دیگر ایران از «نفوذ و هژمونی» قبلی برخوردار نیست و در حال حاضر «همه گروهها میخواهند که عراق عرصه منازعات اقلیمی و بینالمللی نباشد».
وزیران خارجه فرانسه، آلمان و چین درباره خاورمیانه گفتوگو کردند
ژانایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، اعلام کرد با همتایانش از آلمان و چین درباره تنشها در خاورمیانه تلفنی گفتوگو کرده است.
به گفته آقای لو دریان، وزیران خارجه هر سه کشور بر «لزوم جلوگیری از هرگونه تشدید تنشها در منطقه» موافقت داشتند.
به گزارش رویترز، این تماس تلفنی روز شنبه انجام شد و سه طرف ضمن تأکید بر اهمیت حفظ ثبات و حاکمیت در عراق و کل منطقه، خواستار آن شدند که ایران از تعهداتش در برجام عدول نکند.
حسن روحانی، رئيسجمهور ایران در دیدار با بازماندگان قاسم سلیمانی بر «خونخواهی» از آمریکا تاکید کرد و گفت که اما «خونخواهی» با مسائل سادهای که به ذهنها میآید حاصل نمیشود، بلکه آمریکا باید از منطقه برود.
آقای روجانی اظهار داشت: «انتقام این خون زمانی گرفته میشود که ببینیم با ادامه مجاهدتها دست خبیث آمریکا برای همیشه از منطقه کوتاه شده است.»
وی در ادامه عملیات دولت آمریکا برای کشتن قاسم سلیمانی را «جنایت» توصیف کرد و گفت: «آنها آثار این اقدام جنایتکارانه را نه فقط امروز بلکه در طول سالهای آینده هم خواهند دید.»
وی همچنین در این دیدار قاسم سلیمانی را نه تنها یک «فرمانده جنگی» که «سیاستمدار و استراتژیستی بينظیر» نامیده است.