وبسایت نشریه «فارنپالیسی» در گزارشی میگوید وزیر خارجه ایران از آمریکا برای شرکت در نشست شورای امنیت ملل متحد در نیویورک، روادید ورود دریافت نکردهاست.
«فارنپالیسی» نوشته دولت دونالد ترامپ در این هفته جلوی ورود دیپلمات ارشد ایران به ایالات متحده، برای شرکت در نشست شورای امنیت ملل متحد در مورد کشتهشدن قاسم سلیمانی را گرفتهاست.
نشریه «فارنپالیسی» افزوده که این اقدام «در تناقض با توافق مقر سازمان ملل در سال ۱۹۴۷ است که از واشینگتن میخواهد به مقامهای خارجی اجازه ورود به آمریکا را برای مسائل مربوط به سازمان ملل را بدهد».
وبسایت «هیل» میگوید یک سخنگوی نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل گفته «هنوز خبر رسمی دریافت نکردهاند».
وزیر دفاع ایالات متحده به پرسش شبکه خبری سیانان در مورد حمله احتمالی کشورش به اماکن فرهنگی ایران، در صورت وقوع یک درگیری نظامی، پاسخ داده و گفته «ما پایبند به قوانین مربوط به درگیریهای نظامی هستیم».
شبکه خبری سیانان سپس مجددا این سوال را مطرح کرده که آیا این سخنان به معنی هدق قرار ندادن سایتهای فرهنگی ایران است؛ مارک اسپر پاسخ داده «این بخشی از قوانین مربوط به درگیریهای نظامیست».
این پرسش و پاسخ متمرکز بر آن بخش از اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده بوده، که احتمال حمله به مکانهای فرهنگی ایران را به میان کشیدهاست.
شبکه خبری سیانان بهنقل از یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده میگوید شش فروند بمبافکن بی۵۲ ارتش آمریکا قرار است به جزیره دیهگو گارسیا، منطقهای تحت کنترل بریتانیا، در اقیانوس هند اعزام شوند.
این مقام گفته بمبافکنها در صورت دستور برای انجام عملیات علیه ایران آماده خواهند بود.
سیانان البته تاکید کرده است که اعزام بمبافکنها به این معنی نیست که دستور به انجام عملیاتی داده شدهاست. پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، معمولا بمبافکنها را برای اینکه قدرت و ظرفیتهای نظامی ایالات متحده را نشان دهد به گوشهوکنار اعزام میکند.
دفاع مقامهای ارشد پنتاگون از ارزیابیهای اطلاعاتی در مورد سلیمانی
مقامهای ارشد ارتش و وزارت دفاع آمریکا از ارزیابیهای اطلاعاتی که در نهایت منجر به حمله و کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، شد، دفاع کردهاند.
ژنرال مایک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، به خبرنگاران گفته «ما از سابقه او (قاسم سلیمانی) خبر داشتیم. بهخصوص از آینده او [نیز خبر داشتیم]. من نمیخواهم جزئیاتی ارائه کنم».
او در عین حال گزارشها در برخی رسانههای ایالات متحده در مورد «محدود بودن» دایره ارزیابیهای اطلاعاتی پیرامون قاسم سلیمانی، که در نهایت به صدور دستور دونالد ترامپ برای حمله به او انجامید را رد کردهاست.
ژنرال میلی گفته «شمار بسیار اندکی آن ارزیابیها را دیدهاند».
او افزوده «خوشحال خواهم شد، وقتی زمانش فرا میرسد، در برابر یک کمیته مناسب [در کنگره آمریکا] یا هر کس دیگری، از آن ارزیابیهای اطلاعی دفاع کنم؛ که بسیار متقاعدکننده، فوری، و خیلی خیلی مشخص و روشن بودند».
مایک میلی میگوید «آیا این ارزیابیها میگفتند کجا؟ چه؟ کی؟ یا کـِی؟ نه، ولی او در حال برنامهریزی بود، در حال آمادهسازی عملیات چشمگیر نظامی علیه نیروهای ارتش آمریکا در منطقه بود و این [تهدیدی] فوری بود».
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا نیز گفته «ما هیچ گزینهای که به آن اعتقاد نداشته باشیم» را روی میز نمیگذاریم.
نخستوزیر عراق، محلی که قاسم سلیمانی هدف قرار گرفت و کشته شد، گفته فرمانده نیروی قدس قرار بود صبح شنبه در دیدار با او، پاسخ جمهوری اسلامی به پیام عربستان سعودی را منتقل کند. نخستوزیر عراق اشارهای به مفاد پیام عربستان و پاسخ ایران به این پیام نکرد.
قاسم سلیمانی در ۱۳ دی ماه همراه شماری دیگری از نیروهای قدس و شبهنظامیان حشد الشعبی، از جمله معاون این گروه، در نزدیکی فرودگاه بغداد هدف حمله هوایی ارتش آمریکا قرار گرفت و کشته شد.
مراسم تشییع سلیمانی در کرمان
با پایان مراسم تشییع قاسم سلیمانی، این بار در زادگاهش کرمان، او قرار است روز سهشنبه به خاک سپرده شود.
تابوت قاسم سلیمانی و حسین پورجعفری بامداد روز سهشنبه وارد کرمان شد.
مراسم تشییع فرمانده نیروی قدس و شماری از نیروهای قدس و معاون حشد الشعبی عراق، پیشتر در بغداد، کربلا، نجف، اهواز، مشهد و تهران برگزار شده بود.
افزایش نگرانی خانوادههای زندانیان آمریکایی در ایران
خبرگزاری اسوشیتدپرس میگوید نگرانی در میان خانوادههای زندانیان آمریکایی و دوتابعیتی که در ایران در حبس هستند، در پی کشته شدن قاسم سلیمانی و تشدید تنشها بین دو کشور، افزون شدهاست.
به گزارش اسوشیتدپرس این افراد که پس از آزادی ژیائو وانگ، به آزادی بستگان خود امیدوار شده بودند، اکنون در حال از دست دادن این امید هستند.
جوان وایت، مادر مایکل وایت، سرباز پیشین ارتش که در زمان دیدار از دوستدخترش در ایران بازداشت شد، میگوید «قبلا که او در امنیت نبود، ولی الان دیگر واقعا امنیتی ندارد».
خانم وایت گفته «نمیدانم کسی قصد تلافی دارد یا نه».
آمریکا خواستار آن شده بود که ایران علاوه بر آقای وانگ، رابرت لوینسون، مأمور سابق پلیس فدرال آمریکا را که گفته میشود ۱۲ سال پیش در کیش ربوده و بازداشت شده به همراه سیامک و باقر نمازی از شهروندان ایرانی-آمریکایی و دیگر زندانیان آن کشور را آزاد کند.
روز یکشنبه وزیر خارجه آمریکا، مایک پومپئو، در شبکه انبیسی گفته بود واشینگتن همچنان در تلاش است «تا همه آمریکاییهای زندانی در هر جای جهان از جمله کسانی که روحانیون و دزدسالاران ایران آنها را گرفتهاند» بازگردانده شوند.
افزایش ۲۰۰ میلیون یورویی بودجه سپاه قدس
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه از «افزایش ۲۰۰ میلیون یورویی» بودجه سپاه قدس، شاخه برونمرزی سپاه پاسداران، در دو ماه پایانی سال جاری، ۱۳۹۸، خبر داد.
این افزایش چشمگیر در بودجه این نهاد نظامی کمتر از یک هفته پس از آن رخ میدهد که سپاه قدس فرمانده خود، قاسم سلیمانی، را در عراق از دست داد.
به گفته رئیس مجلس، رهبر جمهوری اسلامی اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی برای تامین این افزایش بودجه را صادر کرده است.
خبرگزاری ایسنا به نقل از آقای لاریجانی نوشت: «برای دو ماه آخر سال جاری ۲۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای حمایت از نیروی قدس سپاه پاسداران که مسئولیت مقاومت در سطح منطقه را برعهده دارد تعلق گرفته و بودجه آن افزایش مییابد.»
فرمانده سپاه در کرمان: حرف آخر را اول میزنم، انتقام میگیریم
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، روز سهشنبه در مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی در شهر زادگاه او، کرمان، بار دیگر بر گرفتن انتقام از آمریکا تاکید کرد.
آقای سلامی گفت: «حرف آخر را اول میزنم. انتقام میگیریم. انتقام سخت، محکم، پشیمانکننده، قاطع و تمامکننده.»
این تکرار واکنش رسمی جمهوری اسلامی به کشته شدن فرمانده سپاه قدس در عراق است که در چند روز گذشته بارها توسط مقامهای این حکومت بازگو شده است.
شورای عالی امنیت ملی و بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی ایران روز جمعه ۱۳ دیماه در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، آمریکا را به «انتقام» تهدید کردند.
این شورا با اشاره به پیام رهبر جمهوری اسلامی تهدید کرد که آمریکا «با انتقام سخت منتقمین خون سردار سلیمانی در زمان و مکان مناسب روبهرو خواهد شد».
حضور اعضای شورای نگهبان در صحن مجلس برای تایید طرح مقابله با آمریکا
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه طرح تکمیل طرح مقابله با آمریکا را با قید سه فوریت تصویب کردند.
بلافاصله اعضای شورای نگهبان که در صحن مجلس حاضر بودند مصوبه این نمایندگان را تایید کردند.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، با رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی «کلیه اعضای پنتاگون و شرکتها و موسسات وابسته و عاملان و فرماندهان و آمران» کشتن قاسم سلیمانی در عراق «تروریست» اعلام شدند.
طرح اصلاح قانون «اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی توسط ایالات متحده آمریکا» مصوبه اردیبهشت سال جاری روز سهشنبه در مجلس مطرح شد.
این طرح از جمله شامل افزایش ۲۰۰ میلیون یورویی بودجه سپاه قدس است.
«۱۳ سناریو»ی جمهوری اسلامی برای «انتقام»
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در ایران، روز سهشنبه در یک سخنرانی همزمان با خاکسپاری قاسم سلیمانی از «۱۳ سناریو» برای گرفتن انتقام مرگ او در تهران خبر داد.
خبرگزاری تسنیم به نقل از آقای شمخانی نوشت: «ضعیفترین سناریو از ۱۳ سناریوی انتقام، یک کابوس تاریخی برای آمریکاست.»
او ادامه داد: «اگر نیروهای آمریکایی با پای خودشان و عمودی از منطقه ما بیرون نروند، ما کاری میکنیم که جنازههایشان به صورت افقی بیرون برود.»
از همان ابتدا، در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی در عراق، مقامهای جمهوری اسلامی از گرفتن انتقامی «سخت» از آمریکا گفتهاند.
آقای شمخانی درباره این سناریوهای متعدد توضیح نداده است.